Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έναν χρόνο πριν αποτέλεσε την αφορμή για μία ιστορική αναδρομή σε μία άλλη παρέμβαση, αυτή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία το 1956, παρότι τα κίνητρα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τότε που η Χόνβεντ «σβήστηκε» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και τα μεγάλα αστέρια της, Πούσκας, Τσίμπορ και Κότσιτς, «εξορίστηκαν».
Πριν από ένα χρόνο, ο... εφιάλτης «ζωντάνεψε» ξανά. Η Ρωσία βομβάρδισε και εισέβαλε στην Ουκρανία, δίνοντας «σάρκα και οστά» σε ένα σενάριο που έμοιαζε μέχρι πρότινος με χολιγουντιανή ταινία και είχε κρυφτεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες της εισβολής εν τέλει, είναι νωρίς για να το πει κανείς με βεβαιότητα. Ωστόσο, στάθηκε ως -αρνητική- αφορμή, για μία ιστορική αναδρομή στο φθινόπωρο του 1956, την αρχή του τέλους για την σπουδαία ομάδα της Χόνβεντ.
Η παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης, με εντελώς διαφορετικά κίνητρα, η «περιπλάνηση» σε Ισπανία, Ιταλία και... Βραζιλία, έως τον «εξοστρακισμό» της «Αγίας Τριάδας» των Μαγυάρων, Πούσκας-Τσίμπορ-Κότσιτς. Πρώτα από όλα, όμως, η δημιουργία του «μύθου» της Χόβεντ.
Στρατιωτική ανα-γέννηση μέσω της Κισπέστ!
Ήδη από τον Ιανουάριο του 1949, η Ουγγαρία αποτέλεσε μία κομμουνιστική πολιτεία. Η εν λόγω εξέλιξη δεν άφησε ανέγγιχτες τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Φερεντσβάρος και MTK βίωσαν την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που η Κισπέστ, ομάδα μικρότερου βεληνεκούς, βρέθηκε υπό την κυριαρχία του Ουγγρικού Υπουργείου Άμυνας και μετονομάστηκε σε Χόνβεντ Βουδαπέστης, δηλαδή ο υπερασπιστής της πατρίδας, όνομα που επίσης έφερε ο στρατός.
Ήταν η ομάδα στην οποία γαλουχήθηκε ο Φέρεντς Πούσκας και ο ΖόσεφΜπότσικ και με την εμπλοκή του στρατού προστέθηκαν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες της Ουγγαρίας στον σύλλογο: παίκτες όπως ο Σάντορ Κότσιτς, ο Ζόλταν Τσίμπορ και ο ΛάζλοΜπουντάι της Φερεντσβάρος, αλλά και οι Λόραντ-Γκρόσιτς. Εν ολίγοις, έφερε στις τάξεις τον κορμό μίας σπουδαίας ΕθνικήςΟυγγαρίας, που έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως «Πανίσχυροι Μαγυάροι». Η ευρέως γνωστή «Αράντσιπατ». Αν αναλογιστεί κανείς πως ο θρυλικός προπονητής, ΓκούσταβΣέμπες, είχε τα «ηνία» τόσο της Χόνβεντ, όσο και της εθνικής ομάδας, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως οι αγωνιζόμενοι για τον σύλλογο, ήταν σαν να εκπροσωπούν και τη χώρα τους.
Η φήμη της Χόνβεντ δεν άργησε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Περάν των τεσσάρων εγχώριων πρωταθλημάτων σε έξι χρόνια, άλλωστε, υπήρξαν οι επιτυχίες της Ουγγαρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στο Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπέταξαν δις την υπερδύναμη της Αγγλίας. Παράλληλα, συνέβαλαν οι φιλικοί αγώνες με τη Γουλβς και τον ΕρυθρόΑστέρα. Ο δρόμος για την Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε ανοίξει, αλλά εν τέλει, αυτό που φάνταζε ως ένα νέο «χρυσό» κεφάλαιο για τον σύλλογο, αποδείχθηκε η αρχή του τέλους.
Σε αναζήτηση μίας νέας πατρίδας
Η κλήρωση για τον πρώτο γύρο του ΚυπέλλουΠρωταθλητριώνέφερε τους Ούγγρους αντιμέτωπους με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι ταραχές, ωστόσο, στη χώρα, λόγω της επονομαζόμενης Ουγγρικής Επανάστασης, έφεραν την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης. Υπό την πίεση της UEFA, που απειλούσε με αποκλεισμό τη Χόνβεντ αν δεν αγωνιζόταν, το πρώτο ματς ορίζεται στην έδρα των Βάσκων, οι οποίοι και επικρατούν με 3-2.
Οι παίκτες έντρομοι, όμως, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν. Αντιθέτως, κάλεσαν τις οικογένειές τους και παρά τις πιέσεις της Ουγγρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της FIFA, αποφάσισαν να κάνουν ένα τουρ σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, με την πρόφαση να συγκεντρωθούν χρήματα. Η ρεβάνς ορίστηκε να γίνει στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο στάδιο του Χέιζελ. Απώτερος σκοπός, προφανώς, παρέμενε η μη επιστροφή στη χώρα, αλλά παράλληλα δόθηκε η αφορμή, ώστε να πραγματοποιηθούν κάποια σπουδαία φιλικά παιχνίδια. Προφανώς, αυτό με τη Μεικτή Μαδρίτης, με παίκτες από την Ατλέτικο και τη Ρεάλ, ξεχώρισε.
Μπορεί πρόσφατα ο ΑΠΟΕΛ να απέκτησε από την Κάντιθ τον Αλέχο με κανονική μεταγραφή (σσ. ήταν στην ομάδα με τη μορφή δανεισμού), όμως τελικά δεν θα παραμείνει στον Αρχάγγελο...
Σε μια εποχή όπου οι τιμές των ποδοσφαιριστών έχουν εκτοξευθεί και οι οικονομικές κρίσεις επηρεάζουν έντονα τον χώρο, τα κορυφαία κλαμπ δείχνουν πιο πρόθυμα από ποτέ να επενδύσουν σε νεαρούς παίκτες.
Πορτογαλικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην προσωπική ζωή του Βίκτορ Γκιόκερες και τις επιλογές που έκανε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι για εκείνον δεν υπάρχει πλέον η Λισαβόνα και στο μυαλό του βρίσκεται μονάχα το Λονδίνο και η Άρσεναλ.
Ανάμεσα στους έξι ποδοσφαιριστές που τους έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπολογίζονται, βρίσκεται ο Ουναΐ στη Μαρσέιγ, με τον Μαροκινό να προπονείται με τη Β’ ομάδα!
Τα άδεια γήπεδα στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει πανικό στη Διεθνή Ομοσπονδία και μέσα σε ελάχιστες ώρες έριξε τις τιμές πώλησης των εισιτηρίων για τους ημιτελικούς με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 80% και να φτάνουν στο απίστευτο 97%!