Σήμερα αναφέρεται ως η Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ουσιών. Τα ναρκωτικά αποτελούν μια Παγκόσμια μάστιγα, μια καταραμένη συνήθεια η οποία καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους σ’ όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολλές προσπάθειες, πολλές πολιτικές και πρακτικές εφαρμόζονται για την αναχαίτηση αυτής της θλιβερής κατάστασης με τα ναρκωτικά αλλά θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Η μικρή μας Κύπρος , η πατρίδα μας μαστίζεται από αυτή την πανούκλα των ναρκωτικών όπως σ’ όλον τον κόσμο.

Η ραγδαία ανάπτυξη της Κυπριακής κοινωνίας ιδαίτερα τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς υπήρξε εντυπωσιακή παρ’ όλες τις διάφορες κρίσεις που αντιμετώπισε ο τόπος μας.

Η οικονομική ανάπτυξη, η εισαγωγή της τεχνολογίας αλλά συνάμα και της υποκουλτούρας, η διάρρηξη των ηθικών και ιδεολογικών αξιών, σημαδεύει την κοινωνία της Κύπρου , ιδιαίτερα τους νέους της. Οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν αποφασιστικά να λειτουργήσουν σαν καταλύτες στην παρακμή που παρατηρείται, είναι η οικογένεια, το σχολείο , η εκκλησία και όσοι τόσοι ευρίσκονται σε αξιώματα και λειτουργούν ως πρώτυπα κυρίως στους νέους (Κρατικοί + Κομματικοί Αξιωματούχοι).

Σ’ αυτούς τους παράγοντες χωρίς καμιά επιφύλαξη και δισταγμό, συγκαταλέγεται και ο Αθλητισμός – Πολιτισμός. Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή με ειλικρίνεια να αναφερθεί ότι οι κύριοι θεσμικοί πυλώνες της κοινωνίας είναι βαριά τραυματισμένοι. Ο θεσμός της οικογένειας στην Κύπρο παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές.

Αυτό το κύτταρο της οργανωμένης κοινωνίας υφίσταται απερίγραπτες πιέσεις και οι κλυδωνισμοί είναι εμφανείς. Το σχολείο, η παιδεία γενικά παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να αποδώσουν τα αναμένομενα και ίσως όχι λόγω της δικής τους αποκλειστικής ευθύνης και υπαιτιότητας. Ο σχολικός ανταγωνισμός, οι συγχύσεις των διαφόρων εκπαιδευτικών φορέων, ο ατομικισμός, η έλλειψη ιδεολογικών οραμάτων, η λαίλαπα της υποκουλτούρας, η έλλειψη θετικών προτύπων οδηγούν τους νέους μας σε αδιέξοδα, ψυχολογικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Η εκκλησία με τους συνεχείς και αχρείαστους κλυδωνισμούς της συγχίζει και αποθαρρύνει τους ανθρώπους και ιδαίτερα τους νέους μας, το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Οι πράξεις και οι συμπεριφορές , οι ανταγωνισμοί των ηγετικών μορφών της εκκλησίας σκανδαλίζουν τους νέους, ιδιαίτερα σε μια εποχή δύσκολη και απρόβλεπτη σε μια εποχή που οι Ηθικές Αξίες στον κόσμο έχουν φοβερή οπισθοχώρηση . Ο πνευματικός, φιλοσοφικός, ψυχολογικός και παρηγορητικός ρόλος της εκκλησίας υποβαθμίστηκε σε επικίνδυνα επίπεδα.

Οι κομματικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι οι οποίοι μπορεί και πρέπει να είναι τα θετικά πρότυπα της κοινωνίας και της νέας γενιάς, θεωρώ ότι δεν εμπνέουν και τούτο το αποδεικνύουν και οι διάφορες δημοσκοπήσεις , δυστυχώς.

Οι άξονες γενικά μιας οργανωμένης κοινωνίας είναι προβληματικοί και επιβάλλεται άμεσα η ειλικρινής αυτοκριτική και η αποφασιστική, πρακτική και φιλοσοφική αλλαγή και διαφοροποίηση.

Λένε όλοι στο τόπο μας , ότι για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών χρειάζεται η πρόληψη και όχι η καταστολή.

Συμφωνούμε απόλυτα. Πρόληψη κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην πρώτη γραμμή είναι οι κύριοι άξονες της κοινωνίας, η οικογένεια , το σχολείο, η εκκλησία , το κράτος , να επέμβουν , να διαπαιδαγωγούν και να εμπνέουν με τις πράξεις , συμπεριφορές και ενέργειες τους , την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους μας, θετικά.

Αυτή είναι κατά την άποψη μου η πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση όλων των αρνητικών προδιαθέσεων κυρίως των νέων μας.

Η δεύτερη γραμμή αντιμετώπισης, είναι οι διάφορες κρατικές και ιδιωτικλές πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο την εξασθένηση του φαινομένου της εξάπλωσης των ναρκωτικών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στον πυλώνα του Αθλητισμού και συγκεκριμένα του Ποδοσφαίρου.

Το Ποδόσφαιρο είναι μέρος του Αθλητισμού οποιασδήποτε μορφής για να μην παραξηγηθώ. Όπως και ο Πολιτισμός, διότι θεωρώ τον Αθλητισμό ως ένα κομμάτι του πολιτισμού της κάθε χώρας.

Ο Αθλητισμός -Πολιτισμός μπορούν να καταστούν εφαλτήρια και καταλύτες στην προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ο Αθλητισμός μπορεί και έχει την δύναμη να γίνει το καμίνι μέσα στο οποίο να καίγονται όλες οι κακές αρνητικές προδιαθέσεις των νέων μας. Ο Αθλητισμός ιδιαίτερα στις Ακαδημίες μας, μπορεί να γίνει το καμίνι, μέσα στο οποίο τα παιδιά μας, μπορούν να σμυλέψουν, τον χαρακτήρα τους, τις Αξίες και τα ιδανικά τους την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους , το σώμα και το πνεύμα τους.

Οι Ποδοσφαιρικές και άλλες Αθλητικές Ακαδημίες των νέων στην πατρίδα μας , κατά την άποψη μου αποτελούν συμπλήρωμα, μιας οικογένειας, του σχολείου , της εκκλησίας , γενικά όλων των άξονων της κοινωνίας οι οποίοι έχουν φθαρεί.

Η κοινωνική σημασία των Ακαδημιών προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον το Ποδόσφαιρο του τόπου μας, ιδιαίτερα δε, ασχολούμαι με την παρακολούθηση των πεπραγμένων και των δράσεων των Ακαδημιών. Αποψη μου διαχρονική είναι ότι και να μην γίνει ένας καλός ποδοσφαιριστής φοιτώντας στις Ακαδημίες είμαι βέβαιος ότι θα εξέλθει καλύτερος άνθρωπος. Μέσα από τις Ποδοσφαιρικές και άλλες Ακαδημίες τα παιδιά μας αποκτούν θέληση, θάρρος, πειθαρχία, ενθουσιασμό, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, κοινωνικότητα, ακρίβεια, εγκράτεια , ανοχή, φιλοδοξία, γενναιοδωρία, προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση.

Όλα αυτά τα μοναδικά στοιχεία και αρετές θα συνοδεύουν τα παιδιά μας. Το Τεχνικό μέρος των Ακαδημιών είναι το εύκολο κομμάτι. Το ψυχολογικό, πνευματικό και παιδαγωγικό είναι μεγάλης και μοναδικής αξίας και θα κουβαλά μαζί του ο νέος « Νους υγιής εν σώματι υγιές».

Παρευρέθηκα τελευταία στα εγκαίνεια των Αθλητικών Εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου δύο σωματείων στην Λάρνακα, της ΑΕΚ και της Νέας Σαλαμίνας. Όταν κτίζεις γήπεδα για τα παιδιά, με σύγχρονες συνθήκες και ανέσεις, θεωρώ ότι επιτελείς ένα σπουδαίο αθλητικό, κοινωνικό , πατριωτικό και εθνικό έργο. Στάζει αίμα η ψυχή μου, όταν διαβάζω και ακούω , ότι ο δείκτης ηλικίας των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών μειώνεται. Παιδιά 11,12,13 χρόνων ακολουθούν τα ναρκωτικά. Σ’ αυτή την τρυφερή, παιδική ηλικία αντί να παίζουν να τρέχουν και να χαίρονται την πραγματική ζωή, τρέχουν στα ναρκωτικά σε μια ψεύτικη και εικονικής πραγματικότητας ζωή καταστρέφοντας την ζωή τους. Κατά την άποψη μου σ’ αυτή την πρώϊμη ηλικία πρέπει όλη η κοινωνία να στήσει την πρώιμη πρώτη γραμμή άμυνας.

Το οικογενειακό περιβάλλον να αναλάβει τις ασήκωτες ευθύνες του. Να μην αναμένει μόνο από την πολιτεία. Πρώτος υπεύθυνος είναι η οικογένεια, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά. Και αν δείξει αδιαφορία πρέπει να επέμβουν τα διάφορα κρατικά όργανα, για την τιμωρία τους.

Στην πρώιμη πρώτη γραμμή τοποθετώ και τους γείτονες , τους Συλλόγους και Αξιωματούχους της γειτονιάς, τα διάφορα για τους συνομίληκους τους σοβαρά παιδιά, τα οποία μπορεί να αντιληφθούν οτιδήποτε αρνητικό. Ολη η κοινωνία να είναι υποψιασμένη.

Σ’ αυτή την πρώιμη πρώτη γραμμή άμυνας, για αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών ουσιών τοποθετώ και τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου και άλλων Αθλημάτων.

Επειδή αναφερόμαστε για παιδιά 11,12,13 χρονών, ταυτίζονται άμεσα με τις Ακαδημίες. Το κοινωνικό, φιλικό περιβάλλον των παιδιών , να ενδιαφερθεί να εγγράψει τα παιδιά στις Ακαδημίες της περιοχής τους. Να νοιώσουν τα παιδιά, χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα, αγάπη, κοινωνικοποίηση, να μην τα αφήνουν περίλυπα, αποξενωμένα και ευάλωτα.

Οι Ακαδημίες οφείλουν τα παιδιά αυτά να τα δεχθούν χωρίς δίδακτρα, αν είναι φτωχά και οι γονείς τος δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι προπονητές των Ακαδημιών θεωρώ ότι πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο, σ’ αυτό το κομμάτι της δουλειάς τους. Στην εξεύρεση τέτοιων παιδιών ευάλωτα με ιδιάζουσες συνθήκες και να τους μεταφέρουν μέσα στο μελίσσι της χαράς και της ελπίδας. Αν ο κάθε προπονητής σώσει και ένα παιδί, σώζει για πάντα την ψυχή του.

Ετσι νοιώθω ότι πρέπει οι προπονητές των Ακαδημιών να ενεργούν. Να ενδιαφέρονται για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για αυτά που έχουν στην διάθεση τους, στην ομάδα τους.

Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγο πληθυσμό. Ολοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην πάταξη και εξάλειψη των ναρκωτικών και να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σε καλύτερες , ποιοτικότερες, συνθήκες και συνήθειες.

Τα ναρκωτικά σκοτώνουν τα παιδιά μας, δηλητηριάζουν και σκοτώνουν την κοινωνία μας. Ολοι μας επί των επάλξεων. Κανένας δεν μπορεί να λείψει από αυτό το πόλεμο. Ιδιαίτερα από την πρώτη γραμμή.

Η κοινωνική ευθύνη όλων μας σε ένα κόσμο που συνεχώς αυτοαπομονώνεται , που περιορίζεται στα δικά του μόνο προβλήματα, που συνεχώς συρρικνώνει την παρουσία και ύπαρξη του , που ξεχνά την πραγματική του αποστολή, πρέπει να αναβαθμισθεί και με δυναμική να παρουσιασθεί στην κοινωνία.

Το κοινωνικό σύνολο , είναι η πρώιμη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών ουσιών.

Ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός θεωρώ ότι είναι τα πιο ισχυρά όπλα μιας κοινωνίας , στην προσπάθεια της να γίνει ποιοτική, όμορφη , ευημερούσα ευνομούμενη με αλληλεγγύη και προκοπή. Μια κοινωνία που να αγαπά όλα τα παιδιά της και να τα σέβεται. Ιδιαίτερα τα πιο

ευάλωτα που ζουν σε κακές συνθήκες διαβίωσης και έντονης οικογενειακής βίας, τα περιθωριοποιημένα παιδιά και όλα γενικά τα παιδιά πλούσια ή φτωχά τα οποία κυνηγούν οι έμποροι του λευκού θανάτου. Τα παιδιά δεν ευθύνονται για την κατάντια μας.

Εμείς όλοι ως κοινωνία φέρουμε ακέραιη την ευθύνη.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε στον τελικό με... «σβηστές μηχανές» η Ομόνοια και περιμένει αντίπαλο!-ThemaSports
17/04 @ 20:52

Πέρασε στον τελικό με... «σβηστές μηχανές» η Ομόνοια και περιμένει αντίπαλο!

Έχοντας «καβάτζα» τη νίκη της με 3-0 στον πρώτο ημιτελικό, η Ομόνοια δεν δυσκολεύτηκε απόψε στη ρεβάνς με τον Άρη στο ΓΣΠ (τελικό αποτέλεσμα, 0-0) να προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου για 24η φορά στην ιστορία της, όπου στις 18 Μαΐου θα διεκδικήσει το 17ο της κύπελλο!

«Δεν είμαστε αρνητικοί για Ομόνοια 29Μ και ΓΣΠ, αλλά... - Έχει αρκετό καιρό να πληρώσει ο ΑΠΟΕΛ»-ThemaSports
15/04 @ 11:48

«Δεν είμαστε αρνητικοί για Ομόνοια 29Μ και ΓΣΠ, αλλά... - Έχει αρκετό καιρό να πληρώσει ο ΑΠΟΕΛ»

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο οποίος μίλησε ανάμεσα σε άλλα, για το ενδιαφέρον της Ομόνοιας 29Μ για να χρησιμοποιεί ως έδρα το ΓΣΠ τη νέα σεζόν στην Α' κατηγορία.

Ξεκάθαρη η στάση του νεαρού αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης-ThemaSports
15/04 @ 18:51

Ξεκάθαρη η στάση του νεαρού αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης

Η παραμονή και τα ανυπόστατα σενάρια

Διάλεξη από τον ΠΑ.Σ.Π. στο Α' Δημοτικό Σχολείο Πολεμιδιών-ThemaSports
13/04 @ 13:37

Διάλεξη από τον ΠΑ.Σ.Π. στο Α' Δημοτικό Σχολείο Πολεμιδιών

Τα παιδιά των μεγάλων τάξεων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Πολεμιδιών είχαν την ευκαιρία, την Τρίτη 9 Απριλίου, να παρακολουθήσουν μια διάλεξη από τον ΠΑ.Σ.Π. για την αξία του αθλητισμού, τον κόσμο του ποδοσφαιριστή και την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα!

ΔΙΠΛΟ... για να διαφυλάξει την κορυφή ο ΑΠΟΕΛ, για την ΠΡΩΤΗ νίκη η Πάφος-ThemaSports
13/04 @ 22:20

ΔΙΠΛΟ... για να διαφυλάξει την κορυφή ο ΑΠΟΕΛ, για την ΠΡΩΤΗ νίκη η Πάφος

Η Πάφος αντιμετωπίζει (Κυριακή, 14/04, 17:00) τον ΑΠΟΕΛ για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

ΦΟΥΡΙΟΖΑ η Ομόνοια, να της... κόψει τη φόρα η Ανόρθωση-ThemaSports
13/04 @ 22:58

ΦΟΥΡΙΟΖΑ η Ομόνοια, να της... κόψει τη φόρα η Ανόρθωση

Η Ανόρθωση φιλοξενεί (Κυριακή, 14/04, 19:30) την Ομόνοια στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των πλέι οφ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ