Με νίκη πλησιάζει ξανά - με απώλειες χάνεται και αυτός (Πιθανή εντεκάδα)
Ο Άρης είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΛ σε ένα ματς που η νίκη είναι μονόδρομος
Ακολουθήστε μας στο Google news
Την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη των ορίων απευθείας συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον (15-24 Ιουλίου) και από εκεί και πέρα θα καταρτιστούν οι τελικές λίστες συμμετοχής από την παγκόσμια κατάταξη (world ranking). Με βάση αυτήν τη λίστα αναμένεται να πάρουν πρόσκληση συμμετοχής ο Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια), ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) και η Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος).
Να εξηγήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής τα υψηλά όρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, τα έχει εξασφαλίσει μόνο η Ελένη Αρτυματά στα 400μ., με το εντυπωσιακό 50.80, που έκανε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και την κατέταξαν στην ιστορική 13η θέση!
Η Αρτυματά, ωστόσο, τη φετινή χρονιά έγινε για πρώτη φορά μανούλα και άρα δεν μπορεί να αγωνιστεί, αφού απέχει των προπονήσεων μετά το Τόκιο. Παρά τι μεγάλες προσπάθειες των υπόλοιπων αθλητών και αθλητριών μας, ουδείς άλλος μπόρεσε να φτάσει στο όριο (μέχρι στιγμής) και έτσι οι ελπίδες μας για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάνε στην παγκόσμια κατάταξη.
Θυμίζουμε ότι, η παγκόσμια κατάταξη βγαίνει από τον μέσο όρο των πέντε (5) κορυφαίων συμμετοχών ενός αθλητή στο αγώνισμά του, αναλόγως της επίδοσής του και της βαθμολογικής αξίας που έχει το κάθε διεθνές μίτινγκ που λαμβάνει μέρος. Σε κάθε αγώνισμα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός επιτρεπόμενων συμμετοχών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κάθε χώρα δικαιούται να λάβει μέρος στη διοργάνωση το πολύ με τρεις αθλητές και αθλήτριες σε κάθε αγώνισμα. Άρα, από αυτήν την αφαίρεση ανοίγει ο δρόμος σε παιδιά τα οποία δεν πήραν το υψηλό όριο, αλλά είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, για να προσκληθούν στο Παγκόσμιο.
Πρώτος στους αθλητές χωρίς όριο ο Τράικοβιτς
Ο Μίλαν Τράικοβιτς σημείωσε μεγάλη άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη με τις τελευταίες δύο συμμετοχές του, αφού έκανε πολύ καλές επιδόσεις σε μεγάλης βαθμολογικής αξίας μίτινγκ. Το τελευταίο του στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Παρισιού είναι το κορυφαίο του, αφού το 13.39 τού πρόσφερε 1180 πόντους και η 5η θέση άλλους 130 κι έφτασε στο σύνολο τους 1310 βαθμούς.
Η παρουσία του στο «χρυσό» μίτινγκ του Χένγκελο είναι η δεύτερή του, αφού πήρε 1181 βαθμούς από την κορυφαία επίδοση της χρονιάς για τον ίδιο, τα 13.38 και άλλους 120 βαθμούς από τη 2η θέση, φτάνοντας συνολικά στους 1301 βαθμούς. Οι επόμενες δύο καλύτερες διοργανώσεις του Τράικοβιτς είναι η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κλειστού Στίβου (ημιτελικός, τελικός), όπου κατέλαβε την 7η θέση, και η πέμπτη του το περσινό «χρυσό» μίτινγκ στο Χορζόφ της Πολωνίας.
Ο πρωταθλητής μας στα 110μ. με εμπόδια είναι αυτήν τη στιγμή στην 21η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης με 1275 βαθμούς μέσο όρο και με το φιλτράρισμα, για τρεις συμμετοχές από κάθε χώρα, ανεβαίνει στην 18η. Μέχρι στιγμής, τα όρια για το Όρεγκον έχουν εξασφαλίσει 22 αθλητές, άλλοι δύο θα πάνε από ειδική διοργάνωση, με τον Μίλαν Τράικοβιτς να είναι ο πρώτος των επιλαχόντων για πρόσκληση.
Ο αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη βρίσκεται στην 25η θέση του «Δρόμου για το Όρεγκον» και θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή του, αφού στα 110μ. εμπόδια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος 40 αθλητές! Γι’ αυτό η προετοιμασία του Τράικοβιτς το τελευταίο διάστημα είχε ως στόχο το Όρεγκον, εκεί όπου θα μεταβεί απευθείας από το Όραν της Αλγερίας, αμέσως μετά το τέλος των Μεσογειακών Αγώνων.
32ος με ελπίδες ο Παρέλλης
Για τον Απόστολο Παρέλλη τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αλλά παραμένουν αισιόδοξα. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική για τον κορυφαίο δισκοβόλο μας, αφού οι επιτυχίες του στο μίτινγκ του Κλάντνο της Τσεχίας και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Ρουμανίας, του πρόσφεραν σημαντικούς βαθμούς, που τον ανέβασαν 8 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Από το «χάλκινο» μίτινγκ της Τσεχίας ο Παρέλλης έφυγε με 1165 βαθμούς και από το Βαλκανικό της Κραϊόβα με 1159. Τις κορυφαίες βαθμολογίες του τις έχει από το δικό μας μίτινγκ στη Λεμεσό (1197 βαθμούς) και τη 16η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (1169 βαθμούς), ενώ πέμπτη είναι η νίκη του στα «Κνώσεια» του Ηρακλείου (1121 βαθμούς). Για τον Απόστολο Παρέλλη είναι αρκετά σημαντική η παρουσία του στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα, αφού χρειάζεται αρκετά καλή επίδοση, για να του ανεβάσει τον μέσο όρο βαθμών του, που είναι 1162, αφού τα εθνικά πρωταθλήματα ανήκουν στη Β΄ Κατηγορία αξιολόγησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Ο αθλητής του Κωνσταντίνου Σταθελάκου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 32η θέση (με την παρουσία τριών αθλητών από κάθε χώρα), που είναι η τελευταία που δίνει πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού στα άλματα και τις ρίψεις ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής είναι οι 32 αθλητές και αθλήτριες. Η διαφορά του Παρέλλη από την 28η θέση είναι μόλις επτά (7) βαθμοί, γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε πως είναι πολύ σημαντικό να πετύχει μεγάλη επίδοση στους Παγκύπριους Αγώνες. Μέχρι στιγμής, από τη δισκοβολία, το όριο των 66 μέτρων έχουν πετύχει 19 αθλητές, με τον Απόστολο Παρέλλη να έχει ρίξει 65,54μ. στο δικό μας μίτινγκ.
Στην 31η θέση η Φίλιππα Φωτοπούλου
Μέχρι την τελευταία στιγμή θα έχει αγωνία και η Φίλιππα Φωτοπούλου, η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εντός των πρώτων 32 του κόσμου στην παγκόσμια κατάταξη (με συμμετοχή τριών αθλητριών από κάθε χώρα), για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Φωτοπούλου έχει μέσο όρο από τις κορυφαίες πέντε παρουσίες της τούς 1176 βαθμούς, που την κατατάσσουν στην 31η θέση στο «Δρόμο για το Όρεγκον». Τους περισσότερους τούς μάζεψε στην Καλλιθέα, όπου έκανε το εντυπωσιακό 6,79μ. (1231), η 3η θέση στο Βαλκανικό της Ρουμανίας τής πρόσφεραν άλλους 1174, ενώ ακολουθούν το Γκαλά Γυναικών στη Φιλοθέη (1166), το «ασημένιο» μίτινγκ του Ντίσελντορφ στον κλειστό στίβο (1160) και οι περσινοί Βαλκανικοί (1151).
Άρα, για την -προσφάτως- αθλήτρια του Μανώλη Σουβλάκη, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα είναι επίσης πολύ σημαντικό, αφού χρειάζεται άλμα ίσως πάνω από τα 6,60μ. για να τσεκάρει την παρουσία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Κι αυτό επειδή η διαφορά της με τις αθλήτριες που ακολουθούν δεν είναι μεγάλη και το ερχόμενο σαββατοκύριακο υπάρχουν τα εθνικά πρωταθλήματα σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Το πολύ ψηλό όριο των 6,82μ. για το Όρεγκον έχουν εξασφαλίσει μόνο 15 αθλήτριες και παρά το ότι η Φωτοπούλου έχει τη 12η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, εντούτοις θα πρέπει να έχει υψηλή επίδοση σε σταθερότητα στις διοργανώσεις που λαμβάνει μέρος, για να ανέβει πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Υπενθυμίζουμε ότι στο άλμα σε μήκος γυναικών την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα πάρουν 32 αθλήτριες.
Χρειάζεται εξαιρετικές κούρσες η Ολίβια Φωτοπούλου
Από τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριές μας που είχαν ως στόχο την καλή αγωνιστική παρουσία τους το προηγούμενο διάστημα, για να καταφέρουν να προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αυτή που μπορεί να τα καταφέρει την τελευταία στιγμή είναι η Ολίβια Φωτοπούλου. Η Φωτοπούλου, στα 200μ. βρίσκεται μόλις οκτώ (8) βαθμούς και οκτώ (8) θέσεις μακριά από την 56η θέση, που δίνει πρόκριση για το Όρεγκον.
Η πρωταθλήτριά μας είναι στην 64η θέση (με το φιλτράρισμα των τριών συμμετοχών από κάθε χώρα) με 1140 βαθμούς, ενώ στην 56η θέση βρίσκεται η Καναδή Λόρεν Γκέιλ με 1148 βαθμούς. Γι’ αυτό και η Ολίβια Φωτοπούλου καλείται να κάνει καταπληκτικό 200άρι στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα για να εξασφαλίσει σημαντικούς πόντους, αφού ουσιαστικά οι βαθμοί που πρέπει να καλύψει είναι περισσότεροι από 40 (8Χ5=40).
Για την αθλήτρια -προσφάτως- του Κώστα Βογιατζάκη, είναι εφικτή η κατάκτηση πολλών βαθμών την Κυριακή στο Τσίρειο, φτάνει να μην πάρουν ανάλογους και οι υπόλοιπες ανταγωνίστριές της για το Παγκόσμιο. Το όριο των 22.80 έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 41 αθλήτριες. Στα 100μ., τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την Ολίβια Φωτοπούλου, αφού βρίσκεται στην 62η θέση με 1155 βαθμούς, 35 λιγότερους από την 48η θέση, που είναι η τελευταία που δίνει πρόκριση για το Παγκόσμιο. Ωστόσο, μία εξαιρετική κούρσα το Σάββατο στο Τσίρειο, ίσως την εκτοξεύσει βαθμολογικά και να τη φέρει κοντά στο όνειρο.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι θέση στην κατάταξη για τον «Δρόμο προς το Όρεγκον», έχουν ακόμα τέσσερις αθλητές και αθλήτριές μας, οι οποίοι είναι αρκετά μακριά από την πρόκριση, αφού στο Παγκόσμιο προκρίνονται οι 32 καλύτεροι τους αγωνίσματός τους. Αυτοί είναι ο Χριστόφορος Γενεθλή στη δισκοβολία (53ος με 1089 βαθμούς), ο Βασίλης Κωνσταντίνου στο ύψος (56ος με 1110 βαθμούς), η Ανδρονίκη Λαδά στη δισκοβολία (57η με 1014 βαθμούς) και η Στυλιάνα Ιωαννίδου στο ύψος (61η με 1071 βαθμούς).
Παραμένει η Παγκόσμια Κατάταξη
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, το υφιστάμενο σύστημα πρόκρισης για τις μεγάλες διοργανώσεις, με τα όρια και την παγκόσμια κατάταξη, θα συνεχίσει να ισχύει. Η πρώτη εφαρμογή του έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η δεύτερη γίνεται τώρα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Έτσι, αποφάσισε τη συνέχισή του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2023 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Ωστόσο, το Συμβούλιο σχεδιάζει να επανεξετάσει το σύστημα της παγκόσμιας κατάταξης αργότερα φέτος και στη συνέχεια να εγκρίνει το σύστημα βαθμολόγησης για το 2023.
Από ιστοσελίδα ΚΟΕΑΣ