Πάνε 17 χρόνια κι ακόμα δεν έχει ξεχαστεί. Πάνε 17 χρόνια και πιθανότατα δεν έχει… ηρεμήσει ακόμα. Πάνε 17 χρόνια από τότε που ο Κιν απαντούσε με νταηλίκια στα... καουμποϊλίκια του Βιεϊρά στη φυσούνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ωραίο είναι το Fair Play, οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των παικτών και οι ανταλλαγές φανέλας μετά το τελευταίο σφύριγμα.

Όλοι επιβραβεύουμε τον σεβασμό του αντιπάλου, την αναγνώριση της αξίας του, την αποδοχή της ήττας αν είναι καλύτερος.

Μεταξύ μας όμως τώρα…

Περισσότερο απ’ όλα αυτά τα «καθωσπρέπει» και τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό, γουστάρουμε κάτι άλλο:

Τη μανούρα. Την ένταση. Τη σπίθα που θ’ ανάψει λίγο τα αίματα. Τους τίμιους τσαμπουκάδες που κάνουν φλέβες να πετάγονται και κούτελα να σμίγουνε!

Πράγματα που εκλείπουν όλο και περισσότερο με τον εκσυγχρονισμό του ποδοσφαίρου και μας κάνουν ν’ αναπολούμε ακόμα παραπάνω ιστορικά beef του παρελθόντος:

Όπως ο… εμβληματικός καυγάς των Ρόι Κιν και Πατρίκ Βιεϊρά στη φυσούνα!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές εκείνης του ’00 η κόντρα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ είχε πάει σε άλλο επίπεδο.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των «κόκκινων διαβόλων» από την εκπληκτική ομάδα των «κανονιέρηδων» (με αποκορύφωμα το αήττητο πρωτάθλημα του 2004) είχε κάνει όλα τα μεταξύ τους ματς να μυρίζουν μπαρούτι.

Και η φορά που το… μπαρούτι εξερράγη περισσότερο από κάθε άλλη ήταν 1η Φλεβάρη του 2005 στα ενδότερα του «Χάιμπουρι».

Όλα ξεκίνησαν από μια… τρομακτική αν μη τι άλλο εμπειρία του Γκάρι Νέβιλ, όταν κατάλαβε ότι πριν την έναρξη του αγώνα, ένας αφιονισμένος Βιεϊρά τον είχε πάρει στο κατόπι.

«Νέβιλ! Νέβιλ! Δεν θα κλωτσάς σήμερα τους παίκτες μας σε αυτό το γήπεδο», ακουγόταν η αγριοφωνάρα στους διαδρόμους του γηπέδου. Για να περιγράψει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο… παθών:

«Πριν βγούμε στη φυσούνα για να περάσουμε στον αγωνιστικό χώρο, ο Βιεϊρά άρχισε να με κυνηγάει και να μου φωνάζει. Οπότε, μπήκα στ’ αποδυτήρια, έκατσα δίπλα στον Ντένις Έργουιν και του είπα: “Ο Βιεϊρά είναι λίγο ενοχλημένος, μόλις με κυνήγησε στη φυσούνα. Ο Ρόι ήταν δίπλα στον Ντένις, οπότε το άκουσε».

Όπως καταλαβαίνει κάποιος που γνωρίζει έστω και ελάχιστα τι εστί (ή μάλλον τι υπήρξε ως ηγέτης της Γιουνάιτεντ) ο Κιν, το μάτι του δεν ήθελε πολύ να γυρίσει.

«Για να είμαι ειλικρινής, προσπαθούσα να κοιτάζω τη δουλειά μου. Πραγματικά ήμουν συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, αρκετά ήρεμος».

Έτσι ξεκίνησε να περιγράφει το περιστατικό ο Ιρλανδός σε κοινή συνέντευξή τους έπειτα από χρόνια, στην οποία (σε μια ανεπανάληπτη επίδειξη δύναμης) φόρεσε… περιβραχιόνιο αρχηγού πάνω από το πουκάμισο. Και συνέχισε:

«Ο Γκάρι ήταν λίγο αναστατωμένος και μου φάνηκε ν’ ανησυχεί. Νομίζω ότι του είπα “απλά ξέχνα το. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στον αγώνα”.

Στη συνέχεια όμως ο Βιεϊρά δεν επρόκειτο να το αφήσει να περάσει έτσι -κλασικός… νταής της Άρσεναλ. Άρχισε ξανά λοιπόν στη φυσούνα πριν την έναρξη του ματς. Και εκεί ενοχλήθηκα λίγο…»




Φήμες λένε ότι τη… μικρή αυτή ενόχληση του Κιν συνόδευσε και η εκτόξευση μερικών σταγόνων νερού από τον Βιεϊρά προς το μέρος του. «Μετά απ’ αυτό ξέσπασε η κόλαση», όπως έχει περιγράψει γλαφυρά ο Νέβιλ

Άναρθρες κραυγές. Μπινελίκια που έχουν γεμίσει «μπιπ» το σχετικό video. Οι ψυχραιμότεροι (όπως ο Πασκάλ Σιγκάν και ο Ντένις Μπέργκαμπ) να τρέχουν πανικόβλητοι να τους χωρίσουν…

Και ανάμεσα στα… ακατάληπτα που ξεστόμιζε ο αφιονισμένος Κιν να ξεχωρίζουν ατάκες όπως «αφού αγαπάς τόσο πολύ τη Σενεγάλη, γιατί δεν πας να παίξεις γι’ αυτή» και «θα τα πούμε στο γήπεδο»!

Την ίδια ώρα ο διαιτητής Γκρέιαμ Πολ προσπαθούσε (και εντέλει κατάφερνε) να σβήσει τη φωτιά. Με χαρακτηριστική ψυχραιμία και τη μνημειώδη ατάκα «nothing more in here»!

Η ιστορική… μανούρα Κιν-Βϊειρά στη φυσούνα!

«Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Ρόι έχασε την ψυχραιμία του», έχει πει από την πλευρά του ο Βιεϊρά για το συμβάν. Για να συνεχίσει:

«Πέρα απ’ αυτό όμως, ήταν και η μεγάλη αντιπαλότητα των δυο ομάδων. Ως παίκτης της Άρσεναλ πάντα ήθελα να παίζω ενάντια στους καλύτερους και εκείνη την εποχή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η καλύτερη ομάδα».

Ήταν μια πρόκληση, ήταν σκληρό, ήταν δύσκολο. Προφανώς ένα από τα χαρακτηριστικά του Γκάρι ήταν να εκφοβίζει τους αντιπάλους. Εκείνη την περίοδο ήμουν έντονα εκνευρισμένος με τον αριθμό των προκλήσεων και την επιθετικότητά του απέναντι στους παίκτες της Άρσεναλ. Οπότε, ως αρχηγός και ως ηγέτης, ήθελα να τον πιέσω λιγάκι».

Όπως αποδείχθηκε βέβαια εκ των υστέρων, δεν ήταν καλή ιδέα. Γιατί η οργή του Κιν (εκτός από τον ίδιο) διοχετεύτηκε και στους συμπαίκτες του. Είχε ως αποτέλεσμα ένα επιβλητικό 2-4 (παρόλο που η Γιουνάιτεντ έμεινε δυο φορές πίσω στο σκορ και έπαιξε με δέκα παίκτες για μεγάλο διάστημα).

Και κορυφώθηκε στις δηλώσεις του Κιν μετά το παιχνίδι, όπου απάντησε (με το μάτι του ακόμα να γυαλίζει):

«Ο Βιεϊρά είναι 1,93 μ. και πήγε να τα βάλει με τον Γκάρι Νέβιλ που είναι 1,80. Ας ερχόταν να τα βάλει μαζί μου».

Για την ιστορία, ο Ρόι Κιν είναι 1,78

sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε από το Σαν Σεμπαστιάν και ετοιμάζεται για ΣΤΕΨΗ η Ρεάλ Μαδρίτης!-ThemaSports
27/04 @ 00:18

Πέρασε από το Σαν Σεμπαστιάν και ετοιμάζεται για ΣΤΕΨΗ η Ρεάλ Μαδρίτης!

Με γκολ του Γκιουλέρ στο πρώτο ημίχρονο, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 1-0 της Σοσιεδάδ εκτός έδρας και έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ισπανία.

Έκανε βήμα παραμονής με τριάρα η Φροζινόνε-ThemaSports
26/04 @ 23:57

Έκανε βήμα παραμονής με τριάρα η Φροζινόνε

Η Φροζινόνε επικράτησε με 3-0 της Σαλερνιτάνα και απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη της Serie A.

Βαθιά ανάσα για Μπόχουμ μετά από καιρό-ThemaSports
26/04 @ 23:42

Βαθιά ανάσα για Μπόχουμ μετά από καιρό

Την πρώτη της νίκη μετά από δύο μήνες και πλέον, σημείωσε η Μπόχουμ που επικράτησε 3-2 της Χόφενχαϊμ και πήρε βαθιά ανάσα στην προσπάθεια της για την αποφυγή του υποβιβασμού.

«Θα παίζω τέσσερα ματς, στο ένα θα είμαι... σπίτι»: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε όρο σε Γιουνάιτεντ και Ράνγκνικ!-ThemaSports
26/04 @ 23:23

«Θα παίζω τέσσερα ματς, στο ένα θα είμαι... σπίτι»: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε όρο σε Γιουνάιτεντ και Ράνγκνικ!

Ναι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε από μόνος του έναν όρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποφάσισε πως θα χάνει ένα παιχνίδι στα… πέντε, απέκλεισε τον εαυτό του και από την αποστολή. Και προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή συνύπαρξη με τον Ραλφ Ράνγκνικ, αυτός το αποδέχθηκε!

Κάτι περισσότερο από ένα 90λεπτο: Ο Ποστέκογλου θέλει να... «κόψει» η Τότεναμ τον τίτλο στην Άρσεναλ!-ThemaSports
26/04 @ 23:10

Κάτι περισσότερο από ένα 90λεπτο: Ο Ποστέκογλου θέλει να... «κόψει» η Τότεναμ τον τίτλο στην Άρσεναλ!

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει στην Άρσεναλ να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία της στην Premier League είναι ο Άγγελος Ποστέκογλου!

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Άρνε Σλοτ - Πλήρης συμφωνία με τη Φέγενορντ!-ThemaSports
26/04 @ 22:58

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Άρνε Σλοτ - Πλήρης συμφωνία με τη Φέγενορντ!

Πλήρης συμφωνία ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Φέγενορντ, νέος προπονητής των «κόκκινων» ο Άρνε Σλοτ, που αντικαθιστά τον Γιούργκεν Κλοπ!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ