Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου μίλησε σε podcast του Netcast Zone για την πρόταση νόμου που κατέθεσε και τις αλλαγές που προτείνει για την κάρτα φιλάθλου. 

Ακολουθήστε μας στο Google news

 

«Οι τρεις πυλώνες της πρότασης είναι η κάρτα φιλάθλου σε συνδυασμό με την κάρτα οπαδού, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Μετά την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου είχαμε ένα χρόνο με δραματική μείωση των εισιτηρίων, την δεύτερη και την τρίτη χρονιά ήταν ο κορωνοϊός και τα lockdown και το τέταρτο έτος που ξεφεύγουμε από την πανδημία κι επιστρέφει ο κόσμος.

Πρέπει να δούμε τα προβλήματα που εντοπίστηκαν με την εφαρμογή της κάρτας. Οι συνάδελφοι του ΔΗ.ΣΥ πιθανόν λόγω αντιδράσεων δεν υιοθέτησαν την πρόταση. Αυτή την πρόταση νόμου με κάποιες διαφοροποιήσεις την επανέφερα για να γίνει διάλογος και να γίνει ένας εκσυγχρονισμός. Πάντα ήμουν κατά της κάρτας φιλάθλου, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίον έγινε, κυρίως για τεχνικούς σκοπούς.

Με ενοχλεί γιατί αυτή η κάρτα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν συνοδευτεί με βελτίωση των υποδομών. Δεν γίνεται με γήπεδα χωρίς αριθμημένες θέσεις να ισχύει η κάρτα φιλάθλου. Ο καθένας κάθεται όπου θέλει. Είναι απειροελάχιστος ο αριθμός των οπαδών που κάνουν επεισόδια. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα κάνει επεισόδια από την θέση του... Θεωρούνται όλοι οι φίλαθλοι εν δυνάμει χούλιγκαν και αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν μπορώ να το δεχθώ και ως κοσμοθεωρία. Εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλοι πάνε γήπεδο, αριθμός τεράστιος για την Κύπρο, δεν γίνεται να είναι εν δυνάμει χούλιγκαν. Κάθε εβδομάδα είχαμε 15-20 χιλιάδες χωρίς ντέρμπι, μάξιμουμ δημιουργούν επεισόδια 6-7 άτομα -τους οποίους γνωρίζουν όλοι και πρώτα τα σωματεία-; Όσοι αναλογικά και στην Ευρώπη. Δεν έχουμε επεισόδια περισσότερο λόγω της πανδημίας όχι λόγω της κάρτας.Η κάρτα φιλάθλου πως απέτρεψε τα επεισόδια;

Από όσους έλαβαν μέρος στη συζήτηση δεν γνώριζουν τις βασικές πρόνοιες της πρότασης. Ακόμα και δημοσιογράφοι έλεγαν γιατί να καταργηθεί η κάρτα... Κανένας δεν είπε ότι η πρόταση είναι να καταργηθεί, θα παραμείνει γιατί είναι ζήτημα της πολιτείας και του κράτους.

Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, υπάρχει ακόμα μια διαδικασία με τα πρότυπα άλλων χωρών, όπου υπάρχει κατάργηση της ανωνυμίας, όχι όμως να φτάνουμε στο άλλο άκρο όπως στην Κύπρο. Παράλληλα με την κάρτα φιλάθλου να υπάρχει και η κάρτα οπαδού. Δύο κάρτες. Το ζήτημα είναι να δούμε αν υπάρχουν δύο τράπεζες δεδομένων. Να δούμε αν τα δεδομένα καταλήγουν σε μία βάση δεδομένων. Ήταν ένα ζήτημα που προέκυψε μετά από την συζήτηση από έναν εκπρόσωπο των οπαδών της Ομόνοιας 29Μ.

Αυτοί που εντυπωσίασαν με την πληρότητα των θέσεων του και την προσέγγιση τους ήταν οι συνδέσμοι φιλάθλων. Ήταν πολύ οργανωμένοι και ξέρουν τι θέλουν. Αυτό που διερωτήθηκαν είναι γιατί να καταλήγουν σε μία βάση δεδομένων. Να υπάρχει μια παράλληλη βάση δεδομένων και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στο εξωτερικό καταργείται η ανωνυμία, ξέρουν ότι ο Κωστής Ευσταθίου έχει αγοράσει 5 εισιτήρια και από εκεί και πέρα η αστυνομία να ελέγξει αν έγινε κάτι. Εκεί όμως υπάρχουν κάμερες, οπτικοακουστικό υλικό, βοηθούν και οι ομάδες».

«Αν περάσει η πρόνοια της νομοθεσίας, τα σωματεία οφείλουν να ορίσουν υπεύθυνο για τα προσωπικά δεδομένα. Κάποια σωματεία δεδομένα δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτό μπορούν να το κάνουν οι μεγάλες ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη μάζα φιλάθλων. Είναι θέμα επιλογής. Οι μικρές ομάδες μπορούν να παραμείνουν με την κάρτα φιλάθλου.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στρέφεται πρώτιστα κατά της οποιασδήποτε δημόσιας εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό δημόσιας εξουσίας. Είναι και οι οικονομικοί παράγοντεςς που επωφελούνται. Το πρώτο πράγμα το οποίο κατανοώ είναι όταν κάποιος δεν θέλει να παρέχει τα προσωπικά δεδομένα στην οποιαδήποτε εξουσία. Αυτή είναι η πεμπτουσία των προσωπικών δεδομένων.

Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν νιώθει καλά όταν τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να τα χειρίζεται ο οποίοσδήποτε στην απουσία ή εν αγνοία τους. Μιλούμε ένα ποσοστό που δεν είναι λιγότερο από το 30% μιας χώρας. Δεν έχουν δικαίωμα να είναι φίλαθλοι;

Να μην κρυβόμαστε... Δυστυχώς το ποδόσφαιρο μας έχει μια κομματική σχέση. Κάποιος ο οποίος είναι αριστερός/δεξιός, για ποιο λόγο θα πρέπει η εξουσία να γνωρίζει αν πάει στα ματς της τάδε ομάδας. Φαίνεται από την κάρτα φιλάθλου σε ποια ματς πηγαίνεις. Είναι μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να σεβαστούμε».

«Θα είναι διαφορετικά αν τα δεδομένα της κάρτας φιλάθλου οδηγούνται κάπου αλλού. Ο καθένας είναι υπόλογος επεξεργασίας και τήρησης του νόμου. Όπως είναι στην Αγγλία. Υπάρχει ένα είδος τράπεζας δεδομένων του κάθε σωματείου που είναι υπόλογο. Η κάρτα οπαδού δεν είναι εναντίον κάρτας φιλάθλου, συμπληρώνει τα της κάρτας φιλάθλου.

140 χιλιάδες κάρτες είναι πολλές, θα μπορούσε να ήταν 240.000. Αρκετός κόσμος έκανε κάρτα, θέλοντας και μη, αν κρίνω από μένα και τον περίγυρο μου. Πάντα πήγαιναν παιδιά στο γήπεδο, πάντα πήγαιναν και οι χούλιγκαν, νομίζω πως δεν τους απέτρεψε η κάρτα φιλάθλου».

«Δίνουμε μια διέξοδο σε πολίτες αυτού του τόπου και όχι στους χουλιγκάνους. Μου λένε "τι ασχολείσαι; θα σου τα ρίξουν πάνω σου..". Είναι καλύτερο να έχεις ευθύνη των λόγων σου».

«Η επιστροφή των φίλων του ΑΠΟΕΛ, δημιουργεί ένα επιχείρημα εξ αντιθέτου. Οι θέσεις των οργανωμένων του ΑΠΟΕΛ παραμένει ότι πρέπει να καταργηθούν κάποιες υπερβολικές διατάξεις κτλ
Κάποιος μπορεί να πει ότι η Νότια ήταν σχεδόν γεμάτη και κάποιος άλλος να πει ότι θα μπορούσε να ήταν γεμάτη».

«Οι έγνοιες είναι οι ίδιες για όλους τους φιλάθλους. Η αυστηρότητα σε κάποια ζητήματα και το θέμα των δεδομένων. Το ζήτημα των δεδομένων τους απασχολεί περισσότερο από τις ποινές. Ενοχλεί το γεγονός η εντύπωση ότι όποιος είναι φίλαθλος είναι εν δυνάμει χούλιγκαν».

«Δεν πιστεύω ότι η βουλή θα λάβει απόφαση πριν την έναρξη της νέας σεζόν. Η ατολμία ίσως... να είμαστε ρεαλιστές».

«Υπάρχει μια πρόνοια που αναφέρει ότι όποιος δεν υπακούει στις υποδείξεις του διαιτητή διαπράττει ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση. Είναι δυνατόν; Ένα παράδειγμα για να δείτε τη βιασύνη για να βγει η απόφαση για την κάρτα φιλάθλου. Είχα από τότε τους ενδοιασμούς μου».

«Δυστυχώς είμαστε από τις πρώτες χώρες στα ναρκωτικά... Η κατοχή και χρήση ναρκωτικών τιμωρείται από τον περί ναρκωτικών ουσιών νόμο. Είναι αυστηρός και είναι πολύ σωστό. Αν η κατοχή/χρήση γίνει στο γήπεδο, η τιμωρία είναι... χάδι. Χαϊδεύει τον κάτοχο/χρήστη μέσα στην κερκίδα, τη στιγμή που αν το κάνει εκτός γηπέδου αντιμετωπίζει ορθώς μεγαλύτερες ποινές. Ασφαλώς και πρέπει να βελτιωθεί η πρόνοια. Η βία στα γήπεδα είναι ιδιώνυμο αδίκημα που τιμωτείται αυστηρότερα.

Γίνεται να μην υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο για τον οπαδό που είναι επικίνδυνος;

Το θέμα με τα επεισόδια εκτός γηπέδου έχει να κάνει και την παιδεία. Είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Δεν μπορεί η κάρτα φιλάθλου να λύσει αυτού του είδους την αντικοινωνική συμπεριφορά που είναι η μεγαλύτερη γάγγραινα.

Στις συναντήσεις συνδέσμων φιλάθλων το επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Υπάρχουν αντίπαλοι που όμως τηρούν άψογη στάση και με αυτή τη διαδικασία μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τις αντιπαλότητες. Αν δεν υπήρχε ο ΑΠΟΕΛ θα υπήρχε η Ομόνοια και το αντίθετο; Είναι κάτι όπως τα κορεό στα γήπεδα. Έκανες εσύ ωραίο κορεό, θα κάνω εγώ καλύτερο».

«Και να μην περάσει στο 100% και περάσει η πρόταση στο 20% είναι κέρδος. Το να βελτιώσουμε την νομοθεσία και να αλλάξουμε την νοοτροπία πάλι κέρδος είναι. Φοβάμαι ότι η πρόταση δεν θα περάσει όμως πιστεύω ότι κάποια πράγματα αν τα δούμε σοβαρά θα περάσουν».

 

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ στο... πρώτο της - Κι άλλο γκολ η Πάφος, 0-2! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
18/05 @ 20:37

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ στο... πρώτο της - Κι άλλο γκολ η Πάφος, 0-2! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Πάφος στο 36' προηγείται της Ομόνοιας με 0-2!

Εντυπωσιακή υποδοχή στον τελικό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ThemaSports
18/05 @ 20:05

Εντυπωσιακή υποδοχή στον τελικό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με κορεό υποδέχθηκαν τις φιναλίστ του τελικού κυπέλλου οι οπαδοί της Ομόνοιας και της Πάφου.

Στο ΓΣΠ ο «Tsioupantona» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)  -ThemaSports
18/05 @ 19:11

Στο ΓΣΠ ο «Tsioupantona» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Δεν μπορούσε να λείπει από τον μεγάλο τελικό ο Τσιουππής.

Oι φίλαθλοι Ομόνοιας και Πάφου στο ΓΣΠ (ΓΣΠ)-ThemaSports
18/05 @ 18:29

Oι φίλαθλοι Ομόνοιας και Πάφου στο ΓΣΠ (ΓΣΠ)

Φωτογραφίες με τους φιλάθλους της Ομόνοιας και της Πάφου.

H «Χρυσή Βίβλος» του Κυπέλλου Κύπρου-ThemaSports
18/05 @ 22:00

H «Χρυσή Βίβλος» του Κυπέλλου Κύπρου

Η Πάφος είναι η κυπελλούχος Κύπρου για την σεζόν 2023/24!

Για να γράψει ιστορία η Πάφος, για το 3ο σερί η Ομόνοια!  -ThemaSports
17/05 @ 20:35

Για να γράψει ιστορία η Πάφος, για το 3ο σερί η Ομόνοια!

Μάχη για το Κύπελλο θα δώσουν αύριο (Σάββατο, 18/5) στο ΓΣΠ, Ομόνοια και Πάφος.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ