Ο ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, Ρενάτο Μαργκάσα, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα fifpro.org, με αφορμή την περιπέτεια που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν κατηγορήθηκε από τον τότε προπονητή της Ομόνοιας, Ιβάιλο Πέτεφ για στημένους αγώνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

«Ο Ρενάτο Μαργκάτσα ήταν διεθνής με την Εθνική Κύπρου και αρχηγός της Ομόνοιας όταν ο προπονητής του τον κατηγόρησε ψευδώς για στημένους αγώνες.

-Πήγε στην αστυνομία που καθάρισε το όνομα του

-Ο Ρενάτο (36), που παίζει τώρα στη Νέα Σαλαμίνα, συμβουλεύει τους παίκτες να προστατευτούν από ψευδείς κατηγορίες πηγαίνοντας στο σύνδεσμο τους ή την αστυνομία τους

Μαργκάσα: «Είναι μια απίστευτη ιστορία»

Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η Πάφος FC πρόσφερε στον σύλλογο μου, την Ομόνοια, 100.000 ευρώ για να με αγοράσει και μου πρόσφερε μισθό που θα ήταν τριπλάσιος από αυτόν που είχα τότε.

Είχα μια καλή κουβέντα με την Ομόνοια για την προσφορά και τους είπα: «Είναι πολλά τα λεφτά για έναν 32χρονο παίκτη στην Κύπρο, θα έπαιρνα το συμβόλαιο της ζωής μου και το οικονομικό μου μέλλον θα ήταν ασφαλές. Αλλά η απόφαση εξαρτάται από εσάς.»

Η Ομόνοια μου είπε ότι δεν μπορώ να φύγω. «Είσαι ο καπετάνιος μας».

«Εντάξει, αλλά τότε πρέπει να μου δώσετε νέο συμβόλαιο», είπα καθώς το συμβόλαιο μου έληγε στο τέλος της σεζόν. Και το έκαναν, αν και δεν ήταν κάτι σαν αυτό που προσέφερε η Πάφος.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, αποκλειστήκαμε στο κύπελλο. Μπήκα ως αλλαγή στα τελευταία τριάντα λεπτά όταν ήμασταν πίσω με 1-0. ισοφαρίσαμε, αλλά ήμασταν εκτός γιατί είχαμε χάσει το πρώτο παιχνίδι με 3-2.

Μετά τον αγώνα, πήγαμε στα αποδυτήρια και ο προπονητής μας, ο Ivaylo Petev, κλείδωσε την πόρτα και είπε: «Είναι αηδιαστικό αυτό που έκανες». Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβαινε.

«Τι είναι αηδιαστικό;», ρώτησα. «Χάσαμε ένα παιχνίδι και φταίνε όλοι».

Μετά έδειξε εμένα και άλλους δύο Πορτογάλους παίκτες. «Εσείς οι τρεις, δεν σας θέλω πια στην ομάδα!»

Φύγαμε.

Στη συνέχεια, σε διάφορες ιστοσελίδες και φόρουμ φιλάθλων, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για τον αποκλεισμό μας και ότι εμείς «φτιάξαμε» τον αγώνα του κυπέλλου.

Τηλεφώνησα στην ένωση παικτών, ΠΑΣΠ: «Πρέπει να ρωτήσετε τον σύλλογο γιατί είμαστε εκτός.» Επίσημα ο σύλλογος δεν είπε ποτέ ότι πουλήσαμε το παιχνίδι, αλλά δεν μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε στην ομάδα.

Ένα μήνα αργότερα, ο προπονητής είπε σε μια βουλγαρική ιστοσελίδα ότι οι τρεις μας πουλήσαμε το παιχνίδι κυπέλλου. Ήταν αμέσως στις Κυπριακές ειδήσεις: ένας προπονητής σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους λέει ότι οι παίκτες φτιάχνουν αγώνες.

Την επόμενη μέρα ο δικηγόρος του συλλόγου Λοΐζος Χατζηδημητρίου κανόνισε επίσημη μετάφραση των όσων είπε ο προπονητής και μετά πήγαμε στην αστυνομία. Ήθελα να διερευνηθεί αυτό γιατί δεν ήταν αλήθεια.

Το ίδιο βράδυ η Ομόνοια απέλυσε τον προπονητή.

Η αστυνομία ήταν πολύ συνεργάσιμη, μίλησε με τον προπονητή και με κάποιους συμπαίκτες, γιατί ο προπονητής είπε ότι του είπαν ότι πουλούσαμε παιχνίδια. Κανείς όμως δεν είπε στην αστυνομία ότι φτιάξαμε αγώνες. Όχι βέβαια: δεν είχαν καμία απόδειξη! Μετά από τέσσερις μήνες, η αστυνομία δήλωσε επίσημα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και η υπόθεσή μας έκλεισε.

Όμως η ζημιά είχε γίνει. Είχα ήδη φύγει από την Ομόνοια. Οι οπαδοί είχαν πιέσει πολύ τον σύλλογο: ‘Δεν τον θέλουμε!’ Και η Ομόνοια μου είπε να φύγω.

«Δεν θα φύγω, πρέπει να πληρώσεις το συμβόλαιό μου. Ήδη έχασα πολλά χρήματα επειδή απέρριψες την πρόταση από την Πάφο, έχασα τη φυσική μου κατάσταση επειδή με άφησες να προπονούμαι μόνος για τρεις μήνες και έχω κακό όνομα επειδή επέτρεψες σε έναν προπονητή να με κατηγορήσει χωρίς κανένα στοιχείο. Άρα, πρέπει να πληρώσεις το συμβόλαιό μου.’ Στο τέλος, πλήρωσαν μια μεγάλη αποζημίωση.

Είχα πάει και στο δικαστήριο, λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης. Ακόμα κι αν η αστυνομία βρει ότι δεν είσαι ένοχος, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν άτομα που θα λένε ότι ήμουν ύποπτος για στημένους αγώνες. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο κόσμος δεν μπορεί απλώς να πει χωρίς στοιχεία ότι φτιάχνετε αγώνες. Έχω καριέρα στο ποδόσφαιρο, αυτή είναι η δουλειά μου. Στις 8 το πρωί θα πάω για προπόνηση. Δουλεύω όλη μέρα, σκέφτομαι τι μπορώ να φάω και να πιω, πρέπει να φροντίζω τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου. Είμαι κανονικός άνθρωπος.

Ήμουν ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες του συλλόγου, αλλά όταν επέστρεψα με τη νέα μου ομάδα για να παίξω με την Ομόνοια, ήμουν το πιο μισητό άτομο. Όλο το γήπεδο ήταν απέναντί ​​μου: «Στημένος!»

Έπρεπε να αφήσω τα ψώνια μου σε ένα σούπερ μάρκετ, γιατί μου φώναζαν οι οπαδοί. Ακόμα και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ο κόσμος εξακολουθεί να με φωνάζει και να με κατηγορεί.

Όλα επειδή κάποιος είπε ότι έστησα αγώνες…

Ήταν σημαντικό να καθαρίσω το όνομά μου. Μου πήρε περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά κέρδισα και πήρα μεγαλύτερη αποζημίωση από ό,τι περίμενα. Ήταν μεγάλη είδηση.

Θέλω να γίνω παράδειγμα, γιατί οι παίκτες κατηγορούνται πολύ και πρέπει να προστατευτούμε. Έχουμε μια ισχυρή ένωση παικτών, η οποία θα κάνει τα πάντα για να σας προστατεύσει. Θέλω να πω στους παίκτες, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια και να μιλήσετε, επίσης εάν οι μισθοί σας είναι απλήρωτοι ή εάν κάποιος σας πλησιάσει για να φτιάξετε έναν αγώνα. Μίλα, γιατί αλλιώς, θα το πληρώσεις. Προστάτευσε τον εαυτό σου».

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόνοια: Ευχές σε Κάντηλο (Φωτογραφία)-ThemaSports
20/04 @ 09:20

Ομόνοια: Ευχές σε Κάντηλο (Φωτογραφία)

Γενέθλια σήμερα για τον θρύλο της Ομόνοιας

«Κτύπημα» Στεπίνσκι για τελικό, μπράβο από παίκτη άλλης κυπριακής ομάδας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)-ThemaSports
19/04 @ 23:08

«Κτύπημα» Στεπίνσκι για τελικό, μπράβο από παίκτη άλλης κυπριακής ομάδας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Η Ομόνοια είναι στον τελικό και ο Μάριος Στεπίνσκι ανυπομονεί.

ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχίζει την δουλειά και ετοιμάζεται για ΑΕΚ-ThemaSports
19/04 @ 19:06

ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχίζει την δουλειά και ετοιμάζεται για ΑΕΚ

Βίντεο από την σημερινή προπόνηση της Ομόνοιας, η οποία συνεχίζει την προετοιμασία της, ενόψει του αγώνα με την ΑΕΚ.

ΒΡΑΒΕΙΟ / ΑΛΙΟΥΜ-ThemaSports
19/04 @ 18:10

ΒΡΑΒΕΙΟ / ΑΛΙΟΥΜ

Πόζαρε με το βραβείο του Novibet MVP, ο Σαιντού Αλιούμ.

Φουλάρει για ΑΕΚ η Ομόνοια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
19/04 @ 16:46

Φουλάρει για ΑΕΚ η Ομόνοια (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Με πρωινή προπόνηση συνέχισε την προετοιμασία της Ομόνοιας, ενόψει του αγώνα με την ΑΕΚ.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Πέντε απόντες και ένας αμφίβολος με ΑΕΚ-ThemaSports
19/04 @ 13:41

ΟΜΟΝΟΙΑ: Πέντε απόντες και ένας αμφίβολος με ΑΕΚ

Με πέντε απόντες και αμφίβολο τον κασάμα προετοιμάζεται η Ομόνοια για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Αρένα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ