Μια λονδρέζινη κοινοπραξία ονειρεύεται τη δημιουργία σιρκουί της Formula 1 στις όχθες του Τάμεση, ώστε να διοργανώσει εκεί GP τον Αύγουστο του 2026 - αλλά τα σχέδιά της διαψεύδονται από τη F1 και τις αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το σημείο του Λονδίνου όπου επικεντρώνονται τα πλάνα της κοινοπραξίας -της ομάδας περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων LDN Collective και της συμβουλευτικής φίρμας DAR- βρίσκεται στην περιοχή Ντοκλαντς, στα ανατολικά προάστια της πόλης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Το σχέδιο ξεπερνά τα περιβαλλοντικά εμπόδια που έφερναν σε αδιέξοδο κάθε σενάριο για GP στους δρόμους του Λονδίνου στο παρελθόν, καθώς περιλαμβάνει πλωτές κατασκευές που θα χρησιμοποιούνται για περιπάτους και ποδηλασία όλες τις άλλες μέρες του χρόνου, και θα αποσυναρμολογούνται για να αποκαλύψουν το σιρκουί της F1.

Στις μέρες πριν τον αγώνα οι κατασκευές αυτές θα μετατρέπονται προσωρινά σε εξέδρες για την παρακολούθηση του αγώνα της F1, χωρητικότητας 95.000 θεατών, καθώς και σε υποστηρικτικά κτήρια. Το σιρκουί έχει μήκος σχεδόν 6 χιλιομέτρων, με 22 στροφές κάθε είδους.

Παράλληλα, οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν σκεφτεί και μια καινοτομική ιδέα για το κτήριο των γκαράζ των ομάδων: θα φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του κτηρίου ExCeL, το οποίο τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί τα αντίστοιχα πιτς του αγώνα της Formula E στη βρετανική πρωτεύουσα. Μεταξύ των πιτς και της κεντρικής ευθείας θα υπάρχει μια εξέδρα, που θα προσφέρει καλύτερη θέαση και προς τις δύο πλευρές.

Η κοινοπραξία εντάσσει το σιρκουί της F1 στα γενικότερα πλάνα της να διαμορφώσει στην περιοχή ένα "παγκοσμίου βεληνεκούς προορισμό για υδάτινα σπορ, ποιοτικό χρόνο και διασκέδαση". Πρόκειται για μια εγκατάσταση παρεμφερούς φύσεως με την πίστα στο νησάκι της Παναγίας, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, η πιθανή διοργάνωση του GP στους δρόμους του Λονδίνου δεν θα απειλήσει τη θέση του Βρετανικού GP στο πρόγραμμα της F1, που διεξάγεται στην πίστα του Σίλβερστοουν, στο Νορθάμπτονσαϊρ βόρεια του Λονδίνου. Πάντως, το συμβόλαιο του Σίλβερστοουν με τη F1 λήγει στο τέλος του 2024.

Πάντως, παρά τη δημοσιότητα που πήραν τα σχέδια των LDN Collective / DAR, αμφισβητούνται οι πληφορορίες των Times ότι έχει γίνει επαφή της κοινοπραξίας με τη Liberty Media, κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της F1. Και οι αρχές του Λονδίνου δεν επιβεβαιώνουν την ενδεχόμενη διεκδίκηση ενός GP στα Ντόκλαντς - παρά τα σχέδιά τους να αναζωογονήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή, με ιδιωτικές επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, οι LDN Collective / DAR σκοπεύουν να καταθέσουν την επίσημή τους πρόταση μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, υποστηρίζοντας πως η κατασκευή του σιρκουί και η ανάπλαση της περιοχής μπορεί να γίνει μέσα σε 2 χρόνια, ώστε να διοργανωθεί το πρώτο GP εκεί τον Αύγουστο του 2026.

Θυμίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκε η ιδέα για ένα GP στους δρόμους της αγγλικής μητρόπολης. Νωρίς τη δεκαετία του 2010, ο τότε εμπορικός διευθυντής της F1 Μπέρνι Έκλεστοουν εξέτασε ένα σχέδιο για σιρκουί που θα περνούσε από τα πλέον εμβληματικά σημεία του Λονδίνου, όπως το παλάτι του Μπάκινγκχαμ. Αντίστοιχη πρόταση μελέτησε, μάλιστα, και η Liberty Media, πριν ανανεώσει το συμβόλαιό της με το Σίλβερστοουν το 2019.

sport24.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώτη νίκη της Mercedes στη Formula 1 μετά από 57 χρόνια-ThemaSports
15/04 @ 22:01

Η πρώτη νίκη της Mercedes στη Formula 1 μετά από 57 χρόνια

Ποια είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού σαν σήμερα; Ακολουθεί η απάντηση.

Τέλος στις φήμες, ανανέωσε με την Aston Martin ο Αλόνσο! -ThemaSports
12/04 @ 12:00

Τέλος στις φήμες, ανανέωσε με την Aston Martin ο Αλόνσο!

Τέλος στη φημολογία για το μέλλον του στη Φόρμουλα Ένα έβαλε ο Φερνάντο Αλόνσο, καθώς ο Ισπανός θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να οδηγεί το μονοθέσιο της Aston Martin.

Αγώνες σε όλες τις «γωνίες» της γης και γενέθλια για έναν πρωταθλητή-ThemaSports
09/04 @ 15:41

Αγώνες σε όλες τις «γωνίες» της γης και γενέθλια για έναν πρωταθλητή

Πολλά και σημαντικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Ο Φερστάπεν ξανά από "άλλο πλανήτη" στη Σουζούκα, οι Πέρεζ και Σάινθ δίπλα του στο βάθρο-ThemaSports
07/04 @ 10:30

Ο Φερστάπεν ξανά από "άλλο πλανήτη" στη Σουζούκα, οι Πέρεζ και Σάινθ δίπλα του στο βάθρο

Ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε δια περιπάτου το GP Ιαπωνίας, 4ο φετινό αγώνα της Formula 1, καθώς ο Σέρτζιο Πέρεζ συμπλήρωσε το απόλυτα κυρίαρχο 1-2 της Red Bull με την ίδια άνεση. Ο Κάρλος Σάινθ και η Ferrari ξανά στο βάθρο, νικητές μιας περίπλοκης στρατηγικής μάχης τεσσάρων ομάδων.

GP Ιαπωνίας: Σύγκρουση Ρικιάρντο - Άλμπον και διακοπή του αγώνα μόλις στον 1ο γύρο-ThemaSports
07/04 @ 09:06

GP Ιαπωνίας: Σύγκρουση Ρικιάρντο - Άλμπον και διακοπή του αγώνα μόλις στον 1ο γύρο

Οι Ρικιάρντο και Άλμπον συγκρούστηκαν μόλις στον πρώτο γύρο του GP Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κόκκινη σημαία και να διακοπεί για μερικά λεπτά ο αγώνας.

H πρώτη νίκη του Λάουντα μετά την επιστροφή του στην F1-ThemaSports
04/04 @ 15:17

H πρώτη νίκη του Λάουντα μετά την επιστροφή του στην F1

Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ