Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης και του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Μιχάλης Μανιάς, μιλάει από το μακρινό Χονγκ Κονγκ για τη νέα ποδοσφαιρική περιπέτεια του στην Κιτσί, αλλά και για την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Μιχάλης Μανιάς σε αποστολή «Έλληνα ποδοσφαιρικού πράκτορα του Χονγκ Κονγκ», παραφράζοντας τον τίτλο της ιστορικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Μπρους Λι (Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ), δείχνει να έχει μπει για τα καλά στο «πετσί» του νέου του ρόλου.
Ο πρώην φορ του Αστέρα Τρίπολης πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει πριν από περίπου ένα μήνα στην Κιτσί και οι πρώτες εντυπώσεις του από τον σύλλογο του Χονγκ Κονγκ είναι εξαιρετικές. Έχοντας προλάβει να αγωνιστεί σε δύο ματς, πέτυχε ισάριθμα γκολ και υπόσχεται ακόμα περισσότερα.
«Σίγουρα ήταν μια πρόκληση για μένα να συνεχίσω εδώ την καριέρα μου. Άλλωστε είναι μια χώρα που βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, αλλά και με διαφορετική νοοτροπία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Την ίδια στιγμή, ήταν και μια εύκολη απόφαση αφού όπως φαίνεται υπάρχει σωστή οργάνωση, ενώ ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι του συλλόγου δουλεύουν πολύ για την ομάδα και με έκαναν από την πρώτη στιγμή να αισθανθώ πως είμαι σημαντικός. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή μου».
Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Μανιάς, η νέα του ομάδα θέτει υψηλούς στόχους για τα επίπεδα του ποδοσφαίρου του Χονγκ Κονγκ.
«Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό εδώ και διεκδικεί τρία Κύπελλα. Ουσιαστικά μιλάμε για 40 παιχνίδια τον χρόνο. Στόχος είναι σε όλες τις διοργανώσεις να φτάσει στην κατάκτηση, αλλά και ασφαλώς να διακριθεί στο ασιατικό Champions League, όπου πέρυσι έφτασε μέχρι τους '16'».
Ο άλλοτε επιθετικός του Άρη, αναφέρθηκε στο επίπεδο του πρωταθλήματος.
«Είναι πολύ καλή ομάδα με ικανούς ποδοσφαιριστές. Στην ουσία τρεις ομάδες ξεχωρίζουν στον Χονγκ Κονγκ και διεκδικούν το πρωτάθλημα. Είμαστε εμείς, η Σάουθερν και η Μαν. Σκέψου κερδίσαμε την Σάουθερν με 7-0 στο πρωτάθλημα και 4-1 στο Κύπελλο. Οι διαφορές είναι κάπως μεγάλες, αλλά ο στόχος είναι κυρίως το πρωτάθλημα και το Champions League».
Ο κόσμος στο Χονγκ Κονγκ αγαπά το ποδόσφαιρο όπως σημειώνει ο Έλληνας φορ.
«Ο κόσμος αγαπά και εδώ το ποδόσφαιρο και γεμίζει το γήπεδο. Έχουμε συνήθως 6.000-7.000 θεατές, αριθμός αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα του Χονγκ Κονγκ. Το σημαντικότερο για μένα είναι πως πρόκειται για υγιείς φιλάθλους. Δεν τους νοιάζει το αποτέλεσμα, αλλά να απολαύσουν τα ματς. Πολύς κόσμος έρχεται έξω από το γήπεδο να φωτογραφηθεί με τους παίκτες. Είναι κάτι πολύ όμορφο, αγαπούν το ποδόσφαιρο».
Ο Μανιάς είναι ένας από τους πολλούς ξένους που πήραν την απόφαση να «ξενιτευτούν» στον Χονγκ Κονγκ. Από την πρώτη στιγμή όπως τονίζει, ένιωσε οικεία στην ασιατική χώρα.
«Οι συμπαίκτες μου, με υποδέχθηκαν πολύ θερμά, με έκαναν και ένιωσα οικεία. Εδώ αγωνίζονται ποδοσφαιριστές από την Βραζιλία, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι. Το Χονγκ Κονγκ άλλωστε είναι μια χώρα με πολλούς ξένους και ευγενικό λαό».
Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μίλησε και για το ενδεχόμενο να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.
«Είναι δύσκολο να βγω πρώτος σκόρερ γιατί έχουμε έναν επιθετικό που σημειώνει κάθε χρόνο 40 γκολ και είναι κορυφαίος σκόρερ και στο ασιατικό Champions League. Είναι ωραίο ωστόσο να υπερβαίνουμε τα όρια μας και να βλέπουμε που βρισκόμαστε. Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά είναι δύσκολο».
Ο Μανιάς αγωνίστηκε σε Βέλγιο, Κύπρο, Πολωνία και τώρα στον Χονγκ Κονγκ...
«Σίγουρα από κάθε χώρα κάτι παίρνεις. Δεν είναι τόσο εύκολο το εξωτερικό για να διακριθείς. Για παράδειγμα στο Βέλγιο, αν και οι συνθήκες ήταν καλές δεν είχα την εμπειρία να το διαχειριστώ στην αρχή και γύρισα πολύ γρήγορα πίσω. Βέβαια μου βγήκε σε καλό γιατί στην Τρίπολη ήταν πάρα πολύ καλά. Κάθε χρόνο σκέφτεσαι πιο ώριμα. Η εμπειρία είναι σημαντική, την οποία όμως δεν είχα τότε».
Σκέψεις επιστροφής τουλάχιστον για την ώρα δεν κάνει...
«Αν και φοβόμουν το επίπεδο του πρωταθλήματος στο Χονγκ Κονγκ, είμαι πολύ χαρούμενος εδώ. Ήξερα ότι έχουμε καλή ομάδα. Είχα παρακολουθήσει κάποια ματς του ασιατικού Champions League. Εάν δεν διαθέτεις ένα ισχυρό σύνολο, η λογική λέει πως θα αποκλειστείς κατευθείαν από την διοργάνωση. Τα παιδιά πέρασαν πέρυσι από τους ομίλους και έφτασαν στους «16» που σημαίνει κάτι καλό κάνουν. Οπότε δεν φοβήθηκα την ομάδα, αλλά το επίπεδο του πρωταθλήματος. Υπάρχουν όμως 2-3 ομάδες που είναι καλές και παλεύουμε για το Champions League. Το συμβόλαιο μου έχει διάρκεια 1+1 χρόνο και για την ώρα δεν κάνω σκέψεις επιστροφής».
Ο πανύψηλος επιθετικός ξεχώρισε κυρίως στον Αστέρα Τρίπολης με τα διαδοχικά γκολ που πέτυχε αναφέροντας πως εκεί έκανε τα καλύτερα ματς της καριέρας του.
«Απ' όποια ομάδα και αν έχω περάσει έχει μείνει στην καρδιά μου. Έχω φάει ψωμί σε όλες. Η κάθε ομάδα ήταν διαφορετική, λόγω των συνθηκών που υπήρχαν. Για παράδειγμα στον Άρη ήταν δύσκολη εποχή. Ο Άρης στην πρώτη μου χρονιά στη Super League υποβιβάστηκε. Μετά στα Γιάννινα πήρα χρόνο συμμετοχής και πέτυχα μερικά γκολ, αλλά θεωρώ πως στην Τρίπολη έκανα τα καλύτερα παιχνίδια μου. Στον πρώτο 1,5 χρόνο πέτυχα 22-23 γκολ αν θυμάμαι καλά».
Πηγή: www.sdna.gr
Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στις 19:20 στο «Ramaz Shengelia Arena» ο προπονητής της Ομόνοιας, Χένινγκ Μπεργκ, ενόψει του αυριανού (31/07, 19:30) επαναληπτικού αγώνα με αντίπαλο την Τορπέντο Κουτάισι, για τον Β' προκριματικό του Conference League.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
30/07 @ 19:07
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε σήμερα το απόγευμα στην Ουγγαρία ο προπονητής της Ακαδημίας Πούσκας, Ζσολτ Χόρνιακ, ενόψει του αυριανού (31/07, 21:00) επαναληπτικού αγώνα με αντίπαλο τον Άρη, για τον Β' προκριματικό του Conference League.
30/07 @ 18:31
Αν η Λίβερπουλ στην προετοιμασία της έχει έναν πρωταγωνιστή, αυτός δεν είναι κάποιος από τους νέους σταρ, αλλά ένας 17χρονος. Ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα.
30/07 @ 16:36
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το απόγευμα ο προπονητής της Τορπέντο Κουτάισι, Ντιρκ Σούστερ, ενόψει του αυριανού (31/07, 20:00) επαναληπτικού αγώνα για τον Β' προκριματικό του Conference League με αντίπαλο την Ομόνοια.
30/07 @ 15:09
Ακόμα δεν ξεκίνησε η χρονιά άρχισαν οι γκρίνιες στην Μπαρτσελόνα.
30/07 @ 13:30
Ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα που ξεκινά;
30/07 @ 12:48
Σοκάρει βίντεο με πρώην μπασκετμπολίστα να ξυλοκοπεί τη σύντροφό του σε ασανσέρ. Τη χτυπά με μανία δεκάδες φορές σε 35''. Συνελήφθη για απόπειρα γυναικοκτονίας. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
BEST OF THEMASPORTS