Με όπλο (και) την παράδοση στο «Στέλιος Κυριακίδης»
Ο αυριανός αγώνας του ΑΠΟΕΛ με αντίπαλο την Πάφος FC στο «Στέλιος Κυριακίδης» αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνέχεια της σεζόν.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Προσοχή όμως. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον νικητή να κατακτήσει η ομάδα του το τουρνουά. Ο Λούκα Μόντριτς το γνωρίζει πολύ καλά και ο Ντιέγκο Φορλάν, ο Όλιβερ Καν και ο Ρονάλντο, το 1998, το επιβεβαιώνουν!
Βρισκόμαστε μία μέρα πριν από την σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Του πιο ιδιαίτερου Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει λάβει χώρα ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι το πρώτο που πραγματοποιείται τον χειμώνα. Τα πρωταθλήματα μπήκαν σε παύση, οι ποδοσφαιριστές ενσωματώθηκαν στην αποστολή των ομάδων τους και το Κατάρ αποτελεί έναν «ζόρικο» προορισμό, με τις θερμοκρασίες που το χαρακτηρίζουν.
Η Εθνική Αγγλίας πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση με 33 βαθμούς! Δεν είναι απλή υπόθεση και θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου οι ομάδες να ενσωματωθούν στην κλιματική αλλαγή και να δούμε και επί χόρτου, αν τα θεωρητικά… φαβορί, είναι όντως τέτοια, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν όσο μακριά φανταζόμαστε.
Μεγάλη είναι η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί θα πουν τον Χάρι Κέιν. Είναι λογικό. Για να πάει καλά η Αγγλία, πρέπει ο επιθετικός της Τότεναμ να βρει πολλάκις τον δρόμο προς τα δίχτυα. Κατά μέσο όρο άλλωστε, ο πρώτος σκόρερ του εκάστοτε τουρνουά, πρέπει να σκοράρει από 6 μέχρι και 8 γκολ, στη χειρότερη των περιπτώσεων.
Στην περίπτωση φυσικά που το πράγμα ξεφύγει, οι ομάδες που θα προχωρήσουν περισσότερο από τις υπόλοιπες, θα αυξήσουν τις πιθανότητες στους ποδοσφαιριστές τους, για να προβούν σε μία ατομική διάκριση. Πολύ πιο σημαντικό όμως και από τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, είναι το βραβείο της Χρυσής Μπάλας του Μουντιάλ. Πού θα καταλήξει και πολύ δε περισσότερο, ποια είναι τα κριτήρια;
Αρχίζουμε από το προφανές. Η απόδοση της ομάδας, επηρεάζει την απόδοση του ποδοσφαιριστή, όπως και η πορεία της. Αν δει κανείς τους νικητές, θα διαπιστώσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κανείς την Χρυσή Μπάλα, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι η χώρα του να βρεθεί τουλάχιστον στα ημιτελικά του θεσμού.
Να βρεθεί ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες και από εκεί και πέρα, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός, η χώρα να αποκλειστεί, αλλά ο ίδιος να έχει κάνει ένα τέτοιο τουρνουά, ώστε να έχει την δυνατότητα να πάρει τη Χρυσή Μπάλα του Μουντιάλ.
Πρόκειται για κάτι που το δείχνει η ιστορία. Το 1998, ο Ρονάλντο κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα με 4 γκολ και δίχως να πάρει το τρόπαιο, φτάνοντας στον τελικό. Το 2002, ο Όλιβερ Καν το ίδιο, όντας ο πρώτος τερματοφύλακας που διατήρησε το «μηδέν» σε πέντε συνεχόμενα ματς του Μουντιάλ. Απολογισμός; Ακόμη ένας χαμένος τελικός…
Τέσσερα χρόνια μετά, κάτι ανάλογο συνέβη με τον Ζινεντίν Ζιντάν και την ιστορία του με τον Ματεράτσι στον τελικό, ενώ το 2010, ο Ντιέγκο Φορλάν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού με 5 γκολ, η Ουρουγουάη αποκλείστηκε στα ημιτελικά, αλλά ο ίδιος κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα.
Ο μόνος που συνδύασε την ατομική του διάκριση με την κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Ρονάλντο πριν από μία εικοσαετία, που πολύ φυσιολογικά βρέθηκε στην κορυφή, οδηγώντας την Βραζιλία σε ένα σπουδαίο τουρνουά.
Αισίως όμως, και ο Λούκα Μόντριτς, πήρε την Χρυσή Μπάλα, με την Κροατία να χάνει στον τελικό με 4-2 από τη Γαλλία. Μοιάζει λοιπόν με ένα… δίκαιο τουρνουά, που σέβεται τον ποδοσφαιριστή και του δίνει την δυνατότητα να κατακτήσει έναν ιδιαίτερο, ατομικό τίτλο, ακόμη και αν η χώρα του, δεν πάρει το Μουντιάλ!
Μένει να δούμε τι θα συμβεί φέτος… Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας προξενήσει εντύπωση, αν η Χρυσή Μπάλα πάει στον Εμπαπέ και η Γαλλία αποκλειστεί στον ημιτελικό ή αν καταλήξει στον Κέβιν Ντε Μπρόινε, σε μία πορεία του Βελγίου που θα θυμίζει την Κροατία του 2018!
Αυτά είναι τα κριτήρια, αυτή είναι η λογική του βραβείου της Χρυσής Μπάλας του Μουντιάλ! Καλό Παγκόσμιο Κύπελλο!
Πηγή: bnsports.gr