ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΣΚΑ ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΕ-ΕΑΚ: Δημήτρης Γαβριήλ 

Όταν ο αείμνηστος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, είχε την έμπνευση πριν από τρεις δεκαετίες για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας για αγόρια και κορίτσια, ήξερε πως η ευαίσθητη αυτή ηλικία χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση από τη συνηθισμένη. Η διοργάνωση «βαφτίστηκε» Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (όχι, π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων) γιατί ο σκοπός δεν ήταν -και δεν είναι- η νίκη, αλλά κυρίως η συμμετοχή, η μετάδοση και η ανάδειξη των Ολυμπιακών αξιών.

Ο στόχος επετεύχθη για την Κύπρο στο 16ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων της Μπάνσκα Μπίστριτσα, το αγωνιστικό πρόγραμμα του οποίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (29/07). Οι περισσότεροι από τους αθλητές και τις αθλήτριες μας συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση και σίγουρα θα έχουν αποκομίσει τεράστιες εμπειρίες, που θα τους συντροφεύουν και θα τους καθοδηγούν για μια ζωή.

Στο μέλλον κάποια από αυτά τα παιδιά θα γίνουν πρωταθλητές. Αρχικά στη χώρα μας και γιατί όχι και σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι για όλους και όλες η Μπάνσκα Μπίστριτσα και η Σλοβακία να είναι η κοινή αφετηρία μιας λαμπρής πορείας! 

Στίβος

Ο στίβος είχε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση της κυπριακής αποστολής, και κατάφερε να πανηγυρίσει ακόμη ένα μετάλλιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση (15ο συνολικά). Ο Αντρανίκ Αστζίαν Σαρκίς με το άλμα στα 14.66μ στο τριπλούν μας έκανε την έκπληξη και έδειξε ότι αν συνεχίσει στο ίδιο τέμπο θα τον δούμε να διακρίνεται και σε άλλες διοργανώσεις. Αρκετά καλή παρουσία είχαν και οι Ευάγγελος Πογιατζής (11ος στα 400μ), Σωτήρης Μιχαήλ (9ος στα 400μ με εμπόδια), Ελεάνα Μαρία Ολυμπίου (13η στα 400μ), Άντρια Πουρίκκου (7η στο τριπλούν), Σταύρια Αγγελή (μήκος) και Άντρη Δημητρίου (τελικό στη σφύρα), με όλο το μέλλον να είναι μπροστά τους. Άτυχη στάθηκε η Μαριλίζα Πιττάκα, η οποία δεν μπόρεσε να αγωνισθεί. 

Τζούντο

Προτού αρχίσουν οι αγώνες το τζούντο θεωρείτο ίσως το πιο δυνατό μας άθλημα. Ο Πέτρος Χριστοδουλίδης είχε όλα τα φόντα για να φθάσει σε μετάλλιο ωστόσο στάθηκε άτυχος, αφού τραυματίστηκε και ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα (-60kg). Ο δεύτερος αθλητής μας, Γιάννης Αντωνίου έδειξε τη δύναμη του, το πάθος και την μαγκιά του, αφού το πάλεψε ως το τέλος και έφθασε προς το χάλκινο μετάλλιο (+100kg). Το τρίτο για το τζούντο στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αν οι δύο τους συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες. 

Γυμναστική

Στη γυμναστική ο Κυριάκος Μαρκίδης ανέβασε τον πήχη και με ακόμη πιο σκληρή δουλειά μπορεί να διεκδικήσει μετάλλια στις επόμενες διοργανώσεις. Πολύ καλή συμμετοχή είχαν και οι Νεόφυτος Σάββα και Δημήτρης Θεοδότου. Στα κορίτσια, αν και πιο νεαρές ηλικιακά, Ρεβέκκα Λοΐζου και Άννα Πιπέρη, απόλαυσαν το ταξίδι και τη διαδρομή και στις επόμενες διοργανώσεις θα έχουν την ευχέρεια να φθάσουν ακόμη πιο ψηλά. 

Κολύμβηση

Ο Ροδόλφος Ανδρέου είχε καλή παρουσία και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Χρειάζεται όπως και όλοι οι νεαροί, σοβαρότητα, αφοσίωση και καθημερινή προπόνηση προκειμένου να φθάσει στο επίπεδο κορυφαίων ευρωπαίων κολυμβητών.  Μία από τις άτυχες του τουρνουά, η Μελίνα, Κυριακή Μπέκα, η οποία ταλαιπωρήθηκε και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. 

Μπάτμιντον

Θετική μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του μπάντμιντον στο Φεστιβάλ Νέων. Ο Νικόλας Κοκόσης, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Ιωάννας Πίσση, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη φάση των 16 (θέσεις 9-16). Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα στο άθλημα αν η Μαρία Ελένη Αριστοπούλου ήταν σε θέση να αγωνιστεί τόσο στο απλό νεανίδων όσο και στο μεικτό. Είναι βέβαιο ότι οι μοναδικές εμπειρίες που απέκτησαν θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την ολοκλήρωση τους ως αθλητές καθώς και για την μελλοντική τους πορεία. 

Ποδηλασία

Εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν για το μέλλον στο άθλημα συλλέξαν Παναγιώτης Νικηφόρου, Λάμπρος Αθανασίου και Ελένη Κάσια. Αμφότεροι έδωσαν ότι είχαν στους δρόμους της Σλοβακίας και έδωσαν υπόσχεση για περισσότερη δουλειά ενόψει των επόμενων διοργανώσεων. 

Αντισφαίριση

Με την Άννα Δεμιρτζή και τον Κωνσταντίνο Μεγάλεμο εκπροσωπήθηκε η Κύπρος στο άθλημα της αντισφαίρισης. Η Δεμιρτζή έφθασε μέχρι την φάση των «16» και ηττήθηκε από την Νάλα Κόβασιτς (Σλοβενία). Ο Μεγάλεμος ηττήθηκε από τον Σλοβένο, Πάολο Ανγκέλι στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Στο διπλό, η χώρα μας ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από την Ουγγαρία. Αμφότεροι, αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες, που θα τους βοηθήσουν ενόψει της συνέχειας. 

Παράλληλη δράση

Πέραν των αθλητικών αγώνων, η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε και εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος OCEP (Olympic Culture & Education Programme), μαθητές σλοβάκικου σχολείου επισκέφθηκαν τους χώρους των αγώνων και παρουσίασαν στην αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις γνώσεις τους σχετικά με το νησί μας. Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή Ελληνικών στην Αμερικάνικη Ακαδημία Λευκωσίας, Σταύρο Σταύρου σε συνεργασία με το σχολείο Terezia Vasnova. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Δρ. Κλέα Παπαέλληνα, υπό την ιδιότητα της ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και η Young Olympic Ambassador, Ντανιέλλα Βανέσσα Υψαρίδου παρουσίασαν στους μικρούς την κυπριακή αποστολή της ομάδας μας. Εκεί βρέθηκαν ο αρχηγός αποστολής, Ευθύμιος Πολυδώρου, και οι αθλήτριες, Σταύρη Αγγελή και Ελεάνα Μαρία Ολύμπιος σε συνοδεία με τον προπονητή τους, Ρένο Κολοκοτρώνη, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους χώρους, έδωσαν δώρα και αντάλλαξαν απόψεις με τα παιδιά του σλοβάκικου σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα, αθλητές και αθλήτριες της αποστολής έλαβαν μέρος και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος (European Young Olympic Ambassador Program - EYOA), το οποίο έχει στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ευχαριστεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας για την στενή συνεργασία και την στήριξη, καθώς και όλους τους χορηγούς της. Τον πλατινένιο χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους χρυσούς χορηγούς Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους ασημένιους χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον χορηγό επικοινωνίας Cablenet, τον χορηγό παροχής υπηρεσιών Deloitte, την Toyota και τον χορηγό παροχής ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοϊατρική Κύπρου. Χωρίς αυτούς, θα ήταν πολύ δύσκολη η συμμετοχή μας στους αγώνες. Η ΟΠΑΠ Κύπρου εκπροσωπήθηκε στη Σλοβακία από τον κ. Πάμπο Χρίστου, ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου.

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Μάριος Γεωργίου!-ThemaSports
24/04 @ 22:54

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Μάριος Γεωργίου!

Πρωταθλητής Ευρώπης και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες #Paris2024 για τον Μάριο Γεωργίου!

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του 2025-ThemaSports
24/04 @ 16:00

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του 2025

Μαζεμένες ανακοινώσεις ορίων έκανε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, η οποία δημοσιοποίησε και τις επιδόσεις που θα πρέπει να υπερβούν οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες, για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών του 2025, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου.

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του 2025-ThemaSports
24/04 @ 15:49

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του 2025

Από τις σημαντικές διοργανώσεις για τους αθλητές και αθλήτριες του στίβου που μπαίνουν στην αγωνιστική ενηλικίωση είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών.

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2025-ThemaSports
24/04 @ 15:41

Τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2025

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 τα όρια απευθείας πρόκρισης για το 38ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη Άπουλντορν της Ολλανδίας, από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2025.

Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Καρολίνα Πελενδρίτου!-ThemaSports
21/04 @ 22:56

Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Καρολίνα Πελενδρίτου!

Κάνοντας μία εξαιρετική κούρσα, αγγίζοντας το ατομικό της ρεκόρ, η Καρολίνα Πελενδρίτου τερμάτισε πρώτη στον τελικό των 50μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Μαδέιρα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ