Το 1ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο (φώτος) Αρχική Ειδήσεις A' Κατηγορία 11/04/2022 - 14:58 Το 1ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό στην Κύπρο (φώτος) Πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία το 1ο Συνέδριο για την “Ψυχική Υγεία στον Αθλητισμό” στην Κύπρο “MENTAL HEALTH IN SPORTS CYPRUS” στο Κλειστό Γήπεδο “Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» στις 9 και 10 Απριλίου 2022, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και την εταιρεία GDA Sports Ltd.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Το συνέδριο παρακολούθησαν πέραν των 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου ΚΟΑ κ. Ανδρέα Τ. Μιχαηλίδη και μελών του ΔΣ του Οργανισμού, καθώς και της Προέδρου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων κυρίας Ιωάννας Φιάκκου.
 
Το κοινό του συνεδρίου ήταν άνθρωποι από όλο το φάσμα του αθλητισμού, αθλητές, προπονητές, διοικητικά στελέχη, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, γυμναστές καθώς και αθλητικοί ψυχολόγοι.
 
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Συνεδρίου υιοθετώντας τα λόγια του αθλητή της κολύμβησης Μάικλ Φέλπς ανέφερε: «Η ψυχική υγεία είναι κάτι που οι άνθρωποι συζητούν τους τελευταίους 18 μήνες. Είμαστε άνθρωποι. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και γι’ αυτό, ναι: Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ», συμπληρώντας ότι «ο ΚΟΑ, τοποθετώντας πάντοτε σε πρώτη προτεραιότητα τον αθλητή, παρακολουθεί τις σύγχρονες έρευνες, αφουγκράζεται τις εισηγήσεις και απόψεις των ειδικών στον αθλητισμό και δεν θα μείνει αμέτοχος».
 
Τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου,  ανέπτυξαν εξαίρετοι επιστήμονες και αφηγηματικοί ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την ψυχική υγεία αθλητών και προπονητών στην Κύπρο, καθώς και τη δημιουργία πλάνου δράσης στον τομέα αυτό.
 
Κατά την 1η μέρα του Συνεδρίου κορυφαίοι επιστήμονες από Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία και Κύπρο έθεσαν το θεωρητικό πλαίσιο διαδραστικά, μαζί με αθλητές και προπονητές οι οποίοι μέσω της εμπειρικής τους αφήγησης, ξετύλιξαν το κουβάρι για την αναγκαιότητα της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό. Καταλυτικές οι αφηγήσεις της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου, του προπονητή Γιώργου Λουλέ, με τεράστιο όφελος στις εργασίες του Συνεδρίου οι ιστορίες που μοιράστηκαν για πρώτη φορά δημόσια οι πρώην αθλητές Άρης Γκαβέλας και Γιώργος Μερκής

Κύριοι Ομιλητές:
› Δρ Στυλιανή “Ανή” Χρόνη: Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Νορβηγίας και διευθύντρια της Ερευνητικής Ομάδας Αθλητισμού και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.
› Dr Göran Kenttä: Ερευνητής στη Σουηδική Σχολή Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας και Διευθυντής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Προπονητών του Πανεπιστημίου. Υποστήριξε και βοήθησε τη δημιουργία του Καναδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Αθλητισμού. Το Σουηδικό μοντέλο που δημιούργησε ο Dr Kenttä , από το 2015 διετέλεσε ως πρότυπο λειτουργίας του κέντρου.
 
Ομιλητές Εμπειρικής Αφήγησης:
› Κα. Σοφία Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.
› Κος Γιώργος Λουλές: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου & Υποψήφιος Διδάκτορας Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
› Κος Γιώργος Μερκής: Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και Πρόεδρος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ποδοσφαιριστών
› Κος Άρης Γκαβέλας: Πρώην επαγγελματίας Δρομέας Ταχύτητας

Το Συνέδριο ήταν ανοιχτό προς παρακολούθηση κατόπιν δωρεάν εγγραφής τόσο από άτομα στην Κύπρο με φυσική παρουσία, όσο και μέσω Livestream για Κύπρο και εξωτερικό και ήταν διαθέσιμο σε Ελληνική και Αγγλική μετάφραση.

Ο εργαστηριακός χαρακτήρας της δεύτερης μέρας μέσα από ομάδες εργασίας και αναστοχασμού, έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το απαραίτητο πλάνο δράσης για την ψυχική υγεία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια.
 
Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου, έχουν παραδοθεί από την επιστημονική ομάδα έτσι ώστε να μελετηθούν και στη συνέχεια να τεθούν σε εφαρμογή από τους τοπικούς φορείς. Η δέσμευση για συνέργεια μεταξύ των φορέων εντός Αθλητισμού και άλλων κοινωνικών εταίρων για προαγωγή της ψυχικής υγείας σε αθλητές και προπονητές, θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη τόσο για τον Αναπτυξιακό Αθλητισμό όσο και για τον Αθλητισμό Υψηλής Επίδοσης στην Κύπρο.

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντική πρωτιά Παρέλλη στο Ισραήλ - Τα Κυπριακά αποτελέσματα σε διεθνή μίτινγκ-ThemaSports
20/05 @ 16:05

Σημαντική πρωτιά Παρέλλη στο Ισραήλ - Τα Κυπριακά αποτελέσματα σε διεθνή μίτινγκ

Η περιοδεία των Κύπριων αθλητών και αθλητριών σε μίτινγκ στίβου εκτός Κύπρου συνεχίζεται, αφού αυτή η περίοδος είναι τέτοια που δεν μπορεί να προσφέρει ξεκούραση, από τη στιγμή που κάποιοι χρειάζονται βαθμούς για την άνοδο τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Υψηλή και πάλι η βαθμολογία τού EKO Cyprus International Athletics Meeting από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου!-ThemaSports
20/05 @ 15:56

Υψηλή και πάλι η βαθμολογία τού EKO Cyprus International Athletics Meeting από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου!

Παρά την ατυχία που προέκυψε την τελευταία στιγμή, με τις ακυρώσεις συμμετοχών τής κορυφαίας άλτριας μήκους στον κόσμο Ιβάνα Σπάνοβιτς και του Νο12 στο μήκος ανδρών Τόμπιας Μόντλερ, εξαιτίας τραυματισμών, εντούτοις το ΕΚΟ Cyprus International Athletics Meeting 2024 συγκέντρωσε και πάλι υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Ικανοποιημένη η Κωνσταντίνα Γεωργίου από το Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας-ThemaSports
20/05 @ 15:44

Ικανοποιημένη η Κωνσταντίνα Γεωργίου από το Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας

Η Κωνσταντίνα Γεωργίου ήταν εντυπωσιακή στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας, καθώς κατάφερε με εντυπωσιακό αγώνα να ανέβει στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου και να φορέσει το χρυσό μετάλλιο στον λαιμό της.

Με καινούργιο αυτοκίνητο και αυξημένες υποχρεώσεις έτρεξε στην Ιταλία ο Τζιωρτζής-ThemaSports
20/05 @ 15:19

Με καινούργιο αυτοκίνητο και αυξημένες υποχρεώσεις έτρεξε στην Ιταλία ο Τζιωρτζής

«Νιώθω ικανοποιημένος, σκοράραμε πολύτιμους βαθμούς, με ένα αυτοκίνητο καινούργιο. Μέχρι την Αγγλία, σε δυο βδομάδες, έχουμε τον χρόνο να δουλέψουμε πολύ μαζί του και να είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε και αξίζουμε, σαν ομάδα και σαν οδηγός» δηλώνει ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής μετά το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία όπου έτρεξε στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα NASCAR του 2024.

Τον τίτλο του πρωταθλητή τροχοκαθίσματος πανηγυρίζει ο Κεραυνός - Νίκησε τον Απόλλωνα στον τελικό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)-ThemaSports
20/05 @ 09:07

Τον τίτλο του πρωταθλητή τροχοκαθίσματος πανηγυρίζει ο Κεραυνός - Νίκησε τον Απόλλωνα στον τελικό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ τροχοκαθίσματος, ο Κεραυνός κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή, μετά από εκείνον του κυπελλούχου, καθώς στον 3ο αγώνα για την τελική φάση των πλέι-οφ, που έγινε στο «Κ. Παπαέλληνας», κέρδισε τον Απόλλωνα με 58-36 και έτσι με σκορ νικών / ηττών 2-1, έφθασε στην κατάκτηση του τίτλου.

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από το Cyprus International Athletics Meeting που έγινε στο Τσίρειο-ThemaSports
18/05 @ 15:22

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από το Cyprus International Athletics Meeting που έγινε στο Τσίρειο

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ που δημοσίευσε η ΚΟΕΑΣ από το ΕΚΟ Cyprus International Athletics Meeting που διεξήχθη χθες βράδυ (17/05) στο Τσίρειο:

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ