Αυτές είναι οι χώρες που το ποδόσφαιρο, όπως ορίζεται σήμερα από τη FIFA, δεν έφτασε ποτέ, σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Μπορείς να φανταστείς την ποδοσφαιρική καθημερινότητα χωρίς Εθνική Ελλάδας; Η 'επίσημη αγαπημένη' που λατρεύουμε να αγαπάμε και να μισούμε και να θέλουμε να χτιστεί από την αρχή και τούμπαλιν έχει χαρίσει ουκ ολίγες στιγμές δόξας, περιπέτειας, παρακμής και συλλογικού χειροκροτήματος ανά τα χρόνια. Οι χώρες, όμως, που θα δούμε παρακάτω, αν και τυπικά έχουν ένα εγχώριο πρωτάθλημα συλλόγων, η εθνική ομάδα τους είτε δεν είναι αναγνωρισμένη από τη FIFA, αρά είναι σαν να μην υφίσταται, είτε δεν διαθέτουν καν εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ας τις δούμε μια προς μια:
Τουβάλου
Πρόκειται γιανησί που βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία, το οποίο παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα πως η επιφάνειά του βρίσκεται μόλις 4,6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, το νησί Τουβάλου ενδέχεται να γίνει μια από τις πρώτες κατοικημένες εκτάσεις που θα βουλιάξουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Ως προς το ποδόσφαιρο, το Τουβάλου έχει το δικό του πρωτάθλημα, όπως και μια εθνική ομάδα που λαμβάνει μέρος στους Αγώνες Εθνών Νοτίου Ειρηνικού, δεχόμενο ηχηρές ήττες από ομάδες όπως τα Νησιά Φίτζι (0-16). Η ομοσπονδία της χώρας πρόκειται να ζητήσει την αναγνώριση της εθνικής ομάδας από τη FIFA μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ναούρου
Παραμένουμε σε θαλάσσιο έδαφος Ωκεανίας, με το Ναούρου, ένα από τα μικρότερα κράτη παγκοσμίως, με μόλις 11.200 κατοίκους, που ζουν σε μια έκταση 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γνωστό και ως 'Pleasant Island', το Ναούρου υπήρξε αποικία Βρετανών, Αυστραλών και Ιαπώνων, για να κατακτήσει την ανεξαρτησία του το 1968. Σήμερα είναι μια φτωχή χώρα, που η οικονομία της εξαρτάται απόλυτα από την Αυστραλία, ενώ προκαλεί εντυπωσιασμό ότι το 93% του συνόλου των κατοίκων της -αντρών και γυναικών- είναι παχύσαρκοι. Το Ναούρου ποτέ δεν είχε επίσημη ομάδα ποδοσφαίρου, εκτός από δυο χρονιές: Το 1994 και το 2014, όταν σχηματίστηκε μια μεικτή ομάδα ποδοσφαιριστών για φιλικά παιχνίδια με μετανάστες. Παρ' ολα αυτα, αγαπούν το ποδόσφαιρο αυστραλιανών κανόνων.
Βατικανό
To πιο μικρό κράτος στον κόσμο, μια αυτόνομη πολιτεία όπου η φωνή του Πάπα σκεπάζει κάθε άλλη εξουσία, στο Βατικανό οφείλεται μια σειρά από τα πιο ασυνήθιστα ρεκόρ ως προς την καθημερινότητα των πολιτών του. Είναι από τα πιο τουριστικά κράτη παγκοσμίως και παράλληλα έχει και τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα παγκοσμίως, με περιστατικά όπως κλοπές πορτοφολιών να βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Το 2000, ο Πάπας Ιωάννης ο Παύλος ο Δεύτερος ευλόγησε τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της, Ντομένικο Ρουτζέριο, μέχρι σήμερα αρνείται το ενδεχόμενο να ανανγνωριστεί η ομάδα του από τη FIFA, προτιμώντας τη ρομαντική εκδοχή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στις αθλοπαιδιές του Βατικανού.
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας
Τίμια περίπτωση νησιωτικού συμπλέγματος που έχει φτιάξει τη δική του εθνική ομάδα, ώστε να εμφανίζεται σε αγώνες έστω κόντρα στις γείτονες χώρες, παρά το γεγονός ότι κάθε φορά εισπράττει περίπου 10-12 γκολ. Το 0-17 και το 0-18 από την Αϊτή και τη Νέα Καληδονία αντίστοιχα ήταν οι πρώτες επιδόσεις τους στους Αγώνες Εθνών Νοτίου Ειρηνικού. Με άνεση μπορούμε να πούμε πως δεν υπήρξε πρόοδος. Το 2015, η Μικρονησία έχει ηττηθεί με 0-46 από το Βανουάτου, 0-30 από την Αιτή και 0-38 από τα Νησιά Φίτζι.
Κιριμπάτι
Πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που προβλέπεται πως θα έχει την ίδια τύχη με το Τουβάλου, γι' αυτό κι οι κυβερνώντες του ήδη προσπαθούν να αγοράσουν εδάφη πιο ασφαλή, ώστε να προλάβουν τη βύθιση που θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Το Κιριμπάτι είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ωκεανίας, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη FIFA και δεν φαίνεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο.
Μονακό
Κρατίδιο-καταφύγιο για εκατομμυριούχους, δισεκατομμυριούχους και όποιον θέλει να πλουτίσει ή έστω να πεθάνει προσπαθώντας, όπως έλεγε ο 50 Cent. To Μονακό, πέρα από το φημισμένο grand prix της Formula 1, έχει και τη δική του ομάδα ποδοσφαίρου, που λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα της Ligue 1, μια ομάδα-παιχνίδι στα χέρια εφοπλιστών, που έχει φτάσει ακόμα και ως τον τελικό του Champions League. Το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας αναγνωρισμένης από τη FIFA εθνικής ομάδας, ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την άρχουσα τάξη του πιο glamorous κρατιδίου του πλανήτη. Τυπικά υπάρχει μια εθνική ομάδα Μονακό από το 2001, που δίνει φιλικά παιχνίδια με ερασιτεχνικές ομάδες, μικρές εθνικές και μεικτές ομάδες κοινωνικού χαρακτήρα.
Νησιά Μάρσαλ
Ένα από τα καλύτερα φορολογικά 'καταφύγια' για κάθε εταιρεία ανά τον κόσμο, ο 'παράδεισος' των Νήσων Μάρσαλ διαθέτει έναν γλυκό φόρο που ανέρχεται στο μαγικό 2%. Ένα κρατίδιο που ζει και αναπνέει υπό τους ρυθμούς που βαράει η αμερικανική οικονομία, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως ενδιαφέρον, καμία σύνδεση με το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει ούτε ομοσπονδία ποδοσφαίρου ούτε πρωτάθλημα ούτε κάποια γνωστή ομάδα που έστω εμφανίζεται σε κάποιο γήπεδο για να παίξει πασούλες. Υπάρχει, όμως, επίσημη ομάδα βόλεϊ και μπάσκετ, πάντα κατά τα αμερικάνικα πρότυπα.
Πηγή: Contra.gr
Παγκόσμια διάκριση για τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Γιώργο Μερκή, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους οκτώ υποψήφιους ποδοσφαιριστές στην Κατηγορία «Player Impact Award» στα φετινά διεθνή βραβεία της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών «FIFPRO Merit Awards 2024».
Συνεχίστηκε σήμερα η εκστρατεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών κατά της βίας και του ρατσισμού, δύο αρνητικών φαινομένων που μαστίζουν τον αθλητισμό.