Πριν από 31 χρόνια, η Ρώμη γνώρισε τον αυτοκράτορα της. Διότι μία ημέρα σαν σήμερα, ο σπουδαίος Φραντσέσκο Τότι μπήκε στα βιβλία της ιστορίας και η υπέροχη ιστορία του «Capitano» ξεκίνησε να... γράφει!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αιώνια πιστός και ρομαντικός, Φραντσέσκο Τότι! Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια, ο Ιταλός έκανε το ντεμπούτο του με τη Ρόμα και μια πανέμορφη ιστορία ξεκίνησε, ένα παραμύθι που είχε αίσιο τέλος. Ο αυτοκράτορας της Ρώμης... γεννήθηκε!

Πολλοί ποδοσφαιριστές στην καριέρα τους κοιτούν πρώτα από όλα τα χρήματα και πηγαίνουν σε ομάδες που τους προσφέρουν τα περισσότερα. Ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που θα μείνουν σε μια ομάδα για όλη τους την καριέρα και θα κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια τους σε κάθε άλλον σύλλογο.

Ο Φραντσέσκο Τότι ήταν ένας από αυτούς και για αυτό αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από την «αιώνια» πόλη, από τους οπαδούς, από την ομάδα, από τους ρομαντικούς αυτού του αθλήματος.

Γυρνάμε όμως πίσω τον χρόνο στις 28 Μαρτίου του 1993... Η Ρόμα αντιμετώπιζε την Μπρέσια εκτός έδρας και τότε ένας πιτσιρικάς ετών 16 φόρεσε για πρώτη φορά τα τζαλορόσο και αντικατέστησε τον Ρουτζέρο Ριτζιτέλι.

Δεν έπαιξε αρκετά, ένα τρίλεπτο συν κάτι λίγο ακόμη στις καθυστερήσεις. Δεν πρόλαβε να... ακουμπήσει μπάλα που λέμε, αλλά έφτανε αυτό το παιχνίδι για να πάρει το βάπτισμα του πυρός από τον προπονητή του, Βουγιαντίν Μποσκόβ.

Είχε ακουστεί πως ο Τότι έχει ταλέντο και έμενε μόνο να το διαπιστώσει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος στο γήπεδο. Όπως και έγινε. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ξεκίνησε η βασιλεία του αυτοκράτορα της Ρώμης. Το βιβλίο της ιστορίας έγραψε το όνομά του και στα υπόλοιπα 24 χρόνια που αγωνίστηκε, γέμισε τις σελίδες του. «Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι», έμελε να πει λίγα χρόνια αργότερα ένας Άγγλος σχολιαστής μετά από ντοπιέτα του Ιταλού παικταρά απέναντι στη μισητή Λάτσιο. Οι οπαδοί της οποίας δεν δίστασαν να σηκώσουν ένα πανό-«ευχαριστώ» προς το πρόσωπό του όταν αποσύρθηκε, παρότι ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός τους και τους πλήγωσε ουκ ολίγες φορές...

Τότε, στις 28 Μαρτίου έμελε να ξεκινήσει μια πραγματική σχέση αγάπης και πίστης, χωρίς βέβαια εκείνη την ημέρα να το γνωρίζει κανείς. Η Ρόμα λάτρεψε τον Τότι, όπως και ο Τότι τη Ρόμα. Ήταν μια αμοιβαία σχέση, έρωτα, πάθους, αγάπης. Μια σχέση που κράτησε πολλά χρόνια και όταν τελείωσε έγινε όπως έπρεπε. Όπως όταν τελειώνει μια σχέση αγάπης, με δάκρυα και πόνο. «Τελείωσε» με εισαγωγικά πάντα αφού αυτή η αγάπη θα διαρκεί για πάντα, αιώνια!

 Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αρκετές ομάδες προσπάθησαν να τον «κλέψουν» από τη Ρόμα, αλλά κανείς μα κανείς δεν τα κατάφερε. Ένας μόνο ήταν κοντά μια φορά, ο Φλορεντίνο Πέρεθ ο οποίος τον ήθελε όσο δεν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά ούτε τα χρήματα, ούτε η δόξα δεν δελέασαν τον Τότι να εγκαταλείψει τους αγαπημένους του ανθρώπους, την αγαπημένη του πόλη και ομάδα.

Πολλοί ρωτούσαν τον Τότι γιατί δεν έφυγε ποτέ από τη Ρόμα και εκείνος απαντούσε: «Η Ρώμη είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που αγαπώ. Η Ρώμη είναι η θάλασσα, τα βουνά, τα μνημεία. Αυτή η ομάδα, αυτή η πόλη, είναι η ζωή μου».

Πηγή: sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Αν μιλήσω θα γίνει χαμός»: Η ατάκα του Σαλάχ που «ακύρωσε» χαρακτηριστικά τον Κλοπ!-ThemaSports
27/04 @ 18:14

«Αν μιλήσω θα γίνει χαμός»: Η ατάκα του Σαλάχ που «ακύρωσε» χαρακτηριστικά τον Κλοπ!

Έξαλλος ο Μοχάμεντ Σαλάχ μετά το φινάλε της αναμέτρησης της Γουέστ Χαμ με τη Λίβερπουλ, σύμφωνα με Άγγλους ρεπόρτερ. Η ατάκα που είπε «ακύρωσε» τη δήλωση του Γιούργκεν Κλοπ!

Η στιγμή που «αρπάχτηκαν» Σαλάχ και Κλοπ – Οι δηλώσεις του Γερμανού και το «λύθηκαν όλα»! -ThemaSports
27/04 @ 17:18

Η στιγμή που «αρπάχτηκαν» Σαλάχ και Κλοπ – Οι δηλώσεις του Γερμανού και το «λύθηκαν όλα»!

Αδιανόητα πράγματα στη Λίβερπουλ, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να τα βάζει με τον Κλοπ αμέσως μετά το δεύτερο γκολ της Γουέστ Χαμ (2-2) και τον Νούνιες να τον απομακρύνει!

Γουέστ Χαμ – Λίβερπουλ 2-2: Τίτλος… τέλος για τους «κόκκινους», ο Αντόνιο «έσβησε» το όνειρο του Κλοπ!-ThemaSports
27/04 @ 16:37

Γουέστ Χαμ – Λίβερπουλ 2-2: Τίτλος… τέλος για τους «κόκκινους», ο Αντόνιο «έσβησε» το όνειρο του Κλοπ!

Με τα λάθη στην άμυνα να μη σταματούν, με την αδυναμία να τελειώσει το παιχνίδι να κοστίζει ακριβά και με τους Σαλάχ και Κλοπ να φτάνουν σε σημείο να καυγαδίσουν, η Λίβερπουλ πλέον φαίνεται πως πετά λευκή πετσέτα για τον τίτλο με το 2-2 κόντρα στη Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Πάει για το «κόλπο γκρόσο» με Βιρτζ!-ThemaSports
27/04 @ 16:03

Πάει για το «κόλπο γκρόσο» με Βιρτζ!

Κανείς δεν λέει όχι στη Ρεάλ Μαδρίτης! Αργά ή γρήγορα η Μπάγερ Λεβερκούζεν θα υποκύψει στα θέλω της «Βασίλισσας».

Έμερι: «Έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, καλό τεστ για εμάς»-ThemaSports
27/04 @ 15:39

Έμερι: «Έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, καλό τεστ για εμάς»

Έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο Ουνάι Έμερι τον Ολυμπιακό σχολιάζοντας τις προσεχείς αναμετρήσεις της Άστον Βίλα στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ο Αρτέτα συμβουλεύτηκε τον Βενγκέρ για τον... τίτλο-ThemaSports
27/04 @ 15:24

Ο Αρτέτα συμβουλεύτηκε τον Βενγκέρ για τον... τίτλο

Ο Μικέλ Αρτέτα είπε ότι ζήτησε την συμβουλή του Αρσέν Βενγκέρ, λίγο πριν από το εκτός έδρας ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου, που θα γίνει αύριο (28/4) με αντίπαλο την Τότεναμ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ