ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ η Πάφος, ανέβηκε τρίτη η Ομόνοια, ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη για Ομόνοια 29Μ
Με τρία ματς άνοιξε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Τα προπύλαια του παλιού σταδίου Γ.Σ.Ζ. έχουν συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί και συνεχίζουν δυναμικά να αποτελούν όπως και στο παρελθόν στολίδι και σημείο αναφοράς για την Λάρνακα.
Πραγματικά και ουσιαστικά τα επιβλητικά νεοκλασικού ρυθμού προπύλαια, εντυπωσιάζουν και δηλώνουν την διαχρονική τους παρουσία και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο , για την πρωτοβουλία και απόφαση τους, να αναδείξουν τα προπύλαια του παλιού Γ.Σ.Ζ. και γενικά αυτό τον ιερό χώρο της πόλης, ο οποίος διαδραμάτισε ιστορικό ορόσημο γα τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό της Λάρνακας.
Ένα μνημείο Αθλητισμού το οποίο χρονολογείται από το 1928, έτος δημιουργίας του. Το παλιό Γ.Σ.Ζ. στέγασε και αγκάλιασε πολλές γενιές Λαρνακέων. Φίλαθλοι κυρίως κάποιας ηλικίας θα θυμούνται τα ανακαινισμένα προπύλαια καθώς και την είσοδο και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων εισόδου, για κάποια ποδοσφαιρική συνάντηση, ή και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις . Το στάδιο Γ.Σ.Ζ. ο γραφικός αυτός μοναδικός χώρος λειτούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν και δημιουργήθηκε το νέο Γ.Σ.Ζ. .
Ο κεντρικός και πολυσύχναστος χώρος που είναι κτισμένο το στάδιο Γ.Σ.Ζ. δημιουργεί μια φανταστική εικόνα και δένει πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά με τον Δημόσιο Κήπο, την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το άγαλμα της Αρτέμιδος.
Αναδεικνύει δε το Αθλητικό , πολιτιστικό και πνευματικό κεφάλαιο και πλούτο της πόλης και την διαχρονική της πορεία. Υπάρχει μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια όταν αναδεικνύονται και προβάλλονται ιεροί αθλητικοί χώροι του παρελθόντος οι οποίοι μέσα από τα σπλάχνα τους δημιούργησαν τις νέες γενιές μέχρι και τις σημερινές. Ενας αθλητικός χώρος αποτελεί πηγή και εργαλείο προόδου ανάπτυξης και ανθρωπιάς μια κοινωνίας.
Το Αθλητικό αυτό κόσμημα της Λάρνακας μοιράστηκαν με τους Λαρνακείς το 1974 οι πρόσφυγες μας οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από τους τούρκους εισβολείς. Το παλιό Γ.Σ.Ζ. μας καλοδέχθηκε και μας αγκάλιασε και μεγάλες και έντονες είναι οι θύμησες και οι νοσταλγίες μας από αυτό τον χώρο.
Τα προσφυγικά σωματεία μας, Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα , Πρόσφυγες αθλητές και άλλα οργανωμένα προσφυγικά σύνολα, βρήκαν στέγη και μια θερμή αγκαλιά στο παλιό και αξέχαστο Γ.Σ.Ζ. .
Πόσες προσφυγικές αθλητικές επιτυχίες, πόσες απογοητεύσεις , πόσα δάκρια , πόσες χαρές και λύπες είναι θαμμένα μέσα σ’ αυτό το ιερό χώρο. Κάθε γωνιά του, κάθε σπιθαμή του είναι ποτισμένη με ιδρώτα, αγωνία, δάκρυα , ενθουσιασμό , λύπη , χαρά. Αυτό το γήπεδο μας έδωσε κουράγιο και ελπίδα. Μας έδωσε κινητήριο δύναμη και αισιοδοξία, για να αντισταθούμε στον ξεριζωμό και στις δυσκολίες και στην δημιουργία μιας καινούργιας ζωής, μέχρι την επιστροφή μας, στα πατρογονικά μας εδάφη, στο Γ.Σ.Ε. στο Γ.Σ. Πράξανδρος και στις άλλες κατεχόμενες Αθλητικές μας εγκαταστάσεις.
Η ανανέωση, αναπαλαίωση και συντήρηση της όψης , των προπυλαίων του παλιού Γ.Σ.Ζ. , το οποίο δεσπόζει υπερήφανα σ’ ένα σημαντικό και μοναδικό σημείο της Λάρνακας, ξυπνά μέσα μας την διαδρομή μας μέσα στην προσφυγιά. Μας υπενθυμίζει επίσης την απέραντη εκτίμηση μας, για την προσφορά του. Οι αναμνήσεις και οι θύμησες τα βιώματα όλων των κατοίκων της πόλης είναι τεράστια και μοναδικά, όμως τεράστια και μοναδική είναι η πολιτιστική αξία και κληρονομιά.
Ακόμα μια φορά συγχαίρω τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση τους να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να προβάλουν το παλιό Γ.Σ.Ζ. και τα πανέμορφα προπύλαια του.
Η ανάδειξη του παλιού Γ.Σ.Ζ., η πρόσοψη και τα προπύλαια του αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και αναβλύζει κάθε μέρα θύμησες και αναμνήσεις με τις οποίες κάθε γενιά και κάθε άνθρωπος είναι ταυτισμένος μαζί τους.
Θεωρώ τέλος σημαντικό να αναφέρω ότι ένα Αθλητικό Μουσείο της πόλης είναι και αναγκαίο και επιβεβλημένο.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου