Ψάχνοντας για ονόματα παικτών που είναι «συνώνυμα» με το γκολ, τότε ένα εξ αυτών είναι του Ζιστ Φοντέν που κατέχει από το 1958 το απόλυτο ρεκόρ τερμάτων σε μία διοργάνωση.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ποδόσφαιρο είναι το γκολ. Ποδόσφαιρο είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπάρχουν παίκτες και μάλιστα αρκετοί μέσα στο πέρασμα αυτών των χρόνων που έχουν καταφέρει να συνδυάσουν το όνομά τους και με τα δύο στοιχεία του λαοφιλέστερου αθλήματος, αλλά ακόμα και σε αυτή την κατάσταση τηρείται μια ιεραρχία.
Σε αυτή κατέχει μια από τις πιο εξέχουσες θέσεις ο Γάλλος επιθετικός, Ζιστ Φοντέν. Είναι ένα όνομα το οποίο δεν έφτασε σε δημοτικότητα ούτε αυτό του Πλατινί, ούτε του Παπέν, ούτε του Ραϊμόν Κοπά, ωστόσο πέτυχε ανάλογα σπουδαία πράγματα με τους «θρύλους» των «τρικολόρ», ακριβώς επειδή συνδέθηκε με μια εκπληκτική επίδοση, η οποία δεν έχει προσεγγιστεί από κανέναν άλλον μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο 89χρονος σήμερα Ζιστ Φοντέν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 και σημείωσε 13 γκολ σε έξι ματς, επίδοση που μόνο ο Έρλινγκ Χάαλαντ με τη Μάντσεστερ Σίτι έχει προσεγγίσει. Παράλληλα, ο Ζιστ Φοντέν κατάφερε να σκοράρει σε όλα τα ματς που έδωσε σε εκείνη τη διοργάνωση με την εθνική Γαλλίας, κάτι που έχει πετύχει και ο Βραζιλιάνος, Ζαϊρζίνιο.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας, λοιπόν, ο Φοντέν είχε τρία γκολ στο 7-3 επί της Παραγουάης, δύο στην ήττα 3-2 από τη Γιουγκοσλαβία, ένα στη νίκη με 2-1 επί της Σκωτίας, άλλα δυο στο 4-0 της Ιρλανδίας, ένα στη βαριά ήττα από τη Βραζιλία με 5-2 και στον μικρό τελικό πέτυχε στη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας με 6-3!
Ωστόσο, ο Ζιστ Φοντέν ποτέ δεν κράτησε τα θαυματουργά του παπούτσια, αφού ήταν δανεικά από έναν συμπαίκτη του, τα οποία μάλιστα τα επέστρεψε με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Τόσο απλά. Μέχρι σήμερα είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, πίσω από τους Κλόζε (16), Ρονάλντο (15) και Γκερντ Μίλερ (14).
Στη συλλογική του καριέρα, άρχισε ως παίκτης Καζαμπλάνκα, αποκτήθηκε από τη Νις (1953-56) και κρέμασε τα παπούτσια με τη φανέλα της Ρεμς (1956-62). Σε ό,τι αφορά στην εθνική Γαλλίας, πραγματοποίησε μόλις 21 συμμετοχές, αλλά σε αυτές κατέγραψε 30 γκολ!
sport-fm.gr
Με οδηγό την εμφάνιση του Β' ημιχρόνου στη Σλοβενία, αλλά και με «όπλο» την έδρα της, η ΑΕΚ θα κοντραριστεί με την Τσέλιε στην «Αρένα» την ερχόμενη Πέμπτη (31/07), με μοναδικό στόχο τη νίκη με οποιοδήποτε σκορ, που θα της δώσει το εισιτήριο για τον Γ' προκριματικό του Europa League.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
28/07 @ 00:20
Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Σλοβενίας, η Τσέλιε κέρδισε εντός έδρας το βράδυ της Κυριακής (27/07) τη Ραντόμλιγιε με 2-0.
28/07 @ 00:00
Με το... δεξί μπήκε στο πρωτάθλημα Ουγγαρίας η Ακαδημία Πούσκας, αφού επικράτησε εντός έδρας της Καζιντσμπάρτσικε με 2-1 στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής.
27/07 @ 23:41
Στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στη Χαλ, φαίνεται πως θα συνεχίσει την καριέρα του ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, Νταβίντ Ακιντόλα!
27/07 @ 22:27
Μπορεί ένα επίθετο να σου χαλάσει την καριέρα; Κι όμως...
27/07 @ 22:14
Εκτός ελέγχου μοιάζει να βρίσκεται η κατάσταση στη ρουμάνικη διαιτησία, όπως επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης της χώρας της βαλκανικής χερσονήσου.
27/07 @ 21:53
Η Κλαμπ Μπριζ επιβλήθηκε 2-1 της Γκενκ στο ντέρμπι της πρεμιέρας του βελγικού πρωταθλήματος.
BEST OF THEMASPORTS