MENU

Themasports.com

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΓΚΟΛΑΣ στο Themasports: «Οι ομάδες να επενδύσουν στον Κύπριο προπονητή - Είναι μια πρόκληση για μένα...»

Ο προπονητής πετόσφαιρας Μιχάλης Τράγκολας μίλησε στο Themasports για την νέα επιλογή στην καριέρα του, την αξία του αθλητισμού, το ταλέντο που υπάρχει στην Κύπρο και στέλνει μήνυμα στις ομάδες να στηρίξουν τον Κύπριο προπονητή και στην Πολιτεία να δώσει κίνητρα στις ομάδες και τους αθλητές.

Ακολουθήστε μας στο Google news


Η συνέντευξη του νέου προπονητη της ομάδας γυναικών του ΘΟΙ Αυγόρου στο Themasports.

Τι σημαίνει το βόλεϊ για σένα;
«Το βόλεϊ είναι το άθλημα μου.Ξεκίνησα να παίζω βόλεϊ από την ηλικία των 13 ετών. Αγωνίστηκα σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, παίδες και εφήβους και στη συνέχεια στην εθνική ενόπλων. Μετά τον Μαραθώνα, ομάδα που ξεκίνησα από μικρός, αγωνίστηκα στην ΕΝΠ και τον Φοίνικα, ενώ την τελευταία πενταετία είμαι προπονητής πετόσφαιρας. Για μένα το βόλεϊ είναι η ζωή μου. Ασχολούμαι με το άθλημα από μικρός, το αγαπώ και το συνεχίζω να το υπηρετώ πλέον ως προπονητής».

Από πεταισφαιριστής, προπονητής. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διαφορές;
«Είναι κάτι διαφορετικό. Είναι πολλές οι ευθύνες όταν είσαι προπονητής. Είναι μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα όταν θέλεις να κάνεις καριέρα. Εξαρτάται και τι βλέψεις έχεις, όμως ως προπονητής είναι μεγαλύτερες οι υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο σωματείο και τους αθλητές όσο και στον εαυτό σου».

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ενός προπονητή;
«Πρέπει καταρχάς να υπάρχουν στόχοι. Σκοπός του προπονητή είναι να πετύχει τους στόχους του. Για να είναι υγιές το κλίμα σε μια ομάδα πρέπει να έχεις στόχους. Παράλληλα χρέος του προπονητή είναι οι αθλητές να εξελιχθούν και να ανελιχθούν».

Υπάρχει ταλέντο στην Κύπρο;
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ταλέντο στην Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ομάδες είναι να στηριχθούν και να επενδύσουν σε Κύπριους προπονητές. Να δώσουν τις ευκαιρίες και να τους αναδείξουν για να δείξουν οι Κύπριοι προπονητές τι μπορούν να κάνουν για να δουλέψουν με το υλικό που έχουν στη διάθεση τους».

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας προπονητής του βόλεϊ;
«Το μέγεθος των δυσκολιών εξαρτάται πως θα τις αντιμετωπίσεις και πως τις αφήνεις να επηρεάσουν το έργο σου. Στο επίπεδο νεανίδων μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες είναι οι γονείς των αθλητριών. Άλλες δυσκολίες αφορούν τα μαθήματα των νεανίδων γιατί δεν είναι όλες οι αθλήτριες αφοσιωμένες σε μεγάλο βαθμό στο άθλημα και δεν αφιερώνουν τον χρόνο που απαιτείται στον αθλητισμό».

Τι σου αφήνει η εμπειρία στον Μαραθώνα;
«Από τον Μαραθώνα κέρδισα. Μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω τα πρώτα βήματα στην προπονητική. Ήταν το μεταβατικό στάδιο από πετοσφαιριστής σε προπονητής. Αρχικά ήταν δύσκολο, όμως με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκα».

Πόσο σημαντική είναι η οργάνωση και η στήριξη της διοίκησης;
«Το πιο σημαντικο είναι η οργάνωση. Είναι η προϋπόθεση για να ασχοληθεί σε επαγγελματικό επίπεδο ένας προπονητής. Είναι το "καλούπι" της δουλειάς που δίνει στον κάθε προπονητή όσα χρειάζεται για να ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο της δουλειάς που καλείται να διεκπαιρεώσει. Όταν υπάρχει οργάνωση, ο προπονητής εστιάζει μόνο στην δουλειά του και αυτό φέρνει θετικά αποτελέσματα. Στις τελευταίες αγωνιστικές χρονιές λόγω κορωνοϊού αντιμετωπίσαμε όλα τα σωματεία πολλές δυσκολίες. Η νέα σεζόν για μένα είναι ένα νέο πρότζεκτ, με νέους στόχους για μένα και το ΘΟΙ Αυγόρου είναι ένα βήμα προς τα πάνω, με περισσότερο υλικό, μια νέα πρόκληση που αρχίζει με βάση την οργάνωση».Ποια είναι η δική σου συμβουλή για ένα παιδί που ξεκινάει τώρα στον χώρο του βόλεϊ;
«Να δείξει εμπιστοσύνη στον προπονητή του για να μπορέσει να του μεταφέρει σωστά τις γνώσεις του. Το βόλεϊ είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα για να ασχοληθεί. Είναι από τα λίγα ομαδικά αθλήματα που οι αθλητές/τριες δεν έρχονται σε σωματική επαφή. Δεν είναι όπως τα άλλα αθλήματα που μπορείς με διαφορετικούς τρόπους να εκτονώνεις την ένταση. Είναι ένα ευγενές άθλημα που μπορείς να εξωτερικεύσεις στοιχεία του χαρακτήρα σου, ελέγχοντας το στρες κτλ».

Τι ζητάς από τις παίκτριες σου;
«Είναι ένα μείγμα στοιχείων. Πειθαρχία, σοβαρότητα, αλλά και χαμόγελο για να μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι μέσα από ένα κλίμα που όλοι θα είναι κερδισμένοι».

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του αθλητισμού στην εποχή μας;
«Είναι το αντίδοτο σε πολλά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην νεολαία. Ο ΚΟΑ και η Πολιτεία πρέπει να δώσουν κίνητρα για τους νεαρούς και τα σωματεία. Ο αθλητισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι το Μέσο για να εκπροσωπηθεί με τον καλύτερο τρόπο η Κύπρος και παράλληλα να ανδειχθεί το πρόβλημα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Πως κρίνεις το επίπεδο του βόλεϊ στην Κύπρο;
«Το επίπεδο ανέβηκε τα τελευταία χρόνια και στους άνδρες και στις γυναίκες. Μπορεί στους άνδρες να μονοπωλεί η Ομόνοια, όμως βλέπουμε 4 ομάδες να παλεύουν για τον τίτλο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και στις γυναίκες. Ανεβαίνουν νέες ομάδες και υποβιβάζονται παραδοσιακές δυνάμεις α' κατηγορίας».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την νέα σεζόν; Τι θα ήθελες να πετύχεις στη νέα σου πρόκληση;
«Η μετακίνηση στο ΘΟΙ Αυγόρου είναι μια πρόκληση γιατί είναι μια ομάδα που παραδοσιακά είναι για την α' κατηγορία. Στόχος μου είναι να αναδείξουμε πετοσφαιρίστριες και να ανεβάσουμε την ομάδα στην α' κατηγορία».

Ροή Ειδήσεων

Βαθμολογίες

Ομάδα
Αγώνες
Βαθμολογία

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

0

0

ΑΕΚ

0

0

ΑΠΟΕΛ

0

0

ΑΡΗΣ

0

0

ΑΝΟΡΘΩΣΗ

0

0

ΠΑΦΟΣ

0

0

ΟΜΟΝΟΙΑ

0

0

ΑΕΛ

0

0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

0

0

ΔΟΞΑ

0

0

ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛ.

0

0

ΕΝΠ

0

0

Ν. ΣΑΛΑΜΙΝΑ

0

0

ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ

0

0

TAGS

X