Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρωτιά και η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία του Nations League!
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η Εθνική Ελλάας μας κατάφερε με τη νίκη επί του Κοσόβου να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρωτιά στον δεύτερο όμιλο της τρίτης κατηγορίας του Nations League, ανεξάρτητα από το θα γίνει στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, με Βόρεια Ιρλανδία (εντός) και Κύπρο (εκτός). Ελπιδοφόρο -και κάτι παραπάνω ίσως- το ξεκίνημα του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της «γαλανόλευκης», και περιμένουμε, φυσικά, ανάλογη συνέχεια.
Τι σημαίνει, όμως, για την Ελλάδα η πρωτιά και η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης;
![]()
![]()
Καταρχήν το… προφανές! Ανεβαίνουμε κατηγορία, άρα στο επόμενο
Nations League θα έχουμε καλύτερους και σαφώς πιο δυνατούς -και εμπορικούς- αντιπάλους. Αν θέλετε, έγινε το πρώτο βήμα. από τα πολλά, που απαιτούνται, για να επιστρέψουμε στην ελίτ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, και πιο σημαντικό ενδεχομένως, η επιτυχία της Ελλάδας σημαίνει ότι θα έχει μια
δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο
EURO 2024 της Γερμανίας, αν, φυσικά, δεν καταφέρει να πάρει το «εισιτήριο» μέσω της διαδικασίας των προκριματικών. Πώς θα γίνει αυτό; Ας βάλουμε κάτω τα δεδομένα.
Μετά την ολοκλήρωση του Nations League, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η κλήρωση των προκριματικών του EURO στις 9 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη. Οι πρώτοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2023 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η Ελλάδα, λογικά, θα έχει δύσκολη κλήρωση, (παρότι, πιθανότατα, θα μπει στην κληρωτίδα με καλύτερο συντελεστή σε σχέση με τα προκριματικά του EURO 2020), αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα είναι και… απαγορευτική για όνειρα!
Να σημειωθεί πως στα γήπεδα της Γερμανίας θα πάνε οι 10 πρώτοι των 10 προκριματικών ομίλων και οι δέκα χώρες, που θα καταλάβουν τη 2η θέση. Η Γερμανία ως διοργανώτρια είναι ήδη «εκεί» και μένουν τρεις κενές θέσεις για να συμπληρωθεί το παζλ. Αυτές οι τρεις θέσεις, λοιπόν, θα προκύψουν μέσα από τα τρία μονοπάτια των μπαράζ στο Nations League! Στο ένα μονοπάτι είμαστε ήδη εμείς και περιμένουμε άλλες τρεις χώρες, είτε νικήτριες ομίλων είτε όχι. Και πάλι, όλα θα εξαρτηθούν από τα προκριματικά του EURO. Ποιες ομάδες θα χρειαστούν, δηλαδή, τη δεύτερη ευκαιρία. Μακάρι να μην τη χρειαστούμε εμείς και να εξασφαλίσουμε την πρόκρισή μας -στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση από το 2014- μέσα από τα προκριματικά, αλλά υπάρχει και αυτή η… καβάτζα!
Από εκεί και πέρα, για τις τέσσερις ομάδες (συνολικά 12), σε κάθε μονοπάτι του Nations League, μετράει το ranking στη διοργάνωση. Η κορυφαία ομάδα θα αντιμετωπίσει εντός έδρας σε μονό παιχνίδι τη χειρότερη της τετράδας και η δεύτερη την τρίτη. Οι δύο νικητές θα τεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι σε μονό τελικό, σε έδρα, που θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης, με όλους τους αγώνες να διεξάγονται τον Μάρτιο του 2024, λίγους μήνες πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Γερμανίας.
Τέλος, καταλαβαίνει κανείς με βάση το παραπάνω… μπέρδεμα ότι θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα, αν αρκετές ομάδες προκριθούν στη Γερμανία μέσω των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 και αφήσουν κενό στις τρεις τετράδες των μπαράζ του Nations League. Θα τα δούμε αυτά εν καιρώ…
sport-fm.gr
Χάλκινη η Ελλαδάρα! Η Εθνική νίκησε με σκορ 92-89 τη Φινλανδία στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ και επέστρεψε μετά από 16 χρόνια στα μετάλλια και το βάθρο του θεσμού!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
14/09 @ 20:26
Με τον Τετέι να έχει γκολ, ασίστ και συμμετοχή στο 3-2 η Κηφισιά υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό -που είχε προηγηθεί με 2 γκολ του Σβιντέρσκι- σε νέα απώλεια βαθμών, κρατώντας τον ήδη στο -8 από την κορυφή!
13/09 @ 20:00
Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» με 5-0 τον Πανσερραϊκό, με τον Ποντένσε να κάνει επανεμφάνιση με γκολ, τον Ταρέμι να σκοράρει δις στο ντεμπούτο του και τον Ορτέγκα να έχει γκολ-ασίστ.
14/09 @ 15:29
Το μεταγραφικό παράθυρο στην Ελλάδα έκλεισε και οι ομάδες της Stoiximan Super League ενίσχυσαν τα ρόστερ τους.
13/09 @ 18:33
Ο Ζέλσον Μαρτίνς αποχώρησε από το ματς με πρόβλημα τραυματισμού, λίγες ημέρες πριν από το Ολυμπιακός - Πάφος για το Champions League.
13/09 @ 16:05
Ο Ρουί Βιτόρια μίλησε για την δουλειά του Παναθηναϊκού στην διακοπή, το ματς με την Κηφισιά αλλά και την προσαρμογή των νέων αποκτημάτων.
13/09 @ 19:59
Η ΑΕΚ διαψεύδει ότι από τη μετακίνηση του Μαρσιάλ στη Μοντερέι θα βάλει στα ταμεία της 3,5 εκατ. ευρώ.
BEST OF THEMASPORTS