Έρχεται Κύπρο για να ΚΛΕΙΣΕΙ στον Απόλλωνα!
Προς αίσιο τέλος οδεύει η περίπτωση μετακίνησης του 32χρονου πορτιέρο, Φίλιπ Κουν στον Απόλλωνα.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ερώτηση του αθλητικογράφου ήταν η ακόλουθη: Τι σου κάνει περισσότερη εντύπωση στο ποδόσφαιρο του Βελγίου και οι διαφορές με την Κύπρο.
Η απάντηση του ποδοσφαιριστή είναι η ακόλουθη: Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ο ρυθμός των προπονήσεων και του παιγνιδιού. Είναι όλα πιο γρήγορα στο Βέλγιο και οι εντάσεις είναι μεγαλύτερες. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ατομικά έχουν μεγαλύτερη ποιότητα, αλλά η διαφορά υπάρχει στον ρυθμό και την ένταση.
Σημείωσα πολλές φορές στα άρθρα μου, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Κύπρου και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των ποδοσφαιρικών παιγνιδιών η ένταση και ο ρυθμός είναι μειωμένη. Στο γήπεδο όλες οι κινήσεις και ο ρυθμός του παιγνιδιού είναι αργός και προβληματικός. Το γεγονός αυτό θεωρώ ότι μειώνει την αξία του αγώνα και των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Μερικές δε ομάδες τις χαρακτηρίζω τουριστικές. Από την στιγμή που το ποδόσφαιρο μας έγινε πλήρως επαγγελματικό και ξοδεύοντας τεράστια ποσά για ξένους και κοινοτικούς ποδοσφαιριστές ποιότητας , είναι αναγκαιότητα και το ποδόσφαιρο μας γενικά να ανεβεί επίπεδο , μέσα από την ένταση και τον γρήγορο ρυθμό. Μόνο έτσι θα δούμε ποδοσφαιρικά παιγνίδια υψηλής ποιότητας και οι ομάδες μας να μπορούν να συναγωνισθούν επάξια τους αντιπάλους τους στις Ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Επισημαίνω ότι ο ρυθμός και η ένταση στα παιγνίδια είναι καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας και της αξίας μιας ομάδας. Επιβάλλεται οι προπονήσεις να γίνονται σε ψηλούς ρυθμούς έντασης και ρυθμού , προετοιμάζοντας τους ποδοσφαιριστές και γενικά την ομάδα, να αγωνίζεται σε τέτοιους ρυθμούς και ένταση.
Από τις μικρές ηλικίες των ποδοσφαιριστών πρέπει να καλλιεργείται η ένταση και ο ρυθμός από τις προπονήσεις και στα παιγνίδια. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές να συνηθίσουν τις ψηλές εντάσεις και τους γρήγορους ρυθμούς. Η τεχνική και η επιδεξιότητας κυρίως πρέπει να προπονούνται σε γρήγορους ρυθμούς και ψηλές εντάσεις.
Παρακολουθώ τα Ευρωπαϊκά παιγνίδια των ομάδων μας την φετινή χρονιά. Παρακολουθώ και ψηλαφώ την ένταση και τον ρυθμό των αντίπαλων ομάδων. Μπορώ να αναφέρω ότι όλες οι ομάδες ανεξάρτητα από την τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών τους και την δυναμικότητα τους, η ένταση και ο ρυθμός τους , είναι σε ψηλά επίπεδα.
Στην περσινή ποδοσφαιρική περίοδο στον τόπο μας μόνο μερικές ομάδες είχαν ψηλή ένταση και ρυθμό στο παιγνίδι τους. Στους φετινούς Ευρωπαϊκούς αγώνες, παρατήρησα με ικανοποίηση ανεξάρτητα αποτελέσματος την ομάδα του ΑΡΗ Λεμεσού να εφαρμόζει ψηλή ένταση και ρυθμό στο παιγνίδι της.
Από μικρές λεπτομέρειες ο ΑΡΗΣ δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Ο ψηλός ρυθμός και η ένταση στο παιγνίδι και στην τακτική κάθε ομάδας, δυνητικά διατηρεί σε φόρμα, σε καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση όλους τους ποδοσφαιριστές. Αυτό πρέπει να είναι και το βασικό ζητούμενο για ένα προπονητή.
Η επιδεξιότητα, η τεχνική, η έμπνευση, οι κινήσεις , οι αποφάσεις των ποδοσφαιριστών πρέπει να γίνονται σε ακραίες συνθήκες έντασης και ρυθμού στις προπονήσεις και κατ΄ επέκταση στους αγώνες. Μόνο έτσι οι ομάδες μας θα ανέβουν επίπεδο και θα ανταγωνίζονται με καλύτερες προοπτικές τους Ευρωπαίους αντιπάλους μας.
Η ίδια αρχή ισχύει και για την Εθνική μας ομάδα. Η ένταση και ο ρυθμός της ομάδας μας στα παιγνίδια πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η επιφυλακτικότητά, ο σταθερά χαμηλός ρυθμός και ένταση με οποιονδήποτε αντίπαλο, πρέπει να ανήκει στο παρελθόν, στην περίοδο του ερασιτεχνισμού και των ποδοσφαιριστών που δούλευαν και ταυτόχρονα έκαναν προπόνηση περιστασιακά και αγωνίζονταν στις ομάδες τους.
Η περίοδος αυτή ανήκει πλέον στην ποδοσφαιρική μας ιστορία. Το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε, του πλήρους επαγγελματισμού, πρέπει να θέσει τα θεμέλια ενός πραγματικά αναγεννησιακού ποδοσφαίρου, ενός ποδοσφαίρου με ψηλές εντάσεις, ρυθμού και απαιτήσεων. Είμαι αισιόδοξος, επειδή παρακολουθώ μερικές ομάδες μας, να ακολουθούν αυτό τον τρόπο παιγνιδιού και τακτικής δηλαδή της ψηλής έντασης, ρυθμού και ταχύτητας , ότι σύντομα θα παρακολουθούμε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα όχι μόνο ανταγωνιστικό χωρίς ποιότητα , αλλά να παρακολουθούμε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανταγωνιστικό με ποιότητα και κύρια στοιχεία την ένταση , τον ρυθμό και την ταχύτητα.
Ο Στέλιος Ανδρέου έχει απόλυτο δίκαιο με τις παρατηρήσεις του και την εμπειρία του στο Βέλγιο. Για να μπορούν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να βελτιωθούν σημαντικά και να διαπρέπουν στην Ευρώπη, πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι από την πατρίδα τους και τις ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονταν. Χωρίς ψηλό ρυθμό έντασης, δύναμης και ρυθμού ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στις Ευρωπαϊκές ομάδες και να διακριθεί. Ταλέντο υπάρχει , θέληση υπάρχει, όνειρο και όραμα υπάρχουν , χρειάζονται οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές εκπαίδευση , προπόνηση και καθοδήγηση.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου