Ακολουθήστε μας στο Google news
Ανακοίνωση για την συνάντηση με την αντιπροσωπεία των Ζαπατίστας εξέδωσε η Θύρα 9.
Αναλυτικά:
ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΣΙΑΠΑΣ ΩΣ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ!
Ιστορική η 26η Οκτωβρίου 2021 για την ΘΥΡΑ 9 και την ΟΜΟΝΟΙΑ του ΛΑΟΥ καθώς είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Ζαπατιστική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κύπρο. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες Ζαπατίστας κατέφθασαν και στην Κύπρο στα πλαίσια του «Ταξιδιού για τη Ζωή» που πραγματοποιούν από τις αρχές του 2021 στην Ευρώπη με αφορμή τα 500 χρόνια της κατάληψης του Μεξικού και της υπόλοιπης Αμερικής από την Δύση.
Οι Ζαπατίστας αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα πιο συνεπή επαναστατικά κοινωνικά και πολιτικά κινήματα στον κόσμο καθώς και μια από τις πιο σημαντικές μορφές αντίστασης απέναντι στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Κάνουν επίσημα την εμφάνισή τους την 1η
Ιανουαρίου 1994 με την ένοπλη εξέγερση τους στην πολιτεία της Τσιάπας του Μεξικού. Με το σύνθημα ?Ya Basta! (Φτάνει πια) χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από την φυλή των Μάγιας βγήκαν στους δρόμους και φορώντας μάσκες διακήρυξαν τον «πόλεμο ενάντια στη λήθη» με απώτερο σκοπό να πάρουν τις ζωές και την τύχη στα χέρια τους. Έκτοτε δημιούργησαν τις δικές τους δομές στους τομείς της διακυβέρνησης, υγείας και εκπαίδευσης όπου είναι αυτόνομες και ανεξάρτητοι από το Μεξικανικό κράτος. Σε όλους τους τομείς οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνελεύσεις με ευρεία λαϊκή συμμετοχή.
Από αυτό το ταξίδι και την περιοδεία δεν θα μπορούσε να λείψει και μια συνάντηση μαζί με το εδώ και 29 χρόνια πλέον επαναστατημένο κομμάτι της συμβιβασμένης κυπριακής κοινωνίας. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσιάσαμε τον δικό μας κοινωνικοπολιτικό αυτόνομο αγώνα από τα κάτω και αριστερά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο 1948 που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ιδεολογικές καταβολές που έχουμε σαν ομάδα και σαν ΛΑΟΣ, στο οργανωμένο μας οπαδικό κίνημα, στους αγώνες που κάναμε για τον ΑΣΟΛ, και τέλος, για την δική μας επανάσταση που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου του 2018 και συνεχίζεται, με την δημιουργία και συντήρηση του δικού μας σωματείου και μοντέλου λειτουργίας, ένα μοντέλο που ουσιαστικά θέλουμε να μεταφέρουμε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην κοινωνία εν γένει.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια όμορφη συζήτηση, με ανταλλαγή εμπειριών, διδαγμάτων και ιστοριών από την Τσιάπας και την Κύπρο και με την υπόσχεση να μην σταματήσει ο αγώνας απέναντι στο σαθρό καπιταλιστικό σύστημα και τις αδικίες που γεννά, μέχρι και την ανατροπή του.
Υ.γ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην συλλογικότητα Ramona Collective για την τεράστια προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα αυτό το ταξίδι και να φιλοξενήσουμε την Ζαπατιστική αντιπροσωπεία στο Νησί μας.
Όταν ο ΑΠΟΕΛ απέκτησε τον περασμένο Γενάρη τον Πιέρο Σωτηρίου, λέχθηκε αρκετές φορές από πάρα πολύ κόσμο, όταν ήταν μία κίνηση ουσιαστικά... «περιττή», αφού η ομάδα της Λευκωσίας χρειαζόταν επείγουσα ενίσχυση σε άλλες γραμμές αντί στην επίθεση της.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
29/10 @ 11:25
Αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο της 8ης αγωνιστικής του κυπριακού πρωταθλήματος, η ομάδα της Overlap — Άντρεα Καφά, Βάσσος Ηλιάδης, Σοφοκλής Κασκαούνιας και Χαμπής — σχολίασε όσα έγιναν και απάντησε στο μεγάλο ερώτημα: Ποια ομάδα είναι το μεγάλο φαβορί για τον φετινό τίτλο;
25/10 @ 10:17
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κ. Χάρης Λοϊζίδης, μεταβαίνει στη Νιόν της Ελβετίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της UEFA, κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν.
22/10 @ 08:52
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βρίσκεται το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο, με αφορμή τη δολοφονία του Σταύρου Δημοσθένους, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την έξαρση της εγκληματικότητας στην Κύπρο.
21/10 @ 14:20
Λογοδοσία Δώρου Ιωαννίδη στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΓΣΠ
19/10 @ 12:39
Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Κυριακής ο 44χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία ως ύποπτος σε σχέση με τον φόνο του Σταύρου Δημοσθένους, 49 ετών, την περασμένη Παρασκευή στη Λεμεσό.
19/10 @ 10:39
Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής (19/10) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο 44χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους κατά τη διαφυγή τους, μετά το κάψιμο του άσπρου βαν.
BEST OF THEMASPORTS