Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Σέρχιο Αραούχο φώναξε «παρών» για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και άμεσα ήρθε στο μυαλό μας η σκέψη για τρία «κανόνια» της ΑΕΚ στα ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους».
Μάλιστα, στο ερώτημα ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ των ντέρμπι ΑΕΚ -Ολυμπιακού και το αντίστροφο, ψάξτε προς Φιλαδέλφεια μεριά παρότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη παράδοση. Σκεφτείτε τους «θρύλους» που είχε εντός αγωνιστικών χώρων η ΑΕΚ θα φθάσετε εντός ολίγου στο «μεγάλο κανόνι».
Με σκόρερ Παπαϊωάννου η ΑΕΚ δεν έχανε ποτέ
Ναι, καλά καταλάβατε... Πρώτος σκόρερ στα ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός είναι ο Μίμης Παπαϊωάννου. Έβλεπε Ολυμπιακό και «τρελαινόταν». Από τη σεζόν 1962-63 έως το 1979 κατάφερε να σκοράρει 14 φορές. Και αν πάμε σε ακόμη ένα πιο «ζουμερό» στατιστικό. Όταν ο Παπαϊωάννου σκόραρε, η ΑΕΚ δεν έχανε. Με σκόρερ Παπαϊωάννου η Ένωση είχε 7 νίκες και πέντε ισοπαλίες.
Ήταν Δεκέμβριος του 1962, όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου σκόραρε για πρώτη φορά κόντρα σον Ολυμπιακό. Άνοιξε λογαριασμό στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους στο 3-1 του Καραϊσκάκη και πρόσθεσε άλλο ένα, αυτό της ισοφάρισης, στο 2-2 του β΄ γύρου στις 26 Μαΐου του 1963.
Τη σεζόν 1964-65 πέτυχε από ένα γκολ στη νίκη 2-1 στο Καραϊσκάκη και το 3-3 της Νέας Φιλαδέλφειας. Επίσης από ένα σημείωσε και την επόμενη χρονιά, στο εντός έδρας 1-0 και το εκτός 1-1. Ακολούθησαν δύο γκολ στο εμφατικό 1-4 του Καραϊσκάκη στις 3/12/1967, μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία. Κατά την περίοδο 1968-69 σκόραρε εκτός έδρας, στη νίκη με 3-2, ενώ την επόμενη, στο εντός έδρας 1-0. Δύο ισοπαλίες 1-1 περιελάμβαναν τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων τη σεζόν 1971-72, με τον Παπαϊωάννου να σκοράρει και στα δύο. Τα τελευταία του ήταν τα δύο που χάρισαν τη νίκη στην ΑΕΚ με 2-0 στο Καραϊσκάκη την περίοδο 1975-76. Ο απολογισμός αυτός των 14 γκολ περιλαμβάνει εννέα συνολικά ματς στην έδρα του Ολυμπιακού!
«Ποιος ποιος ο Μαύρος ο Θεός»
Ο Θ(ε)ωμάς είχε γίνει εφιάλτης του Νίκου Σαργκάνη και όπως στην περίπτωση του Μίμη Παπαϊωάννου, έτσι και με τον Μαύρο, η ΑΕΚ δεν έχανε ποτέ, όταν έβρισκε τον δρόμο προς τα δίχτυα.
Τρεις φορές κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα εις διπλούν και αυτά τα ματς έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια Την σεζόν 1977-78, η Ένωση επιβλήθηκε 2-0, το 1980-81 με 2-1 και τη σεζόν 1981-82 το παιχνίδι έληξε 2-2. Από 'κει και πέρα, ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε γκολ στο εντός έδρας 1-1 της σεζόν 1982-83, 2-1 της σεζόν 1983-84 επίσης στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο εκτός έδρας 1-0 της σεζόν 1983-84. Ένας πολύ προικισμένος φορ, ο οποίος κόντρα στους Πειραιώτες πέτυχε εννέα τέρματα και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τους σκόρερ στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.
Βέβαια, θα βάλουμε και το παρασκήνιο μέσα στην υπόθεση. Ο Μαύρος είχε φθάσει μία ανάσα από το να φορέσει τα «ερυθρόλευκα», κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος. Ο ίδιος ο Λουκάς Μπάρλος είχε αποκαλύψει ότι «είχε υπογράψει δελτίο και στον Ολυμπιακό, όμως η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ». Γιατί; Ο Πανιώνιος ουδέποτε συμφώνησε να του δώσει το δελτίο του όταν ακόμη βρισκόταν σε εφηβική ηλικία, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
«Σε βλέπει ο Ελευθερόπουλος και τρέμει, γεια σου Ντέμη, γεια σου Ντέμη»
Και πάμε στην πιο πρόσφατη ιστορία... Στα 90's με τον Ντέμη Νικολαΐδη να είναι ο δήμιος των «ερυθρόλευκων». Ο άνθρωπος που στο πρόσωπό του, οι οπαδοί της ΑΕΚ έβλεπαν τον εαυτό τους όπως τον ονειρεύονταν να «γαζώνει» τις αντίπαλες εστίες και να τρέχει στη σκεπαστή για να... αρρωστήσουν όλοι παρέα!
Κατ' αρχήν ο Ντέμης έπαιξε 20 από τα 21 ντέρμπι στην επταετία 1996-2003 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δημιουργώντας μια παράδοση 9 νικών, 4 ισοπαλιών και 7 ηττών. Στο πρωτάθλημα πέτυχε 7 γκολ, εκ των οποίων 4 καθοριστικά, τα οποία οδήγησαν σε νίκες και άλλα 3 ήταν στο πλαίσιο του Κυπέλλου.
Το πρώτο του γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν πολύ ιδιαίτερο. Ήταν στις 13 Ιανουαρίου του 1997, στην επιστροφή Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο 2-0 της ΑΕΚ επί των Πειραιωτών.
Ο Ντέμης σκόραρε και στο 1-0 της Ένωσης στο ΟΑΚΑ στις 21 Σεπτέμβρη του '97 με την περίφημη ατάκα μετά το ματς του Ηλία Ατματσίδη περί ηρώων.
Πέτυχε ένα γκολ στο εντός έδρας 2-0 της σεζόν 1998-99 (με τον πανηγυρισμό του στη σκεπαστή) όπως επίσης και στο βαρύ 1-4 από τους Πειραιώτες την περίοδο 2000-01. Γκολ που δεν οδήγησε σε νίκη πέτυχε επίσης και στην εντός έδρας ήττα με 3-2 της σεζόν 2001-02, αποτέλεσμα που επί της ουσίας στοίχισε στην ΑΕΚ τον μισό τίτλο. Από μια φορά σημείωσε τέρμα στα δύο ματς της περιόδου 2002-03, το εντός έδρας 1-1 και το εκτός 2-1.
sdna.gr
Η διεύθυνση και η συντακτική ομάδα του Themasports.com εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
15/04 @ 20:11
Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, αποφάσισε τα πιο κάτω:
19/04 @ 20:59
Η Πάφος είναι στην πρώτη θέση και κάνει Πάσχα στην κορυφή. Τι έγινε τις προηγούμενες χρονιές...
14/04 @ 17:53
Η ανακοίνωση.
14/04 @ 17:01
Ενημέρωση από τον ΚΟΑ στις ομάδες που αγωνίζονται στο Μακάρειο, πως το στάδιο θα κλείσει τις πόρτες του στις 4 Σεπτεμβρίου του 2025.
12/04 @ 08:48
Συνέχεια στη δράση για το Β' γκρουπ σήμερα με πολύ σημαντικούς αγώνες για την 4η αγωνιστική των πλέι-οφ.
11/04 @ 14:08
Η ΚΟΠ ανακοινώνει τους διαιτητές των αγώνων της Cyprus League by Stoiximan που θα γίνουν στις 12 -13 Απριλίου 2025. Οι αγώνες είναι για την 4η αγωνιστική του Β' ομίλου και για την 5η αγωνιστική του Α' ομίλου.
BEST OF THEMASPORTS