Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Βασίλης Σαμπράκος της ελλαδικής ιστοσελίδας gazzetta.gr, κοιτάζει τη λίστα των 135 Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα στην Superleague, αναζητώντας μάταια νέα ταλέντα για την Εθνική Ελλάδος...
Αναλυτικά το κείμενο του:
«Μετά από 5 αγωνιστικές πρωταθλήματος, στην στιγμή της διακοπής, γυρεύεις να τσεκάρεις αν εμφανίστηκαν σε αυτό το πρώτο κομμάτι νέοι Έλληνες ποδοσφαιριστές - να τους “ανακαλύψεις” και να εκτιμήσεις τις πιθανότητες να εξελιχθούν σε σημαντικά στελέχη της Εθνικής Ομάδας. Και δεν σου χρειάζονται παρά μόνο μερικά λεπτά μελέτης για να σε πιάσει απελπισία.
Ο Αλέξανδρος Τερεζίου, ένας σέντερ φορ 21 ετών που μεγάλωσε στην ακαδημία του Αστέρα Τρίπολης και κάνει τώρα τις πρώτες του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τον Βόλο, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, ένας χαφ 21 ετών που είναι ακόμη ένα παιδί που μεγάλωσε στην ακαδημία του Αστέρα Τρίπολης, πήρε τις πρώτες του συμμετοχές στην περσινή σεζόν και κάνει τώρα τα πρώτα σταθερά βήματα για να καθιερωθεί στον Αστέρα, και ο Λεονίντ Μίνα, ένας 17χρονος μεσοεπιθετικός που προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα και πρόλαβε να πάρει τα πρώτα 14’ λεπτά συμμετοχής και να βγάλει μια ασίστ απέναντι στον Ατρόμητο. Αυτοί είναι που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν, είτε επειδή πέτυχαν γκολ, είτε επειδή σέρβιραν γκολ, είτε επειδή παίρνουν πολλά λεπτά συμμετοχής.
Αυτά. Τέλος. Πάπαλα. Αν πρέπει να αναζητήσεις άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές έως 21 ετών που να παίζουν συχνά, θα συναντήσεις μόνο αυτούς που γνώριζες: τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο στον Παναθηναϊκό, τον Γιάννη Μιχαηλίδη στον ΠΑΟΚ, τον Απόστολο Διαμαντή του ΟΦΗ. Αυτοί είναι που έχουν “παίξει”, δηλαδή έχουν πάρει αρκετά (περισσότερα από 200’) λεπτά συμμετοχής στις πρώτες 5 αγωνιστικές.
Ο Αστέρας εκτός από τον Κανελλόπουλο δίνει χρόνο στον Γιάννη Χριστόπουλο, έναν 21χρονο αμυντικό από την ακαδημία του, ο ΠΑΣ στον Αλέξανδρο Λώλη, έναν 19χρονο επιθετικό τον οποίο έκανε επαγγελματία προ 2ετίας, η Λαμία και ο ΟΦΗ έχουν δώσει μερικά λεπτά σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει μερικά λεπτά στον Βασίλη Σουρλή, και ο ΠΑΟΚ στον Γιάννη Κωνσταντέλια και τον Λευτέρη Λύρατζη. Στη λίστα των λεπτών συμμετοχής υπάρχουν περίπου 10 παιδιά που έχουν πάρει μέχρι τώρα λιγότερα από 30’ αγωνιστικά λεπτά το κάθε ένα.
Σε ένα πρωτάθλημα που οι Έλληνες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα (135) είναι λιγότεροι από τους ξένους (203) είναι φυσιολογικό να μην προκύπτουν πολλοί νέοι Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Όλο αυτό ήταν αναμενόμενο στα μάτια όλων ημών που παρακολουθούμε τη ζωή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βρήκαν λεφτά οι επιχειρηματίες, από τηλεοπτικά συμβόλαια και “στοιχηματικό μέρισμα” και τα επένδυσαν σε ξένους ποδοσφαιριστές, όπως έκαναν πάντα όταν είχαν λεφτά.
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έκανε ένα διάλλειμα στο διάστημα που έζησε με λιγότερα έσοδα και αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να δώσει ευκαιρίες σε περισσότερους Έλληνες. Κι ύστερα επέστρεψε στην κανονικότητά του και έδωσε ξανά περισσότερο χώρο στους ξένους.
Και γιατί πληρώνουν και επενδύουν στις ακαδημίες, θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει. Επειδή βγάζουν χρήματα από αυτό το κομμάτι της επιχείρησής τους, ειδικά οι μεγαλύτεροι σύλλογοι, δηλαδή αυτοί που παίζουν στην Superleague και έχουν βαρύ brand name.
Στήνουν ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών ανά την Ελλάδα και εισπράττουν: και από την ταμπέλα και από την συνδρομή κάθε παιδιού στην ακαδημία. Γι’ αυτό, κυρίως, τις κρατούν ανοιχτές τις ακαδημίες, και γι’ αυτό, κυρίως, τους νοιάζει να δίνουν πού και πού την ευκαιρία σε ένα παιδί να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ως “κράχτης” που θα γράψει περισσότερα παιδιά στο δίκτυο των ακαδημιών ανά την Ελλάδα.
Δεν έχει κάποιο νόημα να αναλύσω το αυτονόητο, ότι οι εταιρείες θα κέρδιζαν πολλά περισσότερα, δηλαδή θα αποκόμιζαν ένα σωρό από μεγαλύτερα οφέλη αν παρήγαγαν ποδοσφαιριστές και δημιουργούσαν υπεραξίες. Ποιος νοιάζεται για αυτό, ή ποιος δεν το ξέρει πια ότι μπορεί να συμβεί αν μια ΠΑΕ λειτουργήσει με στρατηγική και υπομονή;
Αν κάτι έχω να σχολιάσω πάνω σε όλο αυτό το θέμα είναι το εξής: κοντεύουμε να συμπληρώσουμε 10ετία από την τελευταία φορά που είδαμε εθνική ομάδα με επιτυχίες. Δεκαετία και από τον καιρό που βλέπαμε πολλές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην διάρκεια αυτής, της τελευταίας περίπου 10ετίας, το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρωτάθλημα έχει μειωθεί.
Με άλλα λόγια, από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις διαπιστώνεις ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν τα κάνει όλα σωστά. Όμως παρόλα αυτά το ποδόσφαιρο δεν προβληματίζεται για να αλλάξει. Κι ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει συμβεί αρκετές, πλέον, φορές μια ελληνική ομάδα να μοσχοπουλήσει έναν νεαρό Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, τα παραδείγματα δεν αλλάζουν την νοοτροπία. Συνεπώς πρέπει και εμείς, που παρακολουθούμε, να εξοικειωθούμε με την... κανονικότητα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να ξαναδώσει χώρο στον Έλληνα ποδοσφαιριστή».
Η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει τον ΑΠΟΕΛ και στον Αρχάγγελο δεν βαίνουν... όλα καλώς.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
08/05 @ 13:10
Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου.
07/05 @ 21:10
Το πανόραμα του κυπέλλου της σεζόν 2024/25.
06/05 @ 10:44
Eμπάργκο μεταγραφών επιβλήθηκε στον ΑΠΟΕΛ από τη FIFA για μία υπόθεση προσφυγής, ενώ υπάρχουν συνολικά 19 ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν Κυπριακές ομάδες, με τις δέκα να αφορούν την Ανόρθωση και τις τέσσερις τη Δόξα Κατωκοπιάς.
03/05 @ 18:51
Σε ένα ματς... «αγγαρεία» που έγινε σήμερα (03/05) το απόγευμα στο Δασάκι, ο Εθνικός επικράτησε της ΑΕΛ με 2-0 για την 6η αγωνιστική των πλέι-άουτ και την προσπέρασε στη βαθμολογία του Β 'γκρουπ, ανεβαίνοντας στη 2η θέση με 39 πόντους, ενώ η Λεμεσιανή ομάδα έμεινε στους 36 και έπεσε στην 3η θέση.
30/04 @ 17:42
Ο Πορτογάλος επιθετικός του Απόλλωνα Πέδρο Μάρκες κρίθηκε ανέτοιμος και δεν ήθελαν να ρισκάρουν την συμμετοχή του στο σημερινό ματς κόντρα στην Πάφο, ενόψει της ρεβάνς.
BEST OF THEMASPORTS