Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής Πέπης Ιακώβου ήταν καλεσμένος στο podcast talks με τους Βάσσο Ηλιάδη και Μάριο Νεοφύτου.
Ο πρόεδρος παλαιμάχων Λευκωσίας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης ταλέντων, τους Κύπριους προπονητές και το κυπριακό πρωτάθλημα.
Αναλυτικά:
«Την εποχή μου είχαμε τεράστιες επιτυχίες στις εθνικές παίδων. Κερδίσαμε την Ολλανδία και την Γερμανία. Βραβευτήκαμε ως ομάδα κάναμε πράγματα πρωτόγνωρα. Τότε έγινε μια δουλειά συλλογική. Η πρώτη ομάδα που έκανε εργομετρικές εξετάσεις στην Κύπρο τότε ήταν η εθνική παίδων. Κάναμε πρόγραμμα ενδυνάμωσης και διατροφής. Οι περιφερειακοί έλεγχαν τους παίκτες των άλλων πόλεων. Όταν ήξερα ότι οι παίκτες ήταν προπονημένοι αντιμετωπίζαμε τις ξένες ομάδες διαφορετικά γι αυτό και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα. Όταν παίζαμε στα τουρνουά καλούσαν την κυπριακή αποστολή να τους εξηγήσει γιατί οι πάικτες της Κύπρου ήταν τόσο μαχητικοί και δυνατοί. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες χρειάζονται προπόνηση και αρκετή δουλειά για να μπορούν να είναι έτοιμοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στη φυσική κατάσταση και τη δύναμη οι ξένοι είναι άλλη ταχύτητα, όπως και στην αντίδραση. Τα παιδιά στην Κύπρο στο δημοτικό και στο γυμνάσιο δεν έχουν γυμναστή. Ακόμα τους κάνουν γυμναστική οι δάσκαλοι. Στην Ευρώπη το νευρομυϊκό τους σύστημα ετοιμάζεται περισσότερο. Στις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια έχουν γυμναστές που ακόμα σε πολλές περιπτώσεις ένας γυμναστής για 3-4 ηλικιακές ομάδες. Γιατί ο Κύπριος κουράζεται και δεν έχει την υποδομή να κάνει δυνατά παιχνίδια; Στην Ευρώπη οι ηλικίες 15-17 ετών κάνουν 10-12 ώρες προπόνηση την εβδομάδα, ενώ στην Κύπρο έξι και μπορεί να χάσει και προπόνηση λόγω φροντιστηρίων. Αν τραυματιστεί ένας ποδοσφαιριστής ενδιαφέρεται το σωματείο για να επιστρέψει με φυσιοθεραπείες κτλ; Μετά είναι το στρατιωτικό...
Υπάρχει ταλέντο. Είμαστε στο σωστό δρόμο, έγιναν βήματα προόδου όμως υπάρχει ελλιπής προετοιμασία των παικτών. Χρειάζεται ένας ενιαίος σχεδιασμός ανάπτυξης των ταλέντων. Η τεχνική επιτροπή ποδοσφαίρου της ΚΟΠ πρέπει να έρθει σε επαφή με τα σωματεία και τις ακαδημίες και να δώσει τους στόχους.
Να μην κάνουμε συνεχώς αλλαγές στον προπονητή της εθνικής Ανδρών. Κάθε φορά λέμε θα κάνουμε την υπέρβαση. Να αναλογιστούμε το μέγεθος μας. Να έχουμε στόχους αλλά να μην πετάμε στα σύννεφα. Λείπει ο Πιέρος κι ο Λαΐφης και δεν έχουμε να τους αντικαταστήσουμε. Η εθνική Ισλανδίας έχει 66 ποδοσφαιριστές στα ξένα μεγάλα πρωταθλήματα. Προπονούνται καλά. Ο προπονητής δεν μπορεί να βρει παίκτες που θα χρειαστεί να τον προετοιμάσουν και 5-6 μήνες...
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς οι ακαδημίες λόγω οικονομικού δεν έχουν τους καλύτερους προπονητές. Πρέπει σε επίπεδο παίδων να υπάρχουν οι καλύτεροι προπονητές για να μάθουν τα παιδιά να παίζουν σωστά. Ο μηχανισμός παραγωγής προπονητών είναι συνεχής όμως αυτό δεν φτάνει. Ποιος θα τους δείξει; Εγώ ήμουν βοηθός του Ανδρέα Λαζαρίδη για 3 χρόνια ήμουν δίπλα του κι έμαθα να προπονώ κι έλεγα ότι χρειάζομαι περισσότερο. Το επίπεδο μιας χώρας είναι ανάλογο των προπονητών.
Επειδή θέλω να είμαι πειστικός θα σας διαβάσω συμπεράσματα από τα σεμινάρια που πηγαίναμε. Να μου πείτε αν συμβαίνουν στον τόπο μας και σε ποιο βαθμό.
Για τον προπονητή: Ποια είναι η συνολική εντύπωση του προπονητή; Είναι η δουλειά του ρεαλιστική και εφευρετική; Το θέμα της προπόνησης είναι κατάλληλα δομημένο; Οι ασκήσεις τους είναι ρεαλιστικές σε σχέση με το στόχο; Επέλεξε σωστές ασκήσεις σε σχέση με την ηλικία; Είναι κατανοητές οι ασκήσεις από τους παίκτες; Έχουν καταλάβει οι παίκτες τις ασκήσεις; Η μεθοδολογία είναι σωστή; Έχει την ικανότητα να κάνει γρήγορα διάγνωση λαθών και να τις διορθώσει σχετικά με το στόχο με ακρίβεια; Ανταποκρίθηκε θετικά η ομάδα και οι παίκτες; Διδάχθηκαν κάτι οι παίκτες; Η πρόοδος ήταν αρκετή; Ο προπονητής ήταν κατανοητός; Έχει την ικανότητα να εμπνέει; Διέκοπτε συνέχεια την προπόνηση; Ήταν σύντομος ή μιλούσε πολύ; Ενθάρρυνε τους παίκτες για να βρουν λύσεις; Μεταδίδει την επιτυχία της άσκησης πριν να ξεκινήσει; Δίνει κατάλληλο χρόνο στους παίκτες για την άσκηση;
Δέκα σημεία "μη" όταν προπονεί νέους παίκτες:
Μη φωνάζεις χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.
Μην κριτικάρεις τον παίκτη μπροστά σε άλλους, μόνο να του επισημάνεις το λάθος του.
Μην κάνεις προπονήσεις που δεν είναι σωστές για την ηλικία και την φυσική κατάσταση.
Μην κάνεις παραχωρήσεις σε θέματα αρχών.
Μην δίνεις περισσότερη σημασία στο αποτέλεσμα αλλά στο ευ αγωνίζεσθαι και στο ομαδικό πνεύμα.
Μην διακόπτεις συνέχεια την προπόνηση και κάνε τη θεωρία σου πιο σύντομη.
Μην ξεχνάς ότι προπονείς παιδιά και παράλληλα είσαι παιδαγωγός. Να τους κάνεις να δουλεύουν σαν ενήλικες, μην προσπαθήσεις όμως να τους κάνεις να δουλεύουν σαν επαγγελματίες.
Μη χάνεις χρόνο και μην προπονείς συνεχώς στον ίδιο χώρο, είναι κουραστικό για τους παίκτες. Οι συχνές επαναλήψεις βοηθούν στην αφοσίωση.
Το επίπεδο των προπονητών στις ακαδημίες είναι το κατάλληλο;
Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι πρόβλημα. Είδα σε ένα γήπεδο να προπονούνται 2-3 ηλικιακές ομάδες, ή ομάδα με 28 παίκτες να κάνει προπόνηση σε μισό γήπεδο. Αυτά δεν βοηθούν τον παίκτη. Είναι διαφορετικό να τρέχει σε ολόκληρο το γήπεδο. Πρέπει ο παίκτης να βρει τα πατήματα του, να κάνει καταμερισμό των δυνάμεων του κτλ.
«Κερδίσαμε την Γερμανία 1-0 και θα παίζαμε εκτός έδρας η ώρα 11 το πρωί. Χιόνισε, πρωτόγνωρες συνθήκες. Έβαλαν τα παιδιά από τις ακαδημίες τους να παίζουν 40 λεπτά ποδόσφαιρο για να λιώσει το χιόνι. Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα άρχισαν να έρχονται λεωφορεία από τα πανεπιστήμια. Ήραν 15 χιλιάδες φοιτητές στον αγώνα η ώρα 11:00. Χάσαμε στο 90'+4'. Πανηγύριζαν λες και κέρδισαν την εθνική Βραζιλίας. Μου άρεσε η ιδέα. Παίζαμε με την Αυστρία για την πρόκριση. Εισηγήθηκα στην ΚΟΠ να κάνει αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας να έρθουν παιδιά. Έβαλα το ματς να γίνει στο γήπεδο του Κύκκου που έχει κοντά σχολεία. Η απάντηση από τους υπεύθυνους ήταν αρνητική. Παίξαμε σε ένα γήπεδο που είχε κοντά 4 σχολεία και δεν είχε ψυχή στο ματς... Μαθαίνεις τους μικρούς την κουλτούρα να γίνουν οπαδοί της εθνικής. Το ματς της εθνικής παίδων με την Γερμανία το έδειχνε η τηλεόραση σε 80 εκατομμύρια κόσμο».
Για το πρωτάθλημα: «Είναι ένα παράξενο πρωτάθλημα, οι μικροί βάζουν δύσκολα στους μεγάλους, οι διαφορές έχουν σμικρυνθεί. Βλέπουμε παραδοσιακές ομάδες είναι κάτω και οι μικρές έχουν αυτοπεποίθηση. Είναι συναρπαστικό πρωτάθλημα και αν συνεχιστεί αυτό το σκηνικό. Έχω εντυπωσιαστεί από δύο ομάδες από τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ και η ΑΕΛ. Έκπληξη είναι ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια αλλά και η Ανόρθωση με τα σκαμπανεβάσματα. Οι μεγάλες ομάδες με τον κόσμο τους θα ανακάμψουν.
Η δύναμη νικά την τέχνη. Όπως έχει γίνει το ποδόσφαιρο η ομάδα που τρέχει περισσότερο κερδίζει. Το ποδόσφαιρο είναι δύο φάσεις. Όταν επιτίθεσαι και η δεύτερη φάση όταν χάσεις την μπάλα και αμύνεσαι. Αν την ώρα που επιτίθεσαι μπορείς να το κάνεις γρήγορα με ποιοτικούς παίκτες και να απειλήσεις τότε είσαι καλή ομάδα όπως και όταν χάσεις την μπάλα έχεις γρήγορες επιστροφές και έχεις την αριθμητική υπεροχή είσαι καλή ομάδα».
«Στην Κύπρο το πρωτάθλημα α' κατηγορίας πρέπει να έχει όσο πιο λίγες ομάδες, όμως η ΚΟΠ πρέπει να έρθει να αναβαθμίσει τις μικρές κατηγορίες. Όπως και το κύπελλο».
Στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο για τις σωστές αποφάσεις. Δεν γίνεται να παίρνουν αποφάσεις άνθρωποι που δεν έχουν την πείρα. Ας προσλάβουν συμβούλους που θα μπορούν να αποφασίζουν σωστά. Και τα σωματεία να σταματήσουν να σκέφτονται το συμφέρον τους.
«Είναι μια καλή εισήγηση η δημιουργία β' ομάδων από τις μεγάλες ομάδες πρώτης κατηγορίας για να παίζουν περισσότεροι νεαροί ποδοσφαιριστές. Το πιο σπουδαίο που έκανε ο Χένινγκ Μπεργκ είναι να εμπιστευτεί τους Κύπριους. Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα, οι Κύπριοι πρέπει να "παντρευτούν" με τους ποιοτικούς ξένους για να βελτιωθούν. Να μην έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τα δικά μας μωρά».
«Όταν έφυγα από τον ΑΣΙΛ, μια καλή ομάδα που είχε γήπεδο με χόρτο, διεθνή τουρνουά και εγκαταστάσεις... Νικούσαμε τον ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια, στη Λύση δεν μας κέρδισε κανένας. Ήρθα στην Ομόνοια και παίζαμε στα χώματα... Πηγαίναμε στη Λεμεσό σε κάτι τρώγλες στο ΓΣΟ, στο ΓΣΖ... πρωτόγνωρες συνθήκες. Έπαιζα δεξί μπακ στον ΑΣΙΛ. Ο προπονητής μας ο κύριος Σπάσοφ με μετατόπισε σε ένα διεθνές τουρνουά του ΑΣΙΛ και με έβαλε κεντρικό αμυντικό».
Eμπάργκο μεταγραφών επιβλήθηκε στον ΑΠΟΕΛ από τη FIFA για μία υπόθεση προσφυγής, ενώ υπάρχουν συνολικά 19 ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν Κυπριακές ομάδες, με τις δέκα να αφορούν την Ανόρθωση και τις τέσσερις τη Δόξα Κατωκοπιάς.
Σε ένα ματς... «αγγαρεία» που έγινε σήμερα (03/05) το απόγευμα στο Δασάκι, ο Εθνικός επικράτησε της ΑΕΛ με 2-0 για την 6η αγωνιστική των πλέι-άουτ και την προσπέρασε στη βαθμολογία του Β 'γκρουπ, ανεβαίνοντας στη 2η θέση με 39 πόντους, ενώ η Λεμεσιανή ομάδα έμεινε στους 36 και έπεσε στην 3η θέση.
Ο Πορτογάλος επιθετικός του Απόλλωνα Πέδρο Μάρκες κρίθηκε ανέτοιμος και δεν ήθελαν να ρισκάρουν την συμμετοχή του στο σημερινό ματς κόντρα στην Πάφο, ενόψει της ρεβάνς.