Με όπλο (και) την παράδοση στο «Στέλιος Κυριακίδης»
Ο αυριανός αγώνας του ΑΠΟΕΛ με αντίπαλο την Πάφος FC στο «Στέλιος Κυριακίδης» αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνέχεια της σεζόν.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Τέσσερις ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος που «στελέχωσαν» την αποστολή της Εθνικής τους ομάδας, χωρίς να αγωνίζονται στους «πέντε μεγάλους»:
1. Ραϊμον Καλά
Ο Καμερουνέζος αμυντικός ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της Παναχαικής το μακρινό 1995, κερδίζοντας γρήγορα την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλων των Ελλήνων φιλάθλων. Το ύψος του (1.90), η σωματοδομή του, αλλά και οι αγωνιστικές του αρετές, τον καθιστούσαν έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών στο πρωτάθλημα. Ο Καλά παρέμεινε στην Πάτρα μέχρι και το καλοκαίρι του 1998, πετυχαίνοντας με τους «κοκκινόμαυρους» 3 γκολ σε 71 εμφανίσεις. Με τις επιδόσεις του να μην περνούν απαρατήρητες στην πατρίδα του, ο Ραϊμόν κλήθηκε στην αποστολή της Εθνικής Καμερούν για το Παγκόσμιο του 1998 στην Γαλλία, έχοντας ήδη μια συμμετοχή στον θεσμό προ τετραετίας (ΗΠΑ 1994).
Ο 23χρονος τότε άσος, παρόλο που είχε ρόλο βασικού με τα «αδάμαστα λιοντάρια», αγωνίστηκε μόλις 132' λεπτά, γνωρίζοντας την απευθείας αποβολή του με κόκκινη κάρτα στο 3-0 επί της Ιταλίας. Παρά την ολιγόλεπτη συμμετοχή του στα γήπεδα της Γαλλίας, ο Καλά επιλέχθηκε και πάλι στην αποστολή του Καμερούν για το Μουντιάλ του 2002. Εκεί, αγωνίστηκε ως βασικός και στις τρεις αναμετρήσεις, με την πατρίδα του να γνωρίζει ακόμη έναν αποκλεισμό στη Φάση των Ομίλων.
2. Ρόναλντ Γκόμεζ
Ήταν Αύγουστος του 1999, όταν η κρητική ομάδα ανακοίνωνε την απόκτηση του 24χρονου Κοσταρικανού Ρόναλντ Γκόμεζ. Έπειτα από το επιτυχημένο πέρασμα του από τη Μουνισιπάλ και το πρωτάθλημα Γουατεμάλας, ο Γκόμεζ αναζητούσε τη νέα πρόκληση στην καριέρα του, την οποία και βρήκε στο Ηράκλειο και στο «πρόσωπο» του Ευγένιου Γκέραρντ. Στο ντεμπούτο του με τους Κρητικούς, ο Κοσταρικανός σκόραρε δις, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με 16 γκολ σε 16 συμμετοχές. Η παρουσία του στο Θ. Βαρδινογιάννης ήταν κομβική, με τον ίδιο να συμβάλλει τα μέγιστα για να εξασφαλίσει ο ΟΦΗ τη συμμετοχή του στο Κύπελλο UEFA. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του όχι μόνο τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των Ομιλητών, αλλά τον οδήγησαν και στο Παγκόσμιο του 2002.
Εκεί, ο Γκόμεζ πέτυχε από ένα γκολ απέναντι σε Κίνα και Βραζιλία αντίστοιχα, με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα να μην καταφέρνει να συνεχίσει στην διοργάνωση. Μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ το ίδιο καλοκαίρι, οι επιδόσεις του πήραν την κατιούσα, με τις επισκεψεις του σε Αλ Καντσιά, Ιραπουάτο, Σαπρίσσα και ΑΠΟΕΛ να μην τον επαναφέρουν στα επιθυμητά στάνταρ. Ο Κοσταρικανός επιθετικός αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 2006, αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού και σκοράροντας απέναντι στην Πολωνία. Τέσσερα χρόνια αργότερα και σε ηλικία 33 ετών, ο Γκόμεζ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και πλέον εκτελεί χρέη προπονητή. Για εκείνον, όσα χρόνια και να περάσουν, ο ΟΦΗ θα αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του. «Τους αγαπώ να τους πείτε. Ο ΟΦΗ και το Ηράκλειο έχουν πάντα ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου».
3. Αμρ Ουάρντα
Ο Αιγύπτιος εξτρέμ ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα το 2015, υπογράφοντας στον Παναιτωλικό τριετές συμβόλαιο. Ο Ουάρντα έμεινε στην ομάδα του Αγρινίου για δύο σεζόν, σημειώνοντας 9 γκολ σε 39 συμμετοχές. Η καλή του αγωνιστική του πορεία προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων του πρωταθλήματος, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει εν τέλει τη μάχη της «διεκδίκησης». Ο «φαραώ» αγωνίστηκε με τους «ασπρόμαυρους» για ένα οκτάμηνο, καθώς τον Αύγουστο του 2017 παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Ατρόμητο. Στους Περιστεριώτες πήρε την ευκαιρία που του αναλογούσε, κατάφερε να ανελιχθεί αγωνιστικά και ως εκ τούτου βρέθηκε στην αποστολή της Εθνικής Αιγύπτου για το Μουντιάλ του 2018. Στα γήπεδα της Ρωσίας, και με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στο «τιμόνι», οι Αιγύπτιοι γνώρισαν τον αποκλεισμό έπειτα από τρεις διαδοχικές ήττες.
Ο Αμρ Ουάρντα παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε όλες τις αναμετρήσεις, δεν μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα για την πατρίδα του. Μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Αιγύπτιος θα ξανακάνει το «δρομολόγιο» Τούμπα – Περιστέρι, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στη Θεσσαλία για λογαριασμό της ΑΕΛ (19/20) και του Βόλου (20/21). Την ίδια σεζόν ο Ουάρντα θα αποχαιρετήσει το ελληνικό πρωτάθλημα, με τον απολογισμό να «γράφει» 32 τέρματα, 146 συμμετοχές και 4 συλλόγους. Ο 29χρονος συνέχισε την καριέρα του στην Κύπρο και στην Ανόρθωση, μένοντας ελέυθερος το περασμένο καλοκαίρι.
4. Νίκος Μαχλάς
Ο Ηρακλειώτης ποδοσφαιριστής ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» με την φανέλα του ΟΦΗ, με την αξία του να γίνεται σύντομα αντιληπτή. Στην πρώτη του θητεία στους Κρητικούς (1990-1996) ο Μαχλάς σημείωσε 48 γκολ σε 154 εμφανίσεις, γεγονός που τον «εκτόξευσε» στις συνειδήσεις του φίλαθλου κοινού. Με τις εξαιρετικές του επιδόσεις, ο νεαρός τότε επιθετικός κατάφερε να κληθεί στην Εθνική, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του το 1993. Ο Μαχλάς αποτέλεσε σημαντικό «γρανάζι» για την μετέπειτα πορεία της ομάδας, καθώς με το δικό του τέρμα απέναντι στη Ρωσία, η Ελλάδα πανηγύρισε την παρθενική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο (ΗΠΑ 1994).
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλκέτας Παναγούλιας συμπεριέλαβε τον Κρητικό επιθετικό στην αποστολή για την Αμερική, δίνοντας του χρόνο συμμετοχής σε όλες τις αναμετρήσεις. Παρά το «ναυάγιο» της Εθνικής το 1994, οι καλές εμφανίσεις του Μαχλά είχαν συνέχεια, με την ανοδική του πορεία να επισφραγίζεται με την μεταγραφή του στην ολλανδική Φίτεσε (1996). Εκεί, ο τότε 22χρονος επιθετικός ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ Ολλανδίας αλλά και… Ευρώπης, αριθμώντας 34 τέρματα και κερδίζοντας το «Χρυσό Παπούτσι» (1997-1998).
Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στο Άμστερνταμ και στον Άγιαξ, όπου παραμένοντας μέχρι το 2002, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του. Στη συνέχεια, αγωνίστηκε σε Σεβίλλη, Ηρακλή, ΟΦΗ και ΑΠΟΕΛ, ανακοινώνοντας την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 29 ετών. Οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν στον Μαχλά να αγωνιστεί ξανά σε κάποιο Παγκόσμιο, ωστόσο η συμβολή του με τη «γαλανόλευκη» μένει αξιομνημόνευτη μέχρι και σήμερα.
www.bnsports.gr