Ο Ζιστ Φοντέν «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης (01/03) σε ηλικία σε ηλικία 89 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαίες στιγμές, όπως το μυθικό ρεκόρ των 13 γκολ σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε μια ημέρα γεμάτη πένθος, ελέω της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός. Πριν από λίγες ώρες, ο θρυλικός Ζιστ Φοντέν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών. Ο εμβληματικός στράικερ με το ρεκόρ των 13 γκολ σε ένα Μουντιάλ, η πορεία στη Ρεμς και η απόσυρση μόλις στα 28 του...

 

 


Από μικρός έκανε τη δουλειά...

Γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1933 στο Μαρακές από Γάλλο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Ήδη από μικρός ήξερε τι θα γίνει. Στα 17 του ξεκίνησε στην ερασιτεχνική USM, όπου έπαιξε από το 1950 έως το 1953, όταν και η Νις αναγνώρισε το ταλέντο του και τον απέκτησε.

Με την ομάδα της Νίκαιας κατάφερε 44 γκολ σε τρείς σεζόν και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Γαλλίας, πριν μετακομίσει στη Σταντ Ντε Ρεμς, της οποίας έγινε θρύλος. Κατέκτησε τρία ακόμη πρωταθλήματα και ένα κύπελλο σκοράροντας επιπλέον 121 γκολ σε έξι χρονιές. 

 


Το «Χρυσό Παπούτσι» που δεν πήρε ποτέ και η 3η θέση στη «Χρυσή Μπάλα»!

Την αγωνιστική περίοδο 1957-1958 ο Φοντέν πέτυχε 34 γκολ, περισσότερα από κάθε άλλον στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως ακόμη δεν είχε θεσπιστεί το «Χρυσό Παπούτσι». Όπως και να έχει όμως έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ εκείνης της σεζόν!

Οι συγκλονιστικές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού (1958) με τα 13 γκολ σε μόλις έξι παιχνίδια τον έφεραν στην 3η θέση για το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» με 23 πόντους, πίσω από τους 40 του δεύτερου Χέλμουτ Ραν και τους 73 του νικητή, Ραιμόν Κοπά!

 


Το μυθικό ρεκόρ που δε θα σπάσει ποτέ!

Ο λόγος φυσικά για το Μουντιάλ του 1958 και τα 13 γκολ του Φοντέν σε μόλις έξι παιχνίδια! Παρά το γεγονός πως προερχόταν από τραυματισμό, η τύχη του χαμογέλασε. Και αυτό διότι ο αντικαταστάτης του, Ταντέ Τσισόφσκι τραυματίστηκε και αυτός. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τη βασική εντεκάδα στην εθνική Γαλλίας.

Στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στη Σουηδία λοιπόν, ο Φοντέν όντας 25 ετών ξεκίνησε με χατ-τρικ απέναντι στην Παραγουάη (7-3). Σκόραρε ακόμη δύο φορές με αντίπαλο την εθνική Γιουγκοσλαβίας (ήττα των Γάλλων με 3-2), ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ απέναντι στη Σκωτία (2-1) στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Στο 4-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας στα προημιτελικά πέτυχε τα δύο τέρματα, όμως το γκολ του στον ημιτελικό με τη Βραζιλία δεν έφερε καν..παρηγοριά, αφού το τελικό 5-2 έστειλε την Σελεσάο στον τελικό!

 

Δε του έφταναν όμως τα εννέα γκολ. Έτσι, πέτυχε καρέ τερμάτων στο μικρό τελικό με τη Δυτική Γερμανία (6-3) δίνοντας στους «τρικολόρ» την 3η θέση του κόσμου.

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute




Το πρόωρο «τέλος» σε μια σπουδαία καριέρα και η προπονητική!

Το 1962 ο Φοντέν δεν είχε καν κλείσει 29 χρόνια ζωής. Όμως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής του, αυτό του ποδοσφαίρου, έμελλε να κλείσει οριστικά. Και αυτό γιατί οι συνεχείς τραυματισμοί δε τον άφηναν να ησυχάσει. Έτσι, σε ηλικία 28 ετών αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια -μικρή αλλά- σπουδαία καριέρα.

Αποσύρθηκε έχοντας πετύχει 289 γκολ σε 304 επίσημους αγώνες, ενώ με την εθνική Γαλλίας είχε 30 τέρματα σε μόλις 21 συμμετοχές. Παραμένει μέχρι σήμερα ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα χατ-τρικ στην ιστορία των «τρικολόρ» (πέντε) ενώ είναι και στην 4η θέση των κορυφαίων σκόρερ των Μουντιάλ, χάρη σε αυτό το έπος με τα 13 γκολ το 1958.

Παρά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Φοντέν έμεινε κοντά στη μεγάλη του αγάπη. Διετέλεσε προπονητής της εθνικής Γαλλίας -χωρίς όμως επιτυχία- το 1967, ενώ πέρασε και από τους πάγκους των Παρί Σεν Ζερμέν και Τουλούζ. Τελευταία του δουλειά, η εθνική Μαρόκου (εκεί όπου γεννήθηκε) τη διετία 1979-1981.

 

 

Ο Φοντέν μπορεί να έφυγε από τη ζωή, ωστόσο στην αιωνιότητα είχε περάσει εδώ και δεκαετίες, χάρη στα κατορθώματά του μέσα στα γήπεδα...


www.bnsports.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι επτάψυχοι Μαδριλένοι επιβίωσαν στη ρωσική ρουλέτα και πέταξαν στους "4" του Champions League-ThemaSports
18/04 @ 00:44

Οι επτάψυχοι Μαδριλένοι επιβίωσαν στη ρωσική ρουλέτα και πέταξαν στους "4" του Champions League

Η Μάντσεστερ Σίτι στρίμωξε στα σχοινιά την Ρεάλ, την «σφυροκόπησε», όμως Βασίλισσα της Ευρώπης είναι μία! Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επιβίωσε στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση), πέταξε εκτός συνέχειας την πρωταθλήτρια και προκρίθηκε στους «4» του CL!

Λύγισε την Άρσεναλ με «χρυσό» σκόρερ Κίμιχ και προκρίθηκε στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου!-ThemaSports
17/04 @ 23:55

Λύγισε την Άρσεναλ με «χρυσό» σκόρερ Κίμιχ και προκρίθηκε στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου!

Η Μπάγερν Μονάχου επιβλήθηκε 1-0 της Άρσεναλ, με τον Κίμιχ να σκοράρει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και με τους Βαυαρούς να προκρίνονται στα ημιτελικά του Champions League με συνολικό σκορ 3-2!

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον τελευταίο τίτλο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα-ThemaSports
17/04 @ 20:38

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον τελευταίο τίτλο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

Ιδιαίτερη μέρα η σημερινή για τον Λιονέλ Μέσι και την Μπαρτσελόνα, καθώς τρία χρόνια πριν, στις 17 Απριλίου του 2021, ο Αργεντινός κατέκτησε τον τελευταίο του τίτλο με τους «μπλαουγκράνα».

Όλα τα είχαν, η Σαουθάμπτον τους έλειπε: Μπήκε και τέταρτη ομάδα στη μάχη της ανόδου της Championship!-ThemaSports
17/04 @ 21:47

Όλα τα είχαν, η Σαουθάμπτον τους έλειπε: Μπήκε και τέταρτη ομάδα στη μάχη της ανόδου της Championship!

Με τρεις συνεχόμενες νίκες, η Σαουθάμπτον πλησίασε τις Ίπσουιτς, Λέστερ και Λιντς και ελπίζει βάσιμα σε άνοδο στην Premier League.

Η απάντηση της UEFA: «Θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα γεγονότα στο Μπριζ»-ThemaSports
17/04 @ 17:00

Η απάντηση της UEFA: «Θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα γεγονότα στο Μπριζ»

Άμεση ήταν η απάντηση της UEFA στην επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, σχετικά με τα περιστατικά που έλαβαν χώρα πριν μια εβδομάδα στo Μπριζ σε βάρος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

Ο απόλυτος σεβασμός: Απέφυγαν να πατήσουν το σήμα της Σίτι (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
17/04 @ 16:12

Ο απόλυτος σεβασμός: Απέφυγαν να πατήσουν το σήμα της Σίτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Μαδριλένοι επέδειξαν τον απόλυτο σεβασμό προς τη Μάντσεστερ Σίτι κατά την παρουσία τους στο Etihad για την τελευταία προπόνηση πριν από τον αποψινό, δεύτερο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ