Νεότερο για Καμορανέζι - Έρχεται Κύπρο για τις τελικές επαφές!
Ο Ιταλός τεχνικός είναι ένα βήμα μακριά από την Ανόρθωση
Ακολουθήστε μας στο Google news
Έδωσε προβάδισμα στον Απόλλωνα στη μάχη για κατάκτηση του τίτλου, μίλησε για τα σούπερ ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής, για την Εθνική Κύπρου, αλλά και για τη μεταγραφή του Μαρίνου Τζιωνή στο αμερικανικό πρωτάθλημα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του:
Ποια είναι η άποψη σας για τα δύο επερχόμενα ντέρμπι Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ και Απόλλων – Ανόρθωση;
«Τα παιχνίδια ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια είναι από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο και δεν έχει σημασία πού βρίσκονται βαθμολογικά οι δύο. Η επιδίωξη πάντα είναι η ίδια, η νίκη. O ΑΠΟΕΛ, τις τελευταίες βδομάδες, και παρά την ήττα από την Ανόρθωση, έχει δείξει βελτίωση και δεν είναι τυχαίο, αφού έγιναν καλές κινήσεις τον Γενάρη. Ο Σαρφό, για παράδειγμα, προσέθεσε αξία στην ομάδα. Η Ομόνοια θα έχει λόγο και στοχεύει να κλείσει μία μέτρια χρονιά με θετικό πρόσημο. Για τον Μπεργκ, η σεζόν στράβωσε για πολλούς λόγους και μία νίκη επί του ΑΠΟΕΛ… μένει ως επιτυχία. Το Απόλλων-Ανόρθωση έχει επίσης μεγάλη σημασία. Οι δύο βαθμοί που έχασε ο Απόλλων από την ΠΑΕΕΚ, δείχνει πως η δομή των 12 ομάδων δημιούργησε την πιο ενδιαφέρουσα σεζόν στην ιστορία».
Ποια είναι η δυναμική/ισχυρά χαρακτηριστικά των ομάδων για τα πλέι οφ και ποιος σύλλογος έχει τις καλύτερες πιθανότητες να φτάσει στον τίτλο;
«Πιστεύω πως όλα ξεκινούν από το τέλος της προηγούμενης σεζόν και στην προετοιμασία πρέπει να έχεις τουλάχιστον το 80-90% του βασικού κορμού. Κάνοντας μια ταυτοποίηση των ομάδων, βλέπουμε πως όλες όσες είναι στην εξάδα συνεχίζουν με τον ίδιο προπονητή από την αρχή της χρονιάς. Για μένα, το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αλλάζεις σύστημα και φιλοσοφία (προπονητή), εφόσον νιώθεις βέβαια ότι έχεις τον κατάλληλο για να τον κρατήσεις! Ο Απόλλωνας έχει ένα καλό προβάδισμα, αλλά με 30 διεκδικήσιμους βαθμούς στα πλέι οφ, όλα μπορούν να συμβούν. Θα πω ότι είναι μάχη για τέσσερα άλογα, με Απόλλωνα, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση και Άρη να μονομαχούν για τίτλο, και Πάφο και ΑΕΚ για ευρωπαϊκό εισιτήριο».
Όσον φορά την υπόθεση υποβιβασμός, ποιοι σύλλογοι θα τα καταφέρουν και γιατί;
«Ο Εθνικός πρέπει να παρουσιάσει ένα «θαύμα» στο γήπεδο, γιατί οι βαθμοί που απέχει από Δόξα και Ολυμπιακό δύσκολα θα καλυφθούν. Η ΠΑΕΕΚ, η οποία απέσπασε βαθμούς από τον Απόλλωνα, δείχνει πολύ ικανή για να παλέψει στα ίσα με Δόξα και Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι ο Εθνικός δύσκολα δεν θα υποβιβαστεί και οι υπόλοιποι τρεις θα παλέψουν μεταξύ τους».
Τι πρέπει να προσέξουμε με την Εσθονία;
«Είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι με την Εσθονία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είμαστε εδώ και παλεύουμε για παραμονή στο τρίτο γκρουπ. Η αντίπαλος μας είναι μία αθλητική ομάδα, καλή στο παιχνίδι επαφών, που δουλεύει πολύ και κυνηγάει όλες τις μπάλες. Έχουν ηττηθεί στους τρεις τελευταίους τους αγώνες με Ουαλία, Βέλγιο και Τσεχία, ενώ επικράτησαν της Λευκορωσίας. Και τα δύο παιχνίδια θα είναι απαιτητικά. Οι Εσθονοί έχουν πολύ καλά τρεξίματα, ικανότητα στην κόντρα επίθεση και δεν φοβούνται να σουτάρουν από απόσταση. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να τους αποτρέψουμε από αυτό και να είμαστε προσεχτικοί στο οργανωμένο παιχνίδι».
Αν πέσουμε στον τελευταίο όμιλο, θα μας σοκάρει; Ποια πράγματα θα αλλάζατε και σε ποιους τομείς;
«Δυστυχώς, στις τελευταίες 12 αναμετρήσεις επικρατήσαμε μόνο μια φορά. Συνεπώς, δεν θα είναι έκπληξη για κανέναν εάν υποβιβαστούμε στο τέταρτο γκρουπ. Σκοράραμε μόλις τέσσερα γκολ και δεχτήκαμε 26. Αυτό σε κανένα επίπεδο δεν είναι αποδεκτό και αρκετό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ, όπως ο μειωμένος χρόνος συμμετοχής των Κυπρίων ποδοσφαιριστών που πληγώνει την Εθνική. Προσωπικά, πιστεύω ότι έχουμε ταλέντο στην Κύπρο, όμως δεν παίρνουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τα εφόδια που χρειάζονται σε νεαρή ηλικία συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά τμήματα υποδομής».
Τι σημαίνει Εθνική ομάδα για μια χώρα όπως η Κύπρος;
«Ειλικρινά, δεν νιώθω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη σημασία της Εθνικής ομάδας. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις δύο ομοσπονδίες, UEFA και FIFA. Στην Ευρώπη δίνεται βαρύτητα κυρίως στο διασυλλογικό. Η Εθνική όμως είναι ο καθρέφτης του διασυλλογικού επιπέδου της χώρας. Είναι αυτή που τραβάει την προσοχή στις ομάδες του εξωτερικού για τους παίκτες μας. Επιπλέον, η UEFA έχει διευρύνει τις διοργανώσεις της αριθμητικά. Πρέπει να βάλουμε πλάνο πώς να αναπτύξουμε τους νεαρούς μας παίκτες και να ξεκινήσουμε να τους δίνουμε ευκαιρίες. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη διαδικασία ανάπτυξης νέων παικτών, ειδικότερα στις ακαδημίες, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται και να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες γι’ αυτόν τον σκοπό».
Ξέρω ότι παρακολουθείς το MLS. Τι πιστεύεις για τον Τζιωνή; Και τι ζητάει μια ομάδα όπως η Σπόρτινγκ Κάνσας;
«Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το γεγονός, μιας και το MLS είναι το 5ο πιο περιζήτητο πρωτάθλημα στον κόσμο. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τον Μαρίνο και για τους υπόλοιπους Κύπριους ποδοσφαιριστές, γιατί ανοίγεται μία νέα αγορά και πιθανώς να ψαχτούν και άλλες ομάδες εδώ. Πιστεύω πως έχει αρκετά πράγματα ακόμα να βελτιώσει για να πούμε ότι είναι top ποδοσφαιριστής, όμως το να πηγαίνεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από μόνο του μία τεράστια εμπειρία. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, γιατί ένα φάουλ στην Κύπρο δεν θα είναι και φάουλ στο MLS. Χαρακτηρίζεται πολύ από φυσικό παιχνίδι και επαφές. Στις ΗΠΑ έχει πολλές διαφορετικές ζώνες ώρας, που χρειάζεται διαχείριση. Θα κληθεί να δημιουργήσει αντίκτυπο και να έχει θετική συνέπεια. Η ομάδα του θα έχει απαιτήσεις και δεν θα είναι ευχαριστημένη μόνο με την παρουσία. Το 2017 κατέκτησε και το US Open Cup. Του εύχομαι εγκάρδια τα καλύτερα και να έχει στραμμένη την προσοχή του στην αγωνιστική του πρόοδο».
Σε ρώτησα τις προάλλες αν κάλεσες τον Σίμρανζιτ Τάντι της ΑΕΚ στην Ινδία και μου μίλησες για πολύ αυστηρούς κανονισμούς διαβατηρίων. Στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
«Σωστά. Στην Ινδία δεν υπάρχει πρόνοια για διπλή εθνικότητα. Είχα κάνει λίστα με περίπου 20 Ινδούς ποδοσφαιριστές με αυτό το στάτους που αγωνίζονταν στο εξωτερικό, και ο Σίμρανζιτ ήταν μέσα. Οι κανονισμοί του κράτους δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν. Ο Τάντι δεν πρέπει να τα παρατήσει εφόσον θέλει να παίξει εκεί. Θα χρειαστεί όμως να παραμείνει στην Ινδία για 12 μήνες και επιπλέον να παραδώσει το αγγλικό διαβατήριο και να γίνει μόνιμος κάτοικος».