Ο CEO της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν, κάλεσε την παγκόσμια ομοσπονδία να αφήσει πιο ελεύθερους τους κανονισμούς της F1, τώρα που είναι σε ισχύ το budget cap.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2021 υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη Formula 1 το budget cap, με τις ομάδες να αναγκάζονται να περιορίσουν τα έξοδά τους στα 145 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό που φέτος έπεσε στα 140 και από το 2023 θα κατέβει ακόμα πιο χαμηλά, στα 135.

Παράλληλα με την εισαγωγική οικονομικών κανονισμών, φέτος είχαμε και νέους τεχνικούς κανονισμούς που άλλαξαν σημαντικά την όψη των μονοθεσίων και παράλληλα, στόχευαν στο να μειωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Ειδικά σε συνδυασμό με τα όρια στους προϋπολογισμούς, αυτά αναμένεται μακροπρόθεσμα να μετατρέψουν τους αγώνες σε... ντέρμπι διαρκείας!

Το 2023 η Formula 1 μπαίνει στην τρίτη χρονιά υπό το budget cap και ήδη υπάρχουν ομάδες που θέλουν αλλαγές στους κανονισμούς. Ο CEO της McLaren RacingΖακ Μπράουν, μίλησε στο motorsport και κάλεσε την FIA να προβεί σε αλλαγές ώστε οι κανονισμοί να είναι λιγότερο περιοριστικοί. 

«Πιστεύω πως υπάρχουν υπερβολικά πολλοί κανονισμοί ενώ είμαστε υπό το cost cap. Έχοντας όριο δαπανών, εγώ θα επέλεγα να ακολουθήσω ένα αντίθετο μονοπάτι το οποίο είναι: Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Αν θες να έχεις έξι τροχούς, να έχεις έξι τροχούς. Αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο χρημάτων που πρέπει να ξοδέψεις. Δεν γνωρίζω γιατί πρέπει να είναι οι κανονισμοί τόσο αυστηροί. Πιστεύω πως αν υπάρχει το cost cap, τότε πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη τεχνική ελευθερία. Έτσι θα δούμε περισσότερα ρίσκα από τις ομάδες αλλά και καινοτομίες. Τα μονοθέσια θα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους», είπε ο Μπράουν, εξηγώντας το σκεπτικό του.

«Μπορεί το θέαμα να ζημιωθεί. Αλλά πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερες καινοτομίες. Πιστεύω επίσης πως όλοι θα μάθουν από όλους. Περίπου σαν το παράδειγμα της Brawn το 2009 και το διπλό διαχύτη. Είχαν ένα προβάδισμα στην αρχή, αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν εξισορροπηθεί οι διαφορές. Οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως η ελευθερία στους τεχνικούς κανονισμούς θα εξασφαλίσει καινοτομίες κι αυτό θα ήταν συναρπαστικό, αν και έχει τα ρίσκα του», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Ήδη για το 2023 η FIA έχει απαγορεύσει έξυπνες αεροδυναμικές λύσεις των Mercedes-AMG και Aston Martin, καθώς πάνε κόντρα το πνεύμα των σημερινών κανονισμών της Formula 1.

 

Πηγή: www.gazzetta.gr

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό είναι το τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix για τον Άιρτον Σένα (Βίντεο)-ThemaSports
02/05 @ 09:40

Αυτό είναι το τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix για τον Άιρτον Σένα (Βίντεο)

Ανήμερα της 30ής επετείου από την απώλεια του μυθικού Paulista, το Netflix δημοσίευσε το trailer της νέας μίνι-σειράς 6 επεισοδίων για τη ζωή του τρις πρωταθλητή της Formula 1.

Άιρτον Σένα: Η μαύρη Πρωτομαγιά του 1994 που στέρησε στην Formula 1 τον απόλυτο σταρ!-ThemaSports
01/05 @ 20:44

Άιρτον Σένα: Η μαύρη Πρωτομαγιά του 1994 που στέρησε στην Formula 1 τον απόλυτο σταρ!

1 Μάϊου 1994: Ο Βραζιλιάνος, Άιρτον Σένα, ένας από τους πιο (αν όχι ο πιο) ταλαντούχους οδηγούς που πέρασαν ποτέ από τα μονοθέσια της Formula 1, αφήνει την τελευταία του ανάσα στο όνομα της μεγαλύτερης του αγάπης στην Ιταλία και την πίστα της Ίμολα!

Ο αγώνας που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ-ThemaSports
27/04 @ 16:19

Ο αγώνας που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ

Πολλά από τα γεγονότα της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν μείνει στην ιστορία για τη σημαντικότητά τους.

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
21/04 @ 12:25

Κυρίαρχος Φερστάπεν και στη Σανγκάη! (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΙΝΤΕΟ)

Πιάστε τον αν μπορείτε- δεν μπορείτε! Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε πειστικά (και) στην πίστα της Κίνας, αυξάνοντας τη διαφορά του στην κορυφή και καλπάζοντας για το 4ο σερί πρωτάθλημά του. Δεύτερος ο Λάντο Νόρις, συμπλήρωσε το βάθρο ο Σέρχιο Πέρεζ.

Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στη Σαγκάη, ο Αλόνσο ταχύτερος των McLaren και Ferrari!-ThemaSports
20/04 @ 12:35

Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν στη Σαγκάη, ο Αλόνσο ταχύτερος των McLaren και Ferrari!

Στο άγνωστο της πίστας της Σαγκάης, που είχε 5 χρόνια να επισκεφτεί η Formula 1, ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε και πάλι κατακτώντας άλλη μία επιβλητική πολ ποζίσιον, με διαφορά σχεδόν 4 δεκάτων του δευτερολέπτου από τον ομόλογό του στη Red Bull Σέρτζιο Πέρεζ και τον Φερνάντο Αλόνσο της Aston - που άφησε πίσω του σε σχηματισμό τις δύο McLaren και τις δύο Ferrari .

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"-ThemaSports
20/04 @ 09:40

Λεκλέρ: "Ο Σάινθ ξεπέρασε τα όρια, μάχεται πιο έντονα με μένα παρά με τους άλλους"

Ο Σαρλ Λεκλέρ εξέφρασε τα παράπονά του μετά το τέλος του Sprint της Κίνας για τον τρόπο που ο Κάρλος Σάινθ αμύνθηκε στη μεταξύ τους μάχη, που έφερε την επαφή των δύο Ferrari SF-24 στον 16ο γύρο. Τι δήλωσε ο Ισπανός για το συμβάν.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ